Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPK_ShPOR_final.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
383.06 Кб
Скачать

27. Поняття та сутність комерційної реклами.

В залежності від того, що саме рекламується і яка мета, розрізняють комерційну та некомерційну рекламу.

Комерційна реклама сприяє реалізації продукції з метою одержання прибутку. >а частина реклами, з якою ми стикаємося у засобах масової інформації, виконує саме цю функцію.

Комерційна реклама - це реклама, спрямована, перш

за все на з>ння продажу товарів або послуг для

отримання прибутків чи інших ділових інтересів.

Так як комерційна реклама має на меті отримання прибутку від реалізації чогось, вона має бути обмежена державою, щоб не перетинати певні границі. В україні комерційна реклама регулюється Законом України «Про рекламу».

Ним обмежена реклама деяких груп товарів, таких як лікарські засоби, зброя, алкоголь, тютюн тощо.

Обмеження стосовно неповнолітніх.

Обмеження стосовно недобросовісної реклами, яка є забороненою.

28. Реклама як продукт та як процес.

Реклама як продукт – ми розглядаємо її як щось, що може задовільнити певну потребу: у інформуванні, нагадуванні, створенні прихильності. Тоді - це будь-яка платна форма неперсонального представлення і просування товару, послуг, ідей через засоби масової інформації, а також з використ.м прямоо маркетингу.

Як продукт реклама розглядається через її здатність задовольняти певні потреби, як сукупність певних властивостей.

Реклама як процес – розглядаємо рекламу як комунікативний процес, тобто процес взаємодії відправника реклами та його отримувача. Реклама є особливою формою комунікативної технології, яка дозволяє не лиже передавати інформацію, але й здійснювати певний вплив, формувати нові цінності, створювати потреби. Як процес реклама розглядається як сукупність операцій для здійснення ефективної взаємодії.

Процес прийняття рішень про рекламування проходить такі етапи: дослідження товарів підприємства й конкурентів, діяльністі продавців, вивчення потреб покупців; визначення та розробка цілей рекламної комунікації; визначення методу розрахунку бюджету та розробка його; визначення концепції рекламного звернення; вибір засобів та носіїв реклами; конкретизація завдань рекламного звернення; вибір жанрів та форм рекламного звернення; розробка загального бізнес-план комунікацій; створення рекламних звернень; розміщення рекламного звернення у засобах масової організації; контроль за ходом показу рекламного звернення.

29. Організація процесу рекламування товарів.

Процес прийняття рішення про рекламування склад. з наступних етапів: 1) ідентифікація цільового ринку

/вивчення ринку, сегментування, пошук цільової аудиторії.

2) визначення цілей реклами /в залежності від стратегії маркетингу та підприємства/

3) склад. бюджету реклами,

/використовують різні методи, залежно від етапу ЖЦТ та особливостей товару:

*залежно від цілей рекламування, *залишковий метод, *у відсотках від обсягу продажів, *конкурентного паритету, * на одиницю продукції

4) розроблення рекл. звернення, /обсяг, вигляд, форму/

5) вибір носіїв реклами,

Процес формування системи каналів доставки рекламних повідомлень адресатам рекламної комунікації назив. медіа-планування. Процес медіа-планування почин. з визнач. цілей реклами, цільової аудиторії, необхідної кіл-ті рекл. контактів, і передбачає прийняття рішення на 2 етапах: вибір медіа-каналу і вибір медіа-носія.

Медіа-канал – сукупність засобів пошир. реклами однотипних з погляду способів передачі інформації, які хар-ся однаковим типом сприйняття їх аудиторією. Медіа-носій – конкретний представник медіа-плану.

6)склад. графіку виходу реклами,

Графіки виходу реклами: послідовні 1 раз на тиждень протягом 50 діб, сезонні, імпульсні, нерівномірний імпульс, ривок, спрямований імпульс.

7) оцінювання ефективності реклами.

Екон-на ефективність реклами визначається рекламним прибутком – різниця між рекламним доходом та витратами на рекламу. Рекламний доход – це зміна обсягу збуту товару обумовленою рекламою. Оцінка досягн. комунікаційних цілей реклами здійсн. до початку рекл. кампанії (претестування) і після запуску рекл. кампанії (постестування).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]