Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ ОХИРИТЕЛЬНЫЕ ЕП.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
208.42 Кб
Скачать

61. Зміст аналізу трудових процесів

Аналіз трудових процесів здійснюється на ІІ етапі раціоналізації і передбачає визначення складу трудового поцесу, послідовності виконання його за окремими операціями, розроблення графічного подання, розрахунок тривалості фактичних трудових процесів. Також аналізуються виробничі можливості виконання кожної операції з мінімальними затратами за умови ефективного використання обладнання, інструментів, наявності раціональної системи обслуговування.

Для аналізу трудових процесів попередньо необхідно провести їх опис, що включає визначення: власника процесу, меж процесу, клієнтів та виходів (результатів) процесу, постачальників та входів (ресурсів) процесу, ресурсів, потрібних для виконання процесу, що перебувають у розпорядженні власника процесу, рівня результативності процесу та задоволеності споживачів результатами, змісту праці.

Моделі опису трудових процесів: вербальна (текст, таблиці), математична, графічна.

Методи опису процесів: 1) текст, у т.ч. у таблиці; 2) поєднання тексту зі схемою; 3) прості схеми; 4) просте поєднання схем з таблицями; 5) складне поєднання схем з таблицями; 6) схеми з зазначенням учасників процесу та/або часом його реалізації; 7) карта-схема.

Опис трудового процесу-це визначення :

1.меж процесу2.клієнтів та виходів процесу3.постачальників та входів процесу4.ресурсів потрібних для виконання процесу5.технологій реалізації 6.рівня результативності та задоволеності споживачів 7.змісту праці власника процесу щодо його аналізу,вдосконалення та звітності перед керівництвом.

Отже,опис процесів здійснюється завдяки моделюванню.Серед найбільш поширених моделей виділяємо такі:

1)Вербальну модель

2)математичну

3)графічну

Ці моделі на практиці використовуються комплексно,оскільки вони доповнюють одна одну.

62. Опис трудового процесу: сутність та методи.

Для проведення всебічного аналізу фахівцям з раціоналізації потрібен практичний інструментарій, який дозволяє повністю й одночасно наочно подати трудовий процес, тобто описати його.

Опис трудового процесу – це визначення:

- власника процесу (посадової особи, яка має у своєму розпорядженні персонал, інфраструктуру, програмне та апаратне забезпечення, інформацію про процес та інші ресурси, керує ходом процесу та несе відповідальність за його результати та ефективність);

- меж процесу (меж відповідальності та повноважень власника процесу);

- клієнтів та виходів процесу (клієнт – суб’єкт, який одержує результат процесу; вихід – результат процесу);

- постачальників та входів процесу (постачальник – суб’єкт, що надає ресурси; вхід – ресурс, не обхід. для виконання процесу);

- ресурсів, потрібних для виконання процесу, які є в розпорядженні власника процесу (інформація, фінанси, матеріали, персонал, обладнання, інфраструктура, програмне забезпечення тощо);

- технології реалізації процесу (модель процесу – це графічне, табличне, текстове, символьне зображення процесу або їх взаємозв’язана сукупність);

- рівня результативності процесу та задоволеності споживачів результатами процесу;

- змісту праці власника процесу щодо його аналізу, вдосконалення та звітності перед керівництвом.

Опис процесів здійснюється завдяки моделюванню:

вербальна модель – регламентація процесу через текстовий або табличний опис процесу;

математична модель – регламентація процесу з використанням правил математики;

графічна модель – регламентація процесу через графічне, схематичне зображення дій, операцій.

Слід зазначити, що ці моделі на практиці використовуються комплексно, оскільки вони доповнюють одна одну.

Отже, методи опису процесів такі: - текст, у т.ч. таблиці; - поєднання тексту зі схемою; - прості схеми; - просте поєднання схем з таблицями; - складне поєднання схем з таблицями; - схеми з зазначенням учасників процесу та (або) часом його реалізації; - карта-схема.