Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ ОХИРИТЕЛЬНЫЕ ЕП.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
208.42 Кб
Скачать

93.Сутність, переваги та недоліки методів планування фонду заробітної плати

Фонд заробітної плати— це сума коштів, одержуваних працівниками підприємства за певний період (день, місяць, квартал, рік) відповідно до оцінок затрат і результатів праці.

У процесі планування фонду Зп застосовуються такі методи:

За досягнутим рівнем базового фонду ЗП

На основі середньої ЗП

Нормативний

По елементний(прямого рахунку)

Залишковий

За досягнутим рівнем базового фонду заробітної плати плановий фонд ЗП (ФЗП п) визначається на основі фонду заробітної плати базисного року, фактичного або очікуваного (ФЗПб); планованого коефіцієнта зростання обсягу виробництва (Ков); планованого скорочення (збільшення) чисельності працюючих (Еч) і досягнутого в базисному періоді рівня середньої заробітної плати (ЗП сб)

ФЗП п=ФЗПбов±Еч-ЗПСб.

Недолік даного методу планування ФЗП полягає в тому, що до планового фонду заробітної плати переносяться всі нераціональні виплати ЗП, що мали місце в базисному періоді. Тому він не спрямовує трудовий колектив підприємства та його структурних підрозділів на ефективне використання живої праці.

Доцільно застосовувати на стадіях перед планової роботи для укрупненого розрахунку ФЗП

Планування ЗП на основі середньої ЗП передбачає визначення планового фонду ЗП на основі планової середньо облікової чисельності працюючих за категоріями і планової середньої ЗП одного працівника даної категорії. ФЗП п =Чоп*ЗПп

Порівняно з методом планування за досягнутим рівнем базисного фонду ЗП даний метод більш точний, оскільки базується на планових показниках. Проте розрахувати середню заробітну плату в плановому періоді умовах значної інфляції — справа непроста, яка вимагає детального обґрунтування

Нормативний метод дозволяє уникнути недоліків методів планування ФЗП за досягнутим рівнем базового фонду заробітної плати та на основі середньої ЗП. У практиці планування праці застосовуються два варіанти нормативного методу: рівне вий і прирісний

За рівневого нормативного методу фонду ЗП визначається на основі планованого обсягу випуску готової продукціїу вартісному (трудовому) виразі (ОВп) і планового нормативу ЗП на одну гривню (нормо-годину) обсягу продукції (Н): ФЗПП = ОВп • Н,п.

Проте даний метод використовується за умови стабільності нормативів протягом усього планового періоду та їх однаковості для всіх однотипних підрозділів.

Прирісний нормативнийй метод базується на нормативі приросту фонду ЗП на 1 % приросту обсягу ви-ва. Недолік аналогічний до методу за досягнутим рівнем базового фонду заробітної плати.

По елементний метод (метод прямого рахунку) передбачає детальний розрахунок кожної статті планового фонду ЗП в розрізі категорії працюючих. Спочатку планується ФЗП робітників.

Перевага полягає у тому, що до планового і звітного місячного фондів ЗП уходить оплата основних і додаткових відпусток, компенсація а невикористану відпустку, оплата цілоденних невиходів на роботу, пов’язаних з виконанням державних або громадських обов’язків.

Залишковий метод застосовується для визначення ФЗП на основі звітних даних про реалізацію продукції. При цьому ФЗП формується як результат послідовного вирахування із суми виручки таких складників: Матеріальних витрат,Амортизаційних відрахувань, Податків і обов. Виплат, Відрахувань у у резервний фонд підприємства, Виплат із фонду споживання, які не належать до ФЗП