Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_sotsiologiya_po_biletam.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
205.26 Кб
Скачать

42. Формальна соціологія г.Зіммеля

Засновник формальної соціології, представник “філософії життя”. Наполягав на протилежності законів природи і суспільства, оскільки “життя” розумілося ним як процес “творчого становлення”, невичерпний раціональними засобами і що осягається інтуїтивно. “Переживання життя” об'єктивувалося в багатообразних формах культури. “Трагедія життя” - суперечність між творчістю і застиглими формами культури.

З. вважав, що над світом конкретного буття підноситься мир ідеальних цінностей - чиста форма, що фіксує стійкі, універсальні риси соціальних явищ..

Чиста форма - це відносини індивідів ізольовані від конкретних мотивів і інших психологічних актів.

В центрі уваги соц. концепції З. знаходяться “людські взаємодії” опосередковані формами усуспільнення (культурою). З. називав соціологію “геометрією соціальної взаємодії”, представляючи її як формально-логічну суспільну теорію. Проявами людської взаємодії З. рахував підпорядкування і панування, спеціалізацію і диференціацію функцій в процесі діяльності, явища конфлікту і суперництва, утворення партій і так далі. Формами взаємодії є асоціація і дисоціація. Асоціація індивідів припускає їх права і обов'язки, тому суспільство З. розглядав як систему відносин, здатну обуславлівать обов'язку індивідів.Процесам асоціації протистоять процеси дисоціації, що виливаються в конфлікт. Вищою формою конфлікту є конфлікт між творчістю і культурою, обуславлівающий обов'язки і обмеження свободи індивіда в асоціації.

43. Аналіз документів. Контент-аналіз.

Документи в соц.- це друковані, рукописні та інш.матеріали створені для передавання інф-ції, яка накопич.в результаті діяльн.людей, груп,спільнот( держ.та урядові акти, промови політ.діячів, наук.публікації,переод.преса)

Аналіз документів в соц.- один із найпоширеніших методів збору соціологічної інф-ції, що за популярністю поступається лише опитуванню. Особливо часто цей метод використ. разом з інш.: опитуванням, спостереженням, експериментом.

Метод аналізу документів - це сукупність методико-тех-нічних процедур і прийомів для отримання емпіричної інформації, вилученої з документальних джерел.

Залежно від статусу документа виокремлюють:

офіційні документи - створені юридичними чи посадовими особами: урядові постанови, заяви, ділова кореспонденція, про-токоли судових органів, фінансова звітність, плани, звіти тощо;

• док. особистого походження - матеріали, які містять біографічні відомості, офіційні матеріали, що засвідчують особу їх власника, його права, обов'язки тощо.

Залежно від авторства документа вирізняють:

особистісні документи (листи, характеристики, мемуарні матеріали, щоденники, автобіографії);

безособистісні документи (архівні матеріали, дані преси, протоколи зборів).

Залежно від мотивації створення документів розрізняють:

спровоковані документи (відгуки на книгу; відгуки на конкурс, оголошений в газеті або в електронних ЗМІ; шкільний твір);

неспровоковані (особисті документи, створені за ініціативою самих авторів: листування, щоденники, звертання до органів управління).

Методи аналізу док:

  1. Неформалізований- все розмаїття розумових операцій, спрямованих на тлумачення тексту,інтерпретації відомостей,виділення смислових блоків, або ідей, які цікавлять дослідника.:

А) зовнішній аналіз-перевірка істинності док.

Б) внутрішній аналіз- вивч.зміст док.,суть викладених у ньому матеріалів, логіка тексту тощо.

Недолік: суб’єктивний підхід дослідника.

  1. Формалізований(кільк.-якісний) – формальний текст переводимо у цифри. В основі лежить квантифікація текстового матеріалу, процедура виміру і кільк.вираження якісної інф-ції.

Контент-аналіз-( аналіз змісту)- переведення масової текстової або звукової інф-ції в кільк. показники з подальшою її обробкою.

Вибирають одиниці аналізу,відповідно до мети задачі.

Індекатори одиниць : теми, прізвища вчених, соц..ситуації, події, пон,що розкривають змість тощо.

Одиниці рахунку передають частоту появи ознаки в тексті, обсяг тексту. Прикладом одиниць рахунку є: аркуші, сторінки,рядки,хвилини.

Що більше одиниць аналізу на кожну одиницю рахунку, то багатшими є док.за змістом.

Одиниці рахування - це кількісна характеристика смислової одиниці аналізу, що фіксує регулярність, з якою вживається в тексті смислова одиниця. Інколи смислові одиниці аналізу й одиниці рахування є тотожними.

У сучасних умовах контент-аналіз широко використовується для вивчення преси, радіо, телебачення та підвищення ефективності їхнього впливу на індивідуальну й масову свідомість. Значні можливості має цей метод при вивченні проблем міжнародного життя, електоральних процесів у країні.

Метод контент-аналізу є засобом вивчення особистих документів, листів населення до різних державних інституцій. Надзвичайно великі резерви цей метод виявляє в політичних дослідженнях при вивченні політичних програм партій, рухів, відеозаписів мітингів, зборів, з'їздів тощо. Створені сучасні комп'ютерні програми значно полегшують процес обробки інформації, отриманої методом контент-аналізу, надаючи їй форми, зручної для подальшого використання.

Недолік: зміст док.не можна виміряти лише за допомогою формальних показників, отже цей аналіз не може бути вичерпний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]