Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORGALKI_b_u.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
98.58 Кб
Скачать

29. Облік доходів діяльності підприємства.

Доходи - це збільш економ вигод у вигляді прибуття активів ,або зменшення забовязань ,які приводять до збільшення власного капіталу за зв період.доходи бувають від основної, операцвйной, фінансовой та інвестиційної діяльності.

На рахунку 70 "Доходи від реалізації" обліковують та накопичують протягом звітного року доходи від реалізації готової продукції, товарів, робіт і послуг, доходи від страхової діяльності. На субрахунку 704 "Вирахування з доходу" обліковують суми знижок, наданих покупцям після дати реалізації, вартість повернених покупцями готової продукції та товарів, а також інші суми, що підлягають вирахуванню з доходу. Застосування субрахунка 704 "Вирахування з доходу" для відображення на ньому вартості повернених покупцями готової продукції та товарів є незрозумілим.

Особливості застосування рахунка 70 "Доходи від реалізації" полягають у тому, що доходи та вирахування з доходу накопичуються на ньому протягом року і списуються на рахунок 79 "Фінансові результати" заключними записами за звітний рік наростаючим підсумком з початку року. Щомісячне списання можливе, але, на думку автора, є недоцільним.

Аналітичний облік доходів від реалізації ведеться за видами (групами) продукції, товарів, робіт, послуг, регіонами збуту та іншими напрямками, визначеними підприємством.

Інструкція не уточнює, за якими видами (статтями) доходів має вестися аналітичний облік доходів підприємства залежно від галузей та специфіки діяльності (виробництво, оптова торгівля, роздрібна торгівля тощо). Порядок ведення аналітичного обліку доходів підприємство має встановлювати самостійно.

Рахунок 70 "Доходи від реалізації" для розмежування доходів від основної діяльності має субрахунки:

701 "Дохід від реалізації готової продукції";

702 "Дохід від реалізації товарів";

703 "Дохід від реалізації робіт і послуг";

704 "Вирахування з доходу".

30. Облік фінансових результатів.

Головною метою створення та подальшої діяльність будь-якого господарюючого суб'єкту є отримання кінцевого фінансового результату, тобто прибутку. Від розміру отриманого прибутку залежать формування власного капіталу, виконання зобов'язань перед бюджетом, фінансування інвестицій, а також платоспроможність підприємства. Прибуток як головний показник ефективності діяльності підприємства виступає і як критерій визначення рівня виплат дивідендів, як визначальний фактор при встановленні рівня заробітної плати і винагороди адміністрації.

У П(С)БО 3 «Звіт про фінансові результати» надані наступні визначення прибутку та збитку:

прибуток – це сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати;

збиток – це перевищення суми витрат над сумою доходу, для отримання якого були здійснені ці витрати.

Існує досить багато класифікаційних критеріїв щодо фінансових результатів. Насамперед, відносно своєї величини фінансові результати розрізняться на позитивний фінансовий результат (прибуток), нульовий фінансовий результат та негативний фінансовий результат (збиток).

Згідно з Інструкцією про застосування Плану рахунків фінансові результати класифікуються наступним чином:

1) фінансовий результат від операційної діяльності – це прибуток (збиток) від основної діяльності підприємства, який є різницею між сумою доходів від реалізації готової продукції, товарів, робіт, послуг й доходів від іншої операційної діяльності та сумою собівартості реалізованої готової продукції, товарів, робіт і послуг, адміністративних витрат, витрат на збут, інших операційних витрат.

2) Результат фінансових операцій – прибуток (збиток) від фінансових операцій підприємства, який є різницею між сумою доходів від участі в капіталі та інших фінансових доходів та сумою фінансових витрат.

3) Результат від іншої звичайної діяльності – це прибуток (збиток) від іншої звичайної діяльності підприємства, який дорівнює різниці між сумою доходів від інвестиційної та іншої звичайної діяльності підприємства та сумою інших витрат.

4) Результат надзвичайних подій визначається як прибуток (збиток) від надзвичайних подій, який становить різницю між сумою доходів, одержаних від надзвичайних подій, та сумою витрат від надзвичайних подій.

Для узагальнення інформації про фінансові результати від звичайної діяльності і надзвичайних подій Планом рахунків передбачено рахунок 79 “Фінансові результати”.

У кінці звітного періоду сальдо рахунку 79 списується на рахунок 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)".

На рахунку 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)” формуються фінансові результати від усіх видів діяльності підприємства за звітний період – основної діяльності, фінансових операцій та надзвичайних подій

Аналітичний облік до синтетичного рахунку 79 “Фінансові результати” доцільно вести в одній відомості (книзі) аналітичного обліку, в якій статті доходів і витрат групуються в розрізі субрахунків фінансових результатів за видами діяльності підприємства. В цьому разі до синтетичного рахунку 79 в аналітичному обліку будуть виділені відповідні статті доходів і витрат (втрат) в розрізі субрахунків.

Визнання доходів і віднесення їх на фінансові результати відбувається через наступні документи: накладна, рахунок-фактура, товарно-транспортна накладна, акт виконаних робіт (наданих послуг), договори купівлі-продажу, платіжна вимога, ПКО, виписка банку, довідка (розрахунок) бухгалтерії

Для обліку витрат діяльності і відображення кредитових оборотів на рахунках обліку запасів, розрахунків з оплати праці, відрахувань на соціальні заходи застосовується Журнал № 5 або № 5 А і Відомість 5.1 обліку руху запасів.

Журнал № 6 призначено для узагальнення інформації про доходи від операційної, інвестиційної і фінансової діяльності підприємства та фінансові результати підприємства від звичайної діяльності та надзвичайних подій (за кредитом рахунків 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 79).

У розділі II Журналу № 6 накопичуються дані про окремі складові доходів підприємства.

Для аналітичного обліку фінансових результатів призначена відомість обліку фінансових результатів (ф. № 12-рм).

Облік нерозподілених прибутків (непокритих збитків) ведеться в Журналі № 7, для визначення дебетового обороту за рахунком 44, а також для аналітичного обліку прибутків (збитків) за цим рахунком до Журналу № 7 ведеться допоміжна відомість № 7.2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]