Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_sotsiologiya_po_biletam.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
205.26 Кб
Скачать

15.Основні етапи розвитку соціології

1 етап розпочинається з появи розробленої О.Контом програми перебудови наук про с-во на «позитивні» і триває до кінця 19 ст.

Характеризується інтенсивним розвитком емпіричних соц досліджень, однак між ними і соц теорією поки що немає системного зв’язку. У методології переважає позитивізм, під впливом якого формуються такі напрямки: натуралізм, органіцизм, соц-дарвінізм. У цей же час набуває поширення марксистська теорія.

2 етап становлення офіційної соціології розпоч з кінця 19 і триає до 20-х років 20ст.

Відбувається гостра криза натуралістичної соціології і настає різкий перелом у розвитку соц теорії. Увагу соціологів привертають соціальні дії і взаємодії, розробляються методи «розуміючої» соціології, концепції соціології особистості. Соціологія стає академічною дисципліною. Представлений О. Контом, Г. Спенсером, К. Марксом, Е. Дюркгеймом.

3 етап (кін 20-х рр. 20 ст до 70-х рр.)Характеризується формуванням основних сучасних теорій, галузевою диференціацією, удосконаленням методів досл

4 етап (80-ті рр. 20 ст-….._.Повязаний з новітньою соціологією, з розв’язанням проблем сучасності.

16.Опитування як метод соц досл. Сфокусоване інтерв'ю. Інтерв’ю.

Опитування - це найбільш поширений і незамінний спосіб отримання інформації про життєвий світ людини, її наміри, мотиви, думки, події, результати людської діяльності тощо.

Існує два основних типи опитувальних методів: анкетне опитування (анкетування) та інтерв'ю. Джерелом інформації є усні чи письмові висловлювання респондентів.

Респондент — учасник конкретного соціологічного дослідження, що є джерелом усної чи письмової інформації.

Реципієнт має організувати спілкування так, щоб викликати в респондента цікавість до теми опитування,.

Реципієнт — учасник конкретного соціологічного дослідження, що здобуває від респондента усну чи письмову інформацію.

Анкетне опитування - метод здобуття соціологічної інформації, за яким спілкування між дослідником і респондентом здійснюється за допомогою анкети.

Анкета - основний документ у анкетному опитуванні - це впорядкований певним чином перелік питань, за допомогою яких збирається первинна інформація.

Виділяють такі різновиди анкетного опитування:

• анкетування індивідуальне - вид анкетування, що не передбачає спільності місця та часу при заповненні анкети для всієї сукупності респондентів;

• анкетування групове — вид анкетування, котрий передбачає одночасне заповнення анкети групою людей, зібраною в одному приміщенні;

• поштове анкетування — вид анкетування, який передбачає розповсюдження анкети поштою та очікування її повернення після заповнення респондентом;

• пресове анкетування (в ЗМІ) - вид анкетування, що адресується специфічному контингенту: читачам газети, слухачам радіо, телеглядачам;

• експертне анкетування - вид анкетування спеціалістів-фахівців з проблеми, що є предметом вивч.

Іншим типом опитування є інтерв'ю. Інтерв'ю - це метод здобуття соціологічної інформації, що полягає в безпосередньому спілкуванні дослідника та респондента.

Виділяють такі різновиди інтерв'ю:

• фіксоване (стандартизоване) - різновид інтерв'ю, що суворо регламентований питальником;

• сфокусоване - різновид інтерв'ю, при якому респондента заздалегідь знайомлять із проблематикою;

• вільне (нестандартизоване, неформалізоване) - різновид інтерв'ю, у якому тему визначено заздалегідь, а інтерв'юер має певну свободу при веденні бесіди.

• квазі-інтерв'ю у фокус-групах - ретельно спланована дискусія, націлена на збір думок респондентів за неформальних обставин.

Соціометрія - це різновид опитування, спрямований на вимір соціальних дистанцій між членами певної групи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]