Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ ОХИРИТЕЛЬНЫЕ ЕП.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
208.42 Кб
Скачать

21. Регіональна угода: призначення, структура, зміст, процедура укладання.

Регіональна угода укладається між місцевими органами влади або регіональними об’єднаннями підприємців і об’єднаннями профспілок чи іншими уповноваженими органами трудових колективів. Превілює прямий найм робітників у межах індивідуального трудового договору.

За допомогою регіональних угод регулюються норми соціального захисту найманих працівників підприємств, включають вищі порівняно з генеральною угодою соціальні гарантії, компенсації, пільги з урахуванням територіальної специфіки.

Сторонами регіональної угоди є обласні об'єднання профспілок, роботодавців та, переважно, обласна державна адміністрація.

Законом чітко не встановлена відмінність структури галузевої угоди від регіональної, тому у більшості випадків вони є подібними:

•нормування і оплата праці;

•встановлення мінімальних соціальних гарантій, компенсацій, пільг у сфері праці і зайнятості;

•трудові відносини;

• умови і охорона праці;

•житлово-побутове, медичне, культурне обслуговування;

•організація оздоровлення і відпочинку;

•умови зростання фондів оплати праці.

Положення регіональної угоди не можуть погіршувати становище найманих працівників порівняно з Генеральною угодою.

Процедура укладання колективних договорів регламентується чинним в Україні законодавством:

Мета - регулювання соц-трудових відносин та узгодження соц-економічних інтересів найманих працівників і власників

Форма - узяття сторонами взаємних забов\язань

Сфера укладання - підприємства, установи й організації незалежно від форм влансості і господарювання. Структурні підрозділи підприємств (за потреби)

Право на ведення переговорів від імені працівників - профспілкова організація, а за наявності кількох профорганізацій – іх спільний представницький орган, інший орган трудового колективу, наділений ним відповідними повноваженнями

Підготовка проекту когективного договору та ведення переговорів – робоча комісія з паритетної кількості представників стрін, наділених відповідними повноваженнями. Тривалість переговорів законом не обмежена

Зміст колдоговору – візначається сторонами самостійно в межах їх компетенції і норм законів

Укладання колдоговору – схвалення проекту колдоговору на загальних зборах (конференції) трудового колективу ( понад 50 % голосів)

Підписання колдоговору – уповноваженими представниками сторін у п\ятиденний термін після схвалення

Повідомна реєстрація – місцевими держ органами виконавчої влади у двотижневий термін з дня одержання колдоговору

Сфера поширення – на всіх працівників підприємства незалежно від того, чи є вони членами профспілки

Термін дії – законодавством не встановлений, визначається сторонами спільно. У разі зміни власника діє до укладання нового колдоговору, але не більше від одного року

22. Колективний договір: призначення, структура, зміст, процедура укладання.

Колекти́вний до́гові́р— угода, яку укладається між власником або уповноваженим ним органом (особою) і одним або кількома профспілковими чи іншими уповноваженими на представництво трудовим колективом органами, а у разі відсутності таких органів — представниками трудящих, обраними та уповноваженими трудовим колективом, і має на меті регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин, а також узгодження інтересів трудящих, власників та уповноважених ними органів.

Зміст колективного договору визначають сторони. У ньому передбачаються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема:

•зміни в організації виробництва і праці;

•забезпечення продуктивної зайнятості;

•нормування оплати праці;

•встановлення форм, системи, розмірів заробітної плати та інших видів трудових виплат (премій, доплат, надбавок та інші);

•встановлення гарантій, компенсацій, пільг;

•участь трудового колективу у формуванні, розподілі і використанні прибутку підприємства, установи, організації (якщо це передбачено статутом);

•встановлення режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку;

•умов і охорони праці;

•забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення і відпочинку працівників;

•гарантій діяльності профспілкової чи інших представницьких організацій трудящих.

ПРОЦЕДУРА УКЛАДАННЯ КОЛЕКТИВНОГО ДОГОВОРУ

Укладанню колективного договору передує процедура проведення переговорів.

Порядок ведення переговорів з питань розроблення, укладання або внесення змін до колективного договору визначається сторонами й оформлюється відповідним протоколом.

Для ведення переговорів і підготовки проекту колективного договору, утворюється робоча комісія з представників сторін. Склад цієї комісії визначається сторонами.

Робоча комісія готує проект колективного договору із урахуванням пропозицій, які надійшли від працівників, трудових колективів, і приймає рішення, що оформлюється відповідним протоколом.

Колективний договір набуває чинності з дня його підписання представниками сторін або з дня, визначеного в колективному договорі.

Після підписання колективного договору він має бути зареєстрований у державній адміністрації у порядку, передбаченому Постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 1994 р. № 225.