Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ ОХИРИТЕЛЬНЫЕ ЕП.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
208.42 Кб
Скачать

91. Методичні аспекти планування та аналізу використання робочого часу

Планування роб часу передбачає розрахунок:

1.планового календарного фонду робочого часу (ФРЧ) – не враховує невиходи на роботу працівників у плановому періоді і слугує базою для обчислення номінального фонду;

2.планового номінального (максимально можливого) ФРЧ – характеризує потенційну величину максимального використання ФРЧ, крім вихідних і святкових днів;

3.планового ефективного (корисного) ФРЧ – менший від номінального на величину планованих невиходів на роботу з різних причин.

Для визначення корисного ФРЧ в плановому періоді складається баланс робочого часу.

Аналіз використання робочого часу здійснюється в такій послідовності:

1.вивчається структура загального ФРЧ (для цього спершу вивчається структура календарного фонду часу, що є в розпорядженні і напрямки його використання);

2.оцінюється рівень використання робочого часу (на основі корисного ФРЧ);

3.вивчається розподіл витрат за продуктивними видами робіт;

4.виявляються резерви поліпшення використання робочого часу. Усі резерви поділяються на інтенсивні (одержуються завдяки відносному збільшенню використовуваного роб часу; визначаються величиною зменшення технологічного часу на певні види робіт) та екстенсивні (одержуються завдяки абсолютному збільшенню використовуваного роб часу; є сумою прямих та непрямих втрат роб часу)

92. Баланс робочого часу одного середньооблікового працівника: зміст та призначення

Для визначення чисельності основних робітників необхідно визначити реальний фонд робочого часу. Для цього розробляють баланс робочого часу одного середньооблікового працівника, в якому обчислюють три види робочого часу: календарний — кількість днів протягом планового року; номінальний — календарна кількість днів у плановому році з відрахуванням вихідних і святкових днів; плановий реальний, або ефективний, фонд робочого часу, який одержуємо після відрахування з номінального фонду цілоденних втрат робочого часу, пов'язаних із планованими черговими відпустками, неявками з причини хвороби, відпустками у зв'язку з вагітністю та пологами, виконанням службових і державних обов'язків. Якщо до планового реального фонду часу одного робітника додати фактичну відпустку з дозволу адміністрації, прогули і цілодобові простої, то одержимо звітний баланс робочого часу одного робітника.

Кількість днів чергової відпустки розраховується на основі показників кількості працівників за категоріями і тривалості відпустки окремих груп.

Неявки, пов'язані з виконанням державних і громадських обов'язків, плануються на рівні їх відсотка у загальному номінальному фонді робочого часу у звітному році.

Відпустки у зв'язку з вагітністю і пологами плануються на основі звітних даних базисного періоду і планової зміни частки жінок у загальній чисельності всього персоналу.

Невиходи через хворобу в плановому балансі визначаються на підставі звітних даних з урахуванням поліпшення санітарно-виробничої гігієни і зниження завдяки цьому хвороб.

Фактична кількість робочих днів у плановому балансі обчислюється шляхом віднімання від номінального робочого часу невиходів, дозволених законом, а саме:чергових і додаткових відпусток; відпусток у зв'язку з вагітністю і пологами; невиходів з причин виконання державних і громадських обов'язків.

Після того, як установлено фактичну кількість робочих днів на рік, обчислюється середня номінальна тривалість робочого часу.

У звітний баланс включаються втрати через внутрішньозмінні простої, які визначаються за “простійними” листками. Помноживши фактичну тривалість робочого дня за звітом і за планом, одержимо реальний (ефективний) робочий час на одного робітника в годинах.