Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_sotsiologiya_po_biletam.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
205.26 Кб
Скачать

4. Технологія підготовки програми дослідження

Програма соціологічного дослідження — це документ, що розкриває досліджувану (проблемну) ситуацію і процедуру її вивчення, в якому всебічно обґрунтовуються методологічні підходи й методичні заходи соціологічного дослідження. Програма містить відповідно дві частини — методологічну й методичну. Першу присвячено предмету дослідж., другу — його методам.

Розробка методологічної частини програми передбачає вибір теми й обґрунтування проблеми, формулювання мети і завдань дослідження, теоретичний аналіз проблеми, висування гіпотез дослідження. Під час розробки методичної частини визначається тип вибірки, техніка збору даних, спосіб обробки матеріалу, складається робочий план дослідження.

Безпосереднім приводом для проведення соціологічного дослідження є наявність проблеми, реальної проблемної ситуації.

Проблема (від грец. πρóβλημα — задача, утруднення) — все те, що потребує вивчення і розв’язання. У найпростішому розумінні — це питання, на яке треба відповісти, але знань для відповіді бракує. Для цього і проводяться дослідження. Проблема дослідження завжди передбачає свого носія — певну спільноту чи групу, їх діяльність.

Розробка методичної частини програми соціологічного дослідження передбачає вирішення питань методики і техніки дослідження, вибір найбільш прийнятних методів збирання, обробки й аналізу первинної інформації. У розв’язанні цих питань вихідним є визначення генеральної та вибіркової сукупностей. Генеральна — це вся сукупність явищ, об’єктів (одиниць досліджуваного об’єк­та), стосовно яких досліджується проблема.

5. Основні фактори формування особистості. Соціалізація особистосі.

Соціалізація – 1.головний соц..процес через який здійснюється взаємодія між особистістю та сусп.-вом.

2. процес інтеграції індивіда в сусп-во у різноманітні типи соц..спільнот шляхом засвоєння ним елементів кул-ри, соц..норми і цінностей, на основі яких формулюються соц..значущі риси особистості.

Завдяки соціалізації людина залучена до сусп.-ва. засвоюючи звички, традиції, норми, спільноти, способи мислення властиві даній кул-рі, взірці поведінки, форми раціональності та чуттєвості.

Фактори соціалізм.:

  • сім’я; навколишнє середовище; сусіди; колеги; вихователі; вчителі; ЗМІ

Соціаліз.здійснюється протягом всього життя:

Первинна ( соціалізм.дитини- адаптація)

Вторинна ( соціалізм.дорослої людини- інтеріоризація – формування внутрішньої структури людс.психіки, переведення елементів зовнішнього світу у внутр. «Я» особистості. Результат – індивід.особистість.

Етапи соціалізації:

  • дитини

  • підлітка

  • дорослих

Десоціалізація- втрата засвоєних норм, цінностей.

Ресоціалізація- переосмислення, докорінна зміна соц..середовища,(у перехідних сусп-вах) що зумовлює пристосування до нових соц..норм.

6.Зв'язок соціології з соц.-гум-ми та природознавчими науками

Соціологія – самостійна наука, яка займає особливе місце в системі сусп наук, зв'язок з якими є досить тісним.

Соц виходить із соц філософії, але вона розглядає с-во не як загальне поняття, а як реальне. Філософія вивчає с-во спекулятивно (роздумувати), а соціологія – шляхом аналізу емпіричних фактів і наукових узагальнень.

Історія намагається реконструювати минулу діяльність людей, соціологія – фіксує нове у с-ві на рівні соц-типового.

Політологія вивчає політ процеси, відносини, тобто все, що стосується політ сфери с-ва. Соціологія ж, досліджуючи людей, має справу з громадянським с-вом, що функціонує поряд з державою.

Психологія. Соціологія зосереджується на вивченні не індивідуальних, а типових проявів соц поведінки. Психолог – індивідуальне Я, соц – міжособистісна взаємодія МИ.

Економічними науками, які вивчають підприємство, розподіл, обмін і споживання виготовленої в суспільстві продукції. Але в соціології своя зацікавленість у цій сфері - вона бере участь у аналізі поведінки працівника в рішенні економічних, організаційних, управлінських і т.п. завдань. Соціологія допомагає оцінити мотиви трудової діяльності, фактори підвищення продуктивності праці, поліпшити взаємини людей у трудовому колективі, вирішити багато конкретних проблем на виробництві.

Правові науки. Дані соціологічних досліджень додають значну допомогу під час вивчення владних відносин, норм права, процесів формування правової культури, ефективності функціонування політичної системи, шляхів реалізації прав та свобод усіх громадян суспільства.

У процесі взаємодії з біологією знайшов своє відбиття системний підхід, отримала розвиток соціальна екологія і соціальна медицина. Дуже тісне співробітництво соціології з математикою. Сьогодні соціологія неможлива без спеціальних математичних методів, які забезпечують достовірність емпіричного дослідження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]