Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ ОХИРИТЕЛЬНЫЕ ЕП.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
208.42 Кб
Скачать

77. Система державного регулювання заробітної плати

В ринковій економічній системі державне втручання в заробітну плату має: непрямий соціально орієнтований характер; передбачає пряму участь у визначенні умов оплати праці.

Масштаби втручання залежать від дієвості соціального партнерства.

В Україні відбувається активне становлення системи державного регулювання. Відповідно Закону «Про оплату праці» сфера державного регулювання оплати поширюється на:

-встановлення розміру мінімальної заробітної плати;

-встановлення ін державних норм і гарантій;

-визначення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній чи комунальній власності;

- визначення умов і розмірів оплати працівників підприємств, установ, організацій, які дотуються з бюджету;

-регулювання фондів оплати праці працівників підприємств-монополістів;

-оподаткування доходів працівників;

-організація наукових досліджень і вивчення світового досвіду щодо регулювання заробітної плати;

-проведення переговорів між основними соціальними силами, врегулювання конфліктів.

В Україні у останні роки жоден з важелів державного впливу на заробітну плату не спрацював належним чином, тому пріоритетами посилення ролі держави є:

-узгодження складників економічної політики та організація заходів, спрямованих на посилення ефективності реформ;

-підвищення ефективності діяльності органів виконавчої влади в реалізації законодавчо визначених повноважень щодо встановлення умов і розмірів оплати праці;

-законодавче забезпечення розвитку соціального партнерства;

-посилення контролю за додержанням законодавства.

78. Мінімальна заробітна плата як державна соціальна гарантія. Процедури та порядок встановлення мінімальної заробітної плати

Мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може проводитись оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці. До мінімальної заробітної плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язкова на всій території України для підприємств всіх форм власності і господарювання.

Розмір мінімальної заробітної плати встановлюється Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України, як правило, один раз на рік, визначеним шляхом переговорів представників професійних спілок, власників або уповноважених ним органів, які об'єдналися для ведення колективних переговорів і укладання Генеральної угоди. Розмір мінімальної заробітної плати переглядається залежно від зростання цін на споживчі товари і тарифи на послуги за згодою сторін колективних переговорів. Мінімальний розмір ставок заробітної плати, як мінімальні гарантії оплати праці, визначається Генеральною угодою.

Мінімальна заробітна плата у найбільш

загальному визначенні — це мінімальна величина грошової винагороди, яку одер-

жує працівник за роботу протягом певного робочого часу (години, дня, тижня, мі-сяця). Ця величина може бути як фактичною, так і регламентованою (фіксованою).

Фактична мінімальна заробітна плата визначається за даними статистичної звітно-сті або обстежень домогосподарств. Регламентована мінімальна заробітна плата встановлюється законодавчими актами або угодами (договорами), які укладаються між сторонами соціального партнерства і є гарантованою винагородою, найнижчою межею заробітної плати.