Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ ОХИРИТЕЛЬНЫЕ ЕП.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
208.42 Кб
Скачать

13.Критерії оцінювання рівня розвитку соціально-трудових відносин.

Розвиток СТВ характеризується показниками якостi трудового життя. Пiд якiстю трудового життя розумiється систематизована сукупнiсть рис, якi характеризують умови працi i допомогають врахувати ступiнь реалiзацii iнтересiв працiвника i викоритсання його здiбностей (iнтелектуальних, творчих, моральних тощо).

Концепцiя якості трудового життя (ЯТЖ) включає 2 важливих напрямки: 1) автономiя особистостi працiвника; 2) можливiсть розвитку його рiзноманiтних здiбностей. Пiдвищення ЯТЖ охоплює i такi аспекти, як умови працi, iх охорона i безпека. Якiсть життя – це синтетична характеристика рiвня i умов життя населення, яка враховую також склад сiм’ї, стан здоров’я членiв цiєi сiм’ї, їх соц. задоволеностi тощо.

Одним з показникiв якостi життя є iндекс розвитку людського потенцiалу (IРЛП) який розраховують як середню арифметичну з показникiв очiкуeмоi тривалостi життя (IЖ), рiвня освiти (Iо), та реального душевого ВВП (Iд).

14 Регулювання соціально-трудових відносин

Найбільшим регулятором СТВ є різноманітні нормативно-правові акти які безпосередньо стосуються функціонування соц-трудової сфери. На нормативно-правовому полі регулювання СТВ важливу роль відіграє інститут трудового права який впорядковує урегульовує за допомогою системи норм і правил взаємовідносини між провідними соц силами суспільства. Становлення та розвиток трудового права розпочато з 1 пол 19ст коли суспільства і держаи того часу усвідомили потребу створення певних умов для нормального відтворення робочої сили, захисту осіб найманої праці від надмірної експлуатації. З”являються нормативно-правові акти, що регулюють тривалість робочого часу та відпочинку, мінім зарплати, охорону праці тощо. Поштовхом до розвитку нац законодавств у сфері праці стало ухвалення Міжнародною організацією праці, створеною в 1919р, Міжнародних трудових норм, якими є конвенції і рекомендації цієї організації. В середині 20ст ця галузь права розвивалася інтенсивно у багатьох країнах, в тому числі й в Укр. Джерелами трудового права є нормативно-правові акти, ухвалені компетентними державними та міжнародними органами або на договірних засадах, зокрема безпосередньо на підприємстві, у визначених законом межах, за допомогою яких здійснюється регулювання СТВ. Джерела трудового права: 1)за юдидичною силою державні нормативні акти поділяються на Конституцію України, а також законні і підзаконні акти, договірно-правові акти, складовими яких є акти соціального партнерства-генеральна угода, регіональні угоди, галузеві угоди\колективний договір конкрентного підприємства, 2)за територіальною спрямованістю виділяють внутрішньодержавні і міждержавні акти-багатосторонні і двосторонні договори, угоди, пакти про права людини; 3)за способом ухвалення вирізняють акти державно-правові, ухвалені державними органами і догоріно-правові, що ухвалюються за угодою між працівниками і роботодавцями; 4) за сферою чинності- централізовані і локальні(на рівні підприємтсва). Також до регулятивних актів відносять угоди і колективні договори, які укладаються на державному, галузевому, регіональному та виробничому рівні. У системі нормативно-правових актів, що мають визначальний вплив на СТВ особливе місце належить трудовому договору-угода між працівником і власником підприємства або вповноваженим ним органом чи фізична особа зобов”язується виплачувати працівникові зарплату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи. Особлива форма трудового договору-контракт.