Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORGALKI_b_u.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
98.58 Кб
Скачать

17.Облік зобовязань

Зобов’язання - це заборгованість підприємства, що виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють в собі економічні вигоди.

Для визнання зобовязань повинні бути дотримані дві умови:

1) оцінка їх може бути достовірно визначена;

2) існування ймовірності їхнього погашення та зменшення, у зв’язку із цим, економічних вигід у майбутньому.

Заборгованість оцінюється за сумою укладеного договору. Зобовязання відображаються в балансі за : 1) сумою погашення (поточні зобовязання), 2) теперішнью вартістю (довгострокові зобовязання)

Відповідно до вимог П(С)БО 11 зобов’язання підприємства повинні бути розділені на:

1) довгострокові;

2) поточні;

3) забезпечення;

4)непередбачувані зобов’язання;

5) доходи майбутніх періодів.

До довгострокового відносяться зобов’язання, термін погашення яких перевищує дванадцять місяців з дати балансу. Всі довгострокові зобов’язання в П(С)БО 11 розділені на чотири групи: 1) кредити банків; 2) інші фінансові зобов’язання; 3) відстрочені податкові зобов’язання; 4) інші зобов’язання.

Поточні зобов’язання – це зобов’язання, які будуть погашені протягом операційного циклу підприємства або повинні бути погашені протягом 12 місяців, починаючи з дати балансу.

До поточних зобов’язань відносять: 1) короткострокові кредити банків; 2) поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями; 3) короткострокові векселі видані; 4) кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги; 5) поточна заборгованість за розрахунками за авансами одержаними, за розрахунками з бюджетом, за розрахунками з позабюджетними платежами, за розрахунками за страхуванням, за розрахунками з оплати праці, за розрахунками з учасниками, за внутрішніми розрахунками, інші поточні зобов’язання.

Забезпечення – зобовязання з невизначеною сумою або часом погашення на дату балансу. Сюди відносяться: додаткове пенсійне забезпечення, виконання гарантійних зобовязань, резерв на відпустки, реструктуризація

Непередбачене зобов’язання в тлумаченні П(С)БО 11 — це зобов’язання, що може виникнути внаслідок минулих подій й існування якого буде підтверджено тільки тоді, коли відбудеться або не відбудеться одна або більше невизначених майбутніх подій, над якими підприємство не має повного контролю;

До доходів майбутніх періодів відносяться доходи, які одержало підприємство в поточному періоді, але які фактично є доходами наступних (майбутніх) періодів. Наприклад, отримана в поточному місяці орендна плата за наступний (майбутній) місяць або кілька місяців.

18.Облік забезпечень та цільового фінансування

Під поняттям забезпечення слід розуміти зобовязання з невизначеними сумою або часом погашення на дату балансу. Забезпечення створюються при виникненні внаслідок минулих подій зобовязання, погашення якого ймовірно призведе до зменшення ресурсів, що втілюють в собі економічні вигоди, та його оцінка може бути достовірно визначена.

Сума забезпечення визначаться за обліковою оцінкою ресурсів необхідних для погашення відповідного зобовязання, на дату балансу. Забезпечення для відшкодування витрат на реструктуризацію визначається за сумою прямих витрат, які не повязані з діяльністю підприємства, що триває.

Забезпечення можуть створюватися для відшкодування наступних витрат: -виплату відпусток працівникам; -додаткове пенсійне забезпечення; -виконання гарантійних зобов’язань; -реструктуризацію.

Первинними документами для обліку забезпечення зобов'язань служать довідки та розрахунки бухгалтерії. Аналітичний облік забезпечення наступних витрат і платежів ведеться за їх видами, напрямками формування й використання у відомості 7.3, в якій наводяться забезпечення за окремими субрахунками. Узагальнення інформації про рух коштів, які за, рішенням підприємства резервуються для забезпечення майбутніх витрат і платежів і включення їх до витрат поточного періоду ведеться на рахунку 47 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів».

По кредиту рахунку відображається нарахування забезпечень, по дебету — їх використання.

Цільове фінансування — це кошти, призначені для фінансування тих або й інших заходів цільового призначення.

До цільового фінансування та цільових надходжень відносять кошти, що отримуються організацією на суворо визначені цілі: утримання дитячих

установ, підготовку кадрів, науково-дослідні роботи, що мають народногосподарське значення та інші. Їх фінансування здійснюється за рахунок асигнувань з бюджету, внесків батьків, плати за навчання, прибутку, що залишається в розпорядженні, коштів, отриманих від інших організацій тощо.

Кошти цільового фінансування і цільових надходжень витрачаються в суворій відповідності до встановлених кошторисів. Облік коштів цільового призначення, цільових надходжень ведеться на підставі розрахунків та довідок бухгалтерії, платіжних доручень, акти прийому-передачі, договори, прибуткові касові ордери тощо. Аналітичний облік коштів цільового фінансування і цільових надходжень та витрат проводиться за їх призначенням та джерелами надходжень.

Для обліку коштів цільового фінансування призначений рахунок 48 "Цільове фінансування і цільові надходження"

За кредитом рахунку 48 відображують кошти цільового призначення, отримані як джерело фінансування певних заходів, за дебетом — використані суми за певними напрямами, визнання їх доходом, а також повернення невикористаних сум.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]