Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ ОХИРИТЕЛЬНЫЕ ЕП.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
208.42 Кб
Скачать

35 Сутність, чинники та методичні аспекти визначення напруженості праці

Напруженість праці-характеристика, що відображає навантаження переважно на центральну нервову систему, органи чуття,емоційну сферу працівника. До чинників, що характеризують напруєженість праці, належать інтелектуальні, сенсорні, емоційні навантаження, ступінь монотонності праці, режим роботи.

Оцінка напруженості праці професійної групи базується на аналізі трудової діяльності та її структури, які вивчаються за допомогою спостереження у динаміці всього робочого дня, протягом не менше від 1 тижня. Аналіз грунтується на врахуванні всього комплексу виробничих чинників, що створюють умови для виникнення перевантажень.

Навантаження інтелектуального характеру:1) Зміст роботи вказує на ступінь складності виконання завдання:від розв”язання простих задач до творчої діяльності, 2) сприйняття сигналів(інформації) та їх оцінка-критерієм є настановча мета, яка береться для зіставлення інформації з номінальними значеннями\необхідними для успішного перебігу робочого процесу, 3) розподіл функцій за ступенем складності, 4) характер виконуваної рооботи-у тому разі, якщо праця виокнується у індивідуальному плані, рівень напруженості праці невисокий.

Сенсорні навантаження:1)тривалість зосередження спостереженя;2)частота сигналів(світлових, звукових) і повідомлень у сер за 1 год;3) кількість виробничих об”єктів одночасного напруження; 4)розмір об”єкта розрізнення за тривалості зосередженої уваги(% від часу зміни); 50робота з оптичними приладами(мікроскоп) за тривалості зосередженого спостереження(% від часу зміни); 6) спостереження за екраном відеотермінала(годин протягом зміни); 7)навантаження на слуховий аналізатор; 8)навантаження на голосовий апарат(сумарна кількість один, що наговорюється протягом тижня.

Емоційні навантаження: 1) ступінь відповідальності за результат власної діяльності; 2)ступінь ризику для власного життя; 3)відповідальність за безпеку інших осіб; 4) кількість конфліктних ситуацій за зміну.

Монотонність навантаження: 1) і 2) кількість елементів(прийомів), необхідних для реалізації простого завдання або операцій, що багато разів повторюються:тривалість виконання простих виробничих завдань або операцій\що повторюються; 2)час аактивних дій( у % до тривалості зміни); 3)монотонність виробничого оточення(час пасивного спостереження за перебігом процессу, у % від часу зміни)

Режим роботи: 1)фактична тривалість робочого дня; 2) змінність роботи; 3) наявність регламентованих перерв та їхня тривалість без урахування обідньої перерви;

Загальна оцінка напруженості праці встановлюється на основі класів, визначених за кожним показником напруженості, та передбачає врахування таких умов:

1. врахування всіх показників напруженості праці

2. за кожним з показників визначається клас умов праці

3. для остаточної оцінки оптимальний клас (1й) установлюється, коли 17 і більше показників мають оцінку 1го класу, а інші віднесені до другого.

Основним документом, що регламентує гігієнічну класифікацію умов праці за показниками важкості та напруженості праці, є "Гігієнічна класифікація за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу", затверджена Міністерством охорони здоров'я України.