Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ ОХИРИТЕЛЬНЫЕ ЕП.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
208.42 Кб
Скачать

52.Умови введення, проектування, упровадження та соціально-економічне значення суміщення професій.

Суміщення професій – це виконання одним працівником функцій та робіт, які належать до різних професій. Воно може бути повним, якщо працівник виконує всі трудові функції працівника іншої спеціальності, і частковим, якщо працівникові передається лише частина функцій, що виконується працівниками інших спеціальностей. Основними умовами, за яких можливе й економічно виправдане поєднання професій, є: неповна зайнятість працівника за основною професією, обумовлена технологією виробництва або специфікою устаткування; спільність змістовності праці працівників, які повинні суміщувати професії; різночасність виконання поєднуваних функцій; відсутність негативного впливу поєднання робіт, достатній для опанування іншої професії кваліфікаційний рівень працівника. На основі аналізу затрат робочого часу виявляється можливість суміщення процесів.1)виявляють і встановлюють можливі межі поєднання професій;2)визначається слад і обсяг виконуваних робіт, критерієм є коефіцієнт зайнятості працівника =(Тзо+Тзсв)/Тзм, де Тзо – зайнятість працівника, який виконує основну роботу, протягом зміни, хв.; Тзсв – зайнятість працівника виконанням роботи за суміжною професією протягом зміни, хв.; Тзм – тривалість зміни, хв. Загальна трудомісткість має бути не більше 1. 3) розробляються регламенти для людини, яка суміщує професії.

50.Багатоверстатне обслуговування: сутність та організаційні передумови виникнення

Багатоверстатним обслуговуванням називається обслуговування одним або групою робітників кількох верстатів, коли машинно-автоматичний час роботи одного верстата використовується для виконання ручних (що вимагають присутності робітника) елементів операції та функцій або обслуговування робочого місця на інших верстатах.

Технічними передумовами розвитку багат. обсл. є підвищення рівня автоматизації використання устаткування, поліпшення системи управління устаткуванням і конструкції технологічного оснащення, в результаті яких зменшується частка ручної праці щодо обслуговування устаткування та збільшується частка автоматичної його роботи.

Організаційними передумовами введення багатоверстатного обслуговування є:

-Раціональне планування устаткування на робочому місці, що забезпечує зручність його обслуговування;

-найкоротші маршрути переміщення від верстата до верстата;

-реалізація найбільш ефективної системи обслуговування робочих місць;

-зміна форми поділу та кооперації праці так, щоб більшість функцій виконувалися допоміжними робітниками;

Економічна доцільність багатоверстатного обслуговування полягає в можливості забезпечення повної зайнятості робітників-верстатників та устаткування, що ними обслуговується.

51.Робоче місце. Організація та обслуговування робочого місця.

Робоче місце – це закріплене за окремим працівником або групою працівників частка виробничої площі, яка оснащена необхідним технологічним, допоміжним, вантажно-транспортним обладнанням, технологічною та організаційною оснасткою, потрібною для виконання визначеної частини виробничого процесу.

Робоче місце, закріплене за одним працівником, - індивідуальне робоче місце, закріплене за групою(бригадою) працівників без закріплення за кожним з них індивідуальної робочої зони – групове(бригадне) робоче місце. За місцем виконання відрізняють стаціонарні та пересувні робочі місця. За ступенем автоматизації та механізації: ручної праці, механізовані, напівавтоматизовані та автоматизовані.

Організація робочого місця являє собою матеріальну основу, що забезпечує ефективне устаткування і робочої сили. Головною її метою є забезпечення високоякісного й ефективного виконання роботи в установлені терміни на основі повного використання устаткування, робочого часу вживання раціональних прийомів і методів праці, створення комфортних умов праці, що забезпечують тривале збереження високої працездатності працівників. Для забезпечення цієї мети робоче місце має відповідати технічним(устаткування, інструменти, контрольно-вимірювальні прилади), організаційним(раціональне розміщення устаткування в межах робочої зони), економічним(оптимальна зайнятість та продуктивність) та ергономічним вимогам (технічна та організаційна оснастка при проектуванні).

Метою обслуговування робочого місця – забезпечення засобами та предметами праці, які необхідні для виробництва продукції. Таке обслуговування передбачає: своєчасне доведення до працівників виробничого завдання з відповідною документацією; безперебійне постачання до робочих місць матеріалів, заготовок, напівфабрикатів, інструментів; ремонтне обслуговування, налагоджувальні роботи та транспортні роботи, контроль якості продукції, підтримання чистоти на робочих місцях. Конкретне обслуговування робочих місць може здійснюватись у вигляді однієї з трьох основних форм: стандартної(регламентованої)(жорстка регламентація обслугового персоналу з графіком основного виробництва), планово-запобіжної(попереднє комплектування робочої документації, інструментів і приладів, проведення ремонтів) і чергової(характеризується відсутністю заздалегідь розроблених графіків та заходів, а здійснюється за викликами працівників).