Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ ОХИРИТЕЛЬНЫЕ ЕП.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
208.42 Кб
Скачать

88. Система трудових показників у складі бізнес-плану та тактичного плану діяльності підприємства. Чинники формування системи трудових показників.

У бізнес планах, а також у процесі поточного планування праці на підприємствах використовуються такі трудові показники:

-продуктивність праці (ПП) (виробіток) на одного працівника

-темпи зростання ПП

-приріст обсягу продукції завдяки підвищенню ПП

-Трудомісткість виробничої програми

-річний фонд робочого часу одного працівника

-середня тривалість роб. Дня

-фонд ЗП всього по підприємству

-сер. ЗП одного працівника

Система трудових показників формується під впливом низки чинників, що визначають територіальне розміщення підприємства, його належність до певної сфери економічної діяльності, розмір, специфіку виробництва.

Чинники формування системи трудових показників:

1. Макроекономічні (етап розвитку соц.-економ. Системи, господарський механізм, відтворення населення, підготовка кваліфікованих працівників, трудове законодавство, розподіл робочої сили за сферами діяльності)

2. Внутрішньоорганізаційні (належність до певної сфери економічної діяльності, розмір, система управління, організація праці, зміст та умови праці, нормування праці, оплата праці)

3. Регіональні (природні умови, розвиток соц.-побутової інфраструктури, стан регіонального ринку праці, мобільність населення (міграція, плинність))

4. Соціально-психологічні (статева та вікова структура персоналу, професійно-кваліфікаційна структура, освітня структура, мотиви трудової діяльності)

89. Сутність і сфера застосування методів планування продуктивності праці.

Існує 3 основні методи планування ПП.

Метод планування ПП за техніко-економічними чинниками – може бути реалізований у 2ох варіантах. Перший передбачає розрахунок планового скорочення (збільшення) чисельності за кожним техніко-економічним чинником та загальної зміни чисельності в цілому по підприємству, на основі чого встановлюється плановий приріст ПП. Другий варіант базується на розрахунку можливої зміни ПП у відсотках за кожним техніко-еономічним чинником та загальної її зміни в цілому по підприємству з дальшим визначнням планової економії (перевитрати0 чисельності персоналу.

Планування ПП на основі трудомісткості виробничої програми – здійснюють прямим рахунком на основі трудомісткості програми, беручи до уваги взаємозв\язок між показниками ПП і трудомісткості продукції.

Застосування даного методо передбачає наявність на підприємствах науково обґрунтованих норм часу і відрядних розцінок на всі види робіт, точний облік затрат праці. Планування ПП базується на зниженні трудомісткості продукції (робіт) і покращенні використання робочого часу. У цьому разі показник ПП (виробіток) визначатиметься за формулою.

ОВ – обсяг виробництва, ТМ – трудомісткість виробничої програми, Ф – корисний фонд роб часу 1го працівника.

Укрупнені методи планування ПП – дають можливість приблизно оцінити рівень ПП у плановому періоді. Вони базуються на зв\язку ПП з іншими показниками, що характеризують стан виробництва на підприємстві. Знаючи величину цих показників у плановому періоді, можна розрахувати значення ПП. Для встановлення характеру і кількісного вираження зв\язку часто застосовують економіко-математичні моделі та статистични метожи, зокрема кореляційно-регресійних аналіз. Даний метод широк використовується у прогнозних розрахункаї зростання ПП.