Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPK_ShPOR_final.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
383.06 Кб
Скачать

152. Основні напрямки підвищення ефективності роботи торгового агента.

Персональний продаж товарів – це один із інструментів впливу на покупця, який передбачає особисте пред'явлення товарів покупцю або групі покупців у ході бесіди з ме­тою продажу цих товарів.

Фахівцями встановлено, щоб отримати одне замовлення агенту з персонального продажу, необхідно зробити, як мінімум, чотири візити. Якщо вартість замовлення є незначною, це співвідношення може бути економічно невигідним (коли ви­трати на отримання цього замовлення перевищуватимуть вар­тість самого замовлення).

Торговий агент повинен розуміти, що є тільки два способи підвищити ефективність роботи:

перший — максимізація бізнесу з постійними клієнтами;другий — пошук нових клієнтів (проте не слід забувати і про так званий принцип Парето: стосовно комерції він полягає, між іншим, у тім, що 20% замовлень дають 80% прибутку).

Значно впливає на результативність роботи торгового агента тип його особистості, тобто сукупність його відмітних психоло­гічних характеристик, які забезпечують відносну послідовність і сталість його реакцій у відповідь на зміни навколишнього сере­довища.

Про заохочення, тренінги, семінари, оптимізація структури служби перс продажу.

На думку Філіпа Котлера [1] керівництво здатне впливати на моральний стан і продуктивність праці комівояжерів шляхом: · Створення сприятливого клімату в рамках організації. -встановлення норм продажів  -використання позитивних стимулів. Повне задоволення від праці посилює мотивацію. Таким чином, з даної моделівипливає, що менеджери повинні вміти переконувати торгових представників в тому, що (1) вони можуть домогтися збільшення обсягів продажів, підвищившиінтенсивність праці або освоївши більш ефективні професійні прийоми (2) винагороду за більш високі результати праці «окупає» додаткові зусилля.

155. Особливості класифікації споживачів в умовах персонального продажу.

Планування подібної діял-ті проходить в кілька етапів. Після формування зон обслуговування необхідно визначити реальних та потенціальних покупців. Джерелами інформації є дані підприємств про постійних клієнтів і про тих, які звертались, але з якихось причин не зробили покупки, а також телефонні довідники, комп'ютери­зовані банки даних, Інтернет, результати телефонічних опитувань .

Усіх споживачів необхідно класифікувати за рівнем їхніх по­треб та купівельною спроможністю й визначити на цій підставі частоту звертання до них торгових агентів. Так, зарубіжні компа­нії, що реалізують фасовані споживчі товари, користуються так званою АВС-класифікацією. Покупців із най>им споживчим потенціалом, який визначається через суму грошей, котрі витра­чаються на покупку, відносять до категорії А; споживачів з дещо меншим потенціалом — до категорії В; тих, хто має найменший потенціал, — до категорії С. Компанія направляє торгових аген­тів до клієнтів категорії А один раз на два тижні, категорії В — не менше ніж один раз на чотири тижні, категорії С — один раз на вісім тижнів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]