Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORGALKI_b_u.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
98.58 Кб
Скачать

1. Облік грошових коштів у касі.

Для обліку готівкових коштів планом рахунку передбачено активний рахунок 30 «Каса».Щоб наявні кошти вважалися оприбуткованими, необхідно оформити прибутковий касовий ордер, і зробити про це запис у касовій книзі. Прибутковий запис у касовій книзі може бути зроблений протягом робочого дня касира в день надходження коштів.

У прибутковому ордері вказується документ, що служить підставою здійсненої господарської операції по прийому коштів (наприклад, авансовий звіт, чек, договір, накладна і т. д.).

Прибутковий ордер виписується в одному екземплярі. Особі, що здає кошти в касу, видається квитанція, завірена підписами головного бухгалтера і касира і печаткою підприємства. Прибутковий касовий ордер, по якому отримана готівка, додається до першого екземпляра звіту касира.

Видача готівки з каси здійснюється на підставі видаткових касових ордерів.

Документи на видачу готівки повинні бути підписані керівником і головним бухгалтером чи підприємства особами, ними уповноваженими. До видаткових ордерів можуть додаватися документи (заявки на видачу готівки, рахунки і т.п.).

Видача готівки з каси, не підтверджена розписом одержувача у видатковому документі, для виведення залишку готівки у касі не приймається.

Виплати, пов’язані з оплатою праці, стипендій, здійснюються касиром підприємства по платіжним (розрахунково-платіжним) відомостях чи по видаткових касових ордерах

Аналогічно може оформлятися й одноразова видача готівки на оплату праці (у випадку відпустки, хвороби і т.п.), а також видача депонованих сум і готівки під звіт на витрати, зв’язані зі службовими відрядженнями, декільком особам.

Бухгалтерія робить перевірку оцінок, зроблених касирами в платіжних відомостях, і здійснює підрахунок виданих і депонованих по них сум.

Підприємство веде на кожен вид валюти окрему касову книгу. Аркуші книг повинні бути пронумеровані, прошнуровані.

Запису в касовій книзі здійснюються в двох екземплярах (через копіювальний папір). Перші екземпляри залишаються в касовій книзі. Інші екземпляри повинні бути відривними, що і є звітом касира. Перші і другі екземпляри мають однакові номери.

Запису в касовій книзі робляться касиром по операціях чи одержання видачі готівки по кожному прибутковому касовому ордері і видатковому документі в день їхнього чи надходження видачі.

Щодня наприкінці робочого дня касир підсумовує операції за день, виводить залишок готівки у касі (наявна готівка в період виплати заробітної плати перераховуються з обліком готівки, виданих по незакритим платіжним (розрахунково-платіжним відомостям) наступного дня і передає в бухгалтерію як звіт касира другий відривний лист (копію записів у касовій книзі за день) із прибутковими касовими ордерами і видатковими документами під розпис у касовій книзі.

Контроль за правильним веденням касової книги покладається на головного чи бухгалтера уповноважена керівником особа.

Інвентаризація кас проводиться з метою контролю за збереженням готівкових грошових коштів за збереження готівкових коштів на підприємствах .

Об’єкти і періодичність проведення інвентаризації визначається власником підприємства, крім випадків, коли її проведення є обов’язковим відповідно до законодавства. Перелік таких обов’язкових підстав для проведення інвентаризації активів та зобов’язань підприємства, у тому числі готівкових коштів у касі. Так, інвентаризація обов’язково проводиться, зокрема:

- при передачі майна державного підприємства в оренду, приватизації майна державного підприємства, перетворенні державного підприємства в акціонерне товариство та в інших випадках, передбачених законодавством;

- за рішенням судово-слідчих органів;

- у випадках аварій, пожежі, стихійного лиха, ліквідації підприємства.

- перед складанням річної бухгалтерської звітності;

- при зміні матеріально відповідальної особи (на день приймання-передачі справ);

- при встановленні фактів розкрадань або зловживань (на день установлення таких фактів) тощо .

Інвентаризацію проводить інвентаризаційна комісія, очолювана керівником підприємства або його заступником за обов'язковою участю головного бухгалтера і матеріально відповідальних осіб. Склад комісії, об'єкти інвентаризації, порядок її проведення визначаються наказом керівника. Відповідальність за своєчасне й якісне проведення інвентаризації несе керівник підприємства.

При перевірці наявності грошових коштів у касі приймається до уваги тільки фактична наявність готівки. Ніякі документи або розписки в залишок готівки у касі не включаються. При виявленні нестачі або лишків грошових коштів в акті вказують їх суму і причини виникнення. Виявлена в касі готівка коштів, не виправдана прибутковими касовими ордерами, вважається лишком і підлягає зарахуванню в дохід підприємства; нестача коштів - підлягає стягненню з касира.

Перед початком інвентаризації комісії необхідно отримати від особи, відповідальної за збереження грошових коштів, останній касовий звіт, в якому визначено залишок грошових коштів на день інвентаризації. До звіту має бути додано всі прибуткові та видаткові касові документи. Касир має додати розписку про те, що всі документи здано до бухгалтерії, усі грошові кошти, котрі надійшли, повністю оприбутковано, а ті, які вибули, - списано за видатками.

Інвентаризаційна комісія визначає фактичну наявність грошових коштів та інших цінностей шляхом повного покупюрного перерахунку всіх готівкових коштів, цінних паперів, чекових книжок та грошових документів, що знаходяться в касі підприємства. Залишок готівки в касі звіряють з даними обліку за касовою книгою .

Виявлені при інвентаризації розходження між фактичними залишками грошових коштів і інших цінностей, що знаходяться у касі, з даними бухгалтерського обліку регулюються в наступному порядку:

  • грошові кошти та інші цінності, які виявлені в надлишку, підлягають оприбуткуванню та зарахуванню відповідно на збільшення доходу підприємства(30,719)

  • недостачі грошових коштів і інших цінностей, які виявлені при інвентаризації каси, стягуються з матеріально-відповідальних осіб, а за умов, коли винні не встановлені або у стягненні винних осіб відмовлено судом, зараховуються до витрат підприємства (375,30)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]