Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ ОХИРИТЕЛЬНЫЕ ЕП.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
208.42 Кб
Скачать

97. Значення та складові звітності з питань праці. Державна статистична звітність та оперативна звітність підприємств із питань праці.

На рівні підприємств, установ, організацій мають аналізуватися показники які характеризують: зйнятість,умови й охорону праці, оплату праці, стан трудових відносин. Ця інформація збирається і акумулюється за допомогою адміністративної статистики, що подає ці дані у вигляді періодичної статистичної звітності, з метою моніторингу ситуації, наукових досліджень та практичного використання та управління. Державна статистична звітність під-в з питань праці складається зі статист.звітності про: склад ФОП, розподіл працівників за розміром ЗП, рух робочої сили, кільк працівників, умови праці, та ін.. формами звітів є такі: -звіт із праці; -зведений звіт із праці; -звіт про стан умов праці, пільги та компенсації, -чисельність окремих категорій працівників та підготовка кадрів. Оперативна звітність праці складається для задоволення поточних потреб підприємства в даних про працю та соц.-трудові відносини. На її базі приймаються оперативні та розробляються перспективні рішення щодо кадрових змін на підприємстві, змін у чисельності та складу персоналу , показників продуктивності праці, мотивації праці в організації, соціально-економічного розвитку трудового коллективу

98. Сутність, значення, пріоритетні сфери консалтингу у сфері праці.

Проблеми вдосконалення управління соціально-трудовими відносинами на під-ві можна розв’язувати як власними силами, так і за допомогою послуг сторонніх консультантів. У найширшому розумінні консалтинг є видом інтелектуальної косультатив. дія-сті, основним завданням якої є аналіз, обґрунтування перспектив розвитку та використання науково-технічних та організаційно-економ. інновацій з урахуванням цілей та проблем замовника.

В умовах екон. кризи підвищення ефективності управління персоналом на під-вах набуває особливого значення. Масові скорочення працівників у всіх галузях господарювання свідчать, що роботодавці зацікавлені в максимально ефективному використанні наявного кадрового потенціалу під-в, тому виникає потреба в послугах з кадрового консалтингу.

Консалтинг у сфері соц.-трудових відносин є системою здійснюваних на замовлення під-ва консалтинговими фірмами консультаційно-організаційних заходів, які полягають у діагностиці, а за потреби – у корекції системи управління, організаційної структури та культури під-ва з метою підвищення виробничих показників завдяки оптимізації кадрових процесів, поліпшенню соц.-психологічного клімату, посиленню мотивації персоналу. Основним завданням проектів кадрового консалтингу є оптимізація процесів управління соц.-труд. відносинами та приведення їх у відповідність до стратегії розвитку бізнесу.

Послуги з кадрового консалтингу можуть бути затребувані на різних етапах розвитку під-ва, однак найактуальнішими вони є на стадії зародження і становлення під-ва, реорганізації та масштабних нововведень, а також коли потрібно розв’язувати кризові ситуації в дія-сті під-ва. Використання цих послуг є вельми перспективним, адже за сучасних умов, коли потоки інформації постійно збільшуються, саме консультанти завдяки глибоким професійним знанням і широкому досвіду в розв’язанні схожих управлінських проблем на ін. під-вах та за допомогою прогресивних методик та підходів можуть з найменшими витратами здійснити такі важливі для підприємства заходи: 1 - розробка стратегії управління персоналом; 2 - управління ефективністю праці; 3 – забезпечення під-ва персоналом; 4 – управління розвитком персоналу; 5 – організаційний кадровий аудит; 6 – управління змінами.

Отже, використання послуг консалтингу у сфері соц.-труд. відносин дає під-ву можливість визначити резерви підвищення ефективності управління працею.