Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_sotsiologiya_po_biletam.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
205.26 Кб
Скачать

87. Цілеспрямований підхід до побудови вибірки. Принцип типовості, принцип квот.

У основу направленої вибірки закладається не перелік (список) одиниць відбору і одиниць спостереження, а статистичні дані опис об'єкту дослідження по найбільш значущим, з погляду їх впливу на досліджуване явище, характеристикам генеральної сукупності.

Найбільш поширеними видами цілеспрямованого підходу є: типовий і квотний.

Принцип типовості

Типовий підхід полягає в тому, що відбір одиниць репрезентації здійснюється не випадковим способом. Дослідник свідомо вибирає те або інше «гніздо (населений пункт, підприємство, школу, виборчу ділянку і т.п.). При виборі конкретних «кубел» він керується в основному тим, щоб це «гніздо» було найбільш типовим (найбільш поширеним типом) серед всіх одиниць репрезентації. Зазвичай цими міркуваннями керуються в тих випадках, коли число одиниць відбору не може бути досить великим, а «гнізда», як підказують дослідникові знання (або інтуїція), недостатньо однорідні.

Принцип квот

Основу вибірки в даному випадку складають зведення про найбільш важливі пропорції генеральної сукупності. По даних пропорціях, виходячи із загального об'єму вибіркової сукупності обчислюються відповідні квоти, які розподіляються серед інтерв'юєрів. Ті, у свою чергу, здійснюють вибір респондентів, керуючись вказаними параметрами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]