Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEHRBUCH.DOC
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.77 Mб
Скачать

§ 41. Складнопідрядне речення / das Satzgefüge

Складнопідрядне речення складається з головного і підрядного речень. Найчастіше підрядні речення з'єднуються з головним за допомогою сполучників і сполучних слів. Є також безсполучникові підрядні речення.

У сполучникових підрядних реченнях на початку підрядного речення стоїть сполучник або сполучне слово, після нього йде підмет, далі другорядні члени речення, а присудок стоїть у кінці підрядного речення, причому незмінювана частина присудка стоїть перед змінюваною, а відокремлю-ваний префікс дієслів не відокремлюється:

Ісh fragte das Mädchen, ob es an dieser Haltestelle aussteigt. — Я спитала дівчинку, чи вона виходить на цій зупинці.

Якщо присудок підрядного речення виражений дієсловом із зворотним займенником sich, то займенник стоїть безпосередньо після сполучника або сполучного слова (якщо підмет — іменник), чи після підмета (якщо підмет — особовий займенник):

Sie sagte, dass sich die Kinder immer mit kaltem Wasser waschen. Вона сказала, що діти завжди вмиваються холодною водою.

Sie sagte, dass er sich immer mit kaltem Wasser wäscht. Вона сказала, що він завжди вмивається холодною водою.

Підрядне речення може стояти після головного, посередині його або перед ним.

Якщо підрядне речення стоїть після головного або посередині його, порядок слів головного речення відповідає порядку слів простого поширеного речення:

Іch habe alles gefunden, was ich suchte. — Я знайшов усе, що шукав.

Das Haus, in dem wir wohnen,ist nicht besonders groß. — Будинок, у якому ми живемо, не дуже великий.

Якщо підрядне речення стоїть перед головним, то у головному реченні вживається зворотний порядок слів: Wenn du fertig bist, gehen wir ins Kino. Якщо ти готовий, ходімо в кіно.

§ 42. Додаткові підрядні речення / die Objektsätze

Додаткові підрядні речення відповідають найчастіше на питання was? і з'єднуються з головним за допомогою сполучників dass що, щоб; оb — чи та сполучних слів wer — хто, wohin — куди, wо — де тощо: Franz behauptete, dass er auch dieser Meinung ist. — Франц запевняв, що і він цієї думки.

Еr sagte nicht, wann er zurückkommt. Він не сказав, коли повернеться.

Сполучник оb вживається у непрямому питанні і у відповіді на непряме питання:

Weiß du nicht, ob er schon gesund ist? Ich weiß nicht, ob er schon gesund ist. Ти не знаєш, чи він уже здоровий? Я не знаю, чи він уже здоровий.

§ 43. Означальні підрядні речення / die Attributsätze

Означальні підрядні речення відповідають на питання: welcher? — який? і was für ein? - що за? і з'єднуються з головним здебільшого за допомогою відносних займенників der, die, das, рідше welcher, welche, welches.

Відносні займенники як сполучне слово можуть вживатись як у називному відмінку, так і у непрямих відмінках з прийменником і без нього, що залежить від керування дієслова-присудка:

Auf dem Tisch stand ein schöner Blumenstrauß, den meine Kollegen mir geschenkt hatten. На столі стояв чудовий букет, який мені подарували мої колеги.

Da kam endlich die Straßenbahn, auf die wir so lange gewartet hatten. Нарешті під'їхав трамвай, на який ми так довго чекали.

Відносний займенник у pодовому відмінку dessen, deren у підрядному реченні виконує функцію означення і стоїть, на відміну від української мови, перед означуваним іменником. Тому переклад таких речень на українську мову треба починати з означуваного іменника, а потім перекладати відносний займенник:

Der Student, dessen Vortrag dir gefallen hat, ist aus unserer Gruppe. Студент, доповідь якого тобі сподобалась, з нашої групи.

Відносні займенники der, die, das та welcher, welchе, welches завжди узгоджуються в роді й числі з іменником, до якого вони відносяться:

Das Kind, das dort spielt, wohnt in diesem Haus.

Die Frau, die dort sitzt, ist Lehrerin.

Der Mann, der etwas erzählt, arbeitet viele Jahre in unserem Werk.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]