Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORGALKI_b_u.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
98.58 Кб
Скачать

24. Облік пдфо

Обов’язок з нарахування, утримання й сплати податку з доходів фізичних осіб покладена на роботодавців, які виплачують заробітну плату найманим робітникам, - на податкових агентів ( підприємства, установи, організації, а також приватні підприємці, котрі використовують найману працю).

Утримання податку з доходів фізичних осіб відображається по дебету субрахунку 661 « Розрахунки по заробітній платі » із кредиту субрахунку 641 « Розрахунки по податках », субрахунок другого порядку або аналітичний рахунок « Розрахунки по податку з доходів фізичних осіб».

Податок з доходів фізичних осіб перераховується до бюджету при виплаті оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом : Дт 641 « Розрахунки по податках» , субрахунок другого порядку або аналітичний рахунок « Розрахунки по податку з доходів фізичних осіб » - Кт 311 « Поточні рахунки в національній валюті ». Причому банки не мають права приймати платіжні документи на виплату доходів, якщо ті не передбачають перерахування податку до бюджету.

У тому разі, коли оподатковуваний доход нараховується, але не виплачується, податок, що підлягає сплаті з такого доходу, повинен бути сплачений до бюджету в терміни, встановлені Законом України « Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами й державними цільовими фондами », тобто до 30 числа ( включно) наступного місяця.

Якщо ж заробітна плата виплачується в натуральній формі або готівкою з каси, то податок з доходів фізичних осіб повинен бути сплачений протягом одного банківського дня, що йде за днем такої виплати.

Щоквартально в податкову інспекцію подають форму № 1 ДФ Податковий розрахунок сум доходу , нарахованого ( сплаченого) на користь платників податку , і сум утриманого з них податку.

25. Облік розрахунків зі страхування.

Облік розрахунків по страхуванню ведеться на рахунку 65 "Розрахунки за страхуванням" за зборами на обов'язкове державне пенсійне страхування, на обов'язкове соціальне страхування, на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття, за індивідуальним страхуванням персоналу підприємства, страхуванням майна та за іншими розрахунками за страхуванням. Цей рахунок балансовий, пасивний, призначений для обліку джерел засобів. По кредиту рахунку 65 "Розрахунки за страхуванням" відображаються нараховані зобов'язання за страхуванням, а також одержані від органів страхування кошти, по дебету - погашення заборгованості та витрачання коштів страхування на підприємстві. Порядок справляння та використання зборів на обов'язкове державне пенсійне страхування, на обов'язкове соціальне страхування, на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття та на інші види страхування регулюється чинним законодавством. Рахунок 65 "Розрахунки за страхуванням" має такі субрахунки:

  1. «За пенсійним забезпеченням»;

  2. «За соціальним страхуванням»;

  3. «За страхуванням на випадок безробіття»;

  4. «За індивідуальним страхуванням»;

  5. «За страхуванням майна».

На субрахунку 651 ведеться облік розрахунків з Пенсійним фондом України за збором на обов'язкове державне пенсійне страхування. Для суб'єктів підприємницької діяльності, підприємств і організацій усіх форм власності, в тому числі бюджетних, а також для фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності встановлена ставка нарахування збору до Пенсійного фонду в розмірі 33,2 % від фонду оплати праці. Утримання до Пенсійного фонду становлять 2% від суми заробітної плати. Внески до Пенсійного фонду сплачуються одночасно з отриманням коштів в установах банку на оплату праці. На субрахунку 652 ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування України за збором на обов'язкове соціальне страхування.Загальна сума збору на обов'язкове соціальне страхування для суб’єктів підприємницької діяльності складає 1,5 % від об'єкта оподаткування. З сум нарахованої заробітної плати працівника ставка утримань становить 0,5% якщо сума заробітної плати нижча прожиткового мінімуму (в 2008 році прожитковий мінімум становить 669 грн.), та 1% якщо сума заробітної плати вища прожиткового мінімуму. На субрахунку 653 ведеться облік розрахунків за збором на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття. Ставка нарахування збору на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття становить 1,3 % для суб’єктів підприємницької діяльності, ставка утримань становить 0,6%. До цих витрат не відносяться витрати на оплату виконаних робіт (послуг) згідно з цивільно-правовими договорами, виплату доходів у вигляді дивідендів, відсотків, тощо, а також інші витрати, які не враховуються при обчисленні середньомісячної заробітної плати для призначення пенсій. На субрахунку 654 "За індивідуальним страхуванням" ведеться облік розрахунків зі страховими організаціями по індивідуальному страхуванню персоналу підприємства, за їх письмовими дорученнями, у разі добровільного страхування, з нарахованої їм заробітної плати страхових внесків за договорами та по обов'язковому страхуванню, що встановлюється законодавством. На субрахунку 655 ведеться облік розрахунків за страхуванням майна підприємства та майна працівників підприємства. Такі страхові платежі підлягають перерахуванню страховим організаціям. Субрахунок 656 «Розрахунки із соціального страхування від нещасних випадків на виробництві». Розмір цього збору коливається від 0,8 % до 13 % від фонду оплати праці залежно від класу професійного ризику виробництва.

Аналітичний облік операцій за субрахунками здійснюється окремо за кожним видом страхування.

1. Здійснено відрахування від заробітної плати працівників:

- внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування

23, 91,

92, 93

651

- внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з тимчасової втрати працездатності(ТВП)

23, 91,

92, 93

652

- внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття

23, 91,

92, 93

653

- внески на загальнообов’язкове державне страхування від нещасних випадків на виробництві

23, 91,

92, 93

656

2. Здійснено утримання з нарахованої заробітної плати:

- внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування

661

651

- внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з ТВП

661

652

- внески на загальнообов’язкове державне ССа випадок безробіття

661

653

- нараховано допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

652

661

3. Погашено заборгованість перед:

- Пенсійним фондом

651

311

- ФСС з тимчасової втрати працездатності

652

311

- ФСС на випадок безробіття

653

311

- ФСС від нещасних випадків на виробництві

656

311

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]