Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPK_ShPOR_final.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
383.06 Кб
Скачать

70. Особливості взаємовідносин служби р.R. З мас медіа.

Робота з громадськістю через засоби масової інфо-ії (інтерв’ю, прес-релізи, прес-конференції, листи до редактора, огляди, коментарі, кореспонденції ).

Одним з напрямків взаємовідносин з мас медіа є поширення позитивної інфо-ії про під-во та його продукцію, тобто робота зі створ. позитив. іміджу під-тва та його діяль-ті. Цей напрямок має назву пабліситі – це повідомлення новин про діяльність під-ва за допомогою ЗМІ.

До мас медіа належать такі складові як газети, журнали, інформаційні агентства, видавництва, телебачення, радіо, інтернет. Основною характеристикою мас медіа є характер їх впливу, а саме масовість, різні аудиторії, поширення інфо.

Особливості роботи з пресою.

Одним із голов-х напрямків д-сті служби ПР є зв’язок із пресою. На цю роботу признач-ся спец-ий працівник-професіонал або на­віть створ-ся прес-центр. Стос-ки з пресою мають ґрунтув-ся на 2-ох принципах — швидкість і точність.

Тому бажано підтримувати регулярні контакти з журналістами, сист-чно надсилати їм нову інф-ію про п-тво (орган-цію, фірму), тобто звертатися до них не тільки тоді, коли це потрібно. Ці зв’язки, на думку фахівців, можуть принести непогані дивіденди. Необхідно, щоб відповідальний за пресу добре знав та розумів цілі, завд-ня та стратегію п-тва, щоб він міг скласти та виконати план випуску заяв для преси, звітів та нарисів. У разі катастроф та надзвич-их ситуацій преса має знати прізвище людини, яка репрезентуватиме п-тво або орга-цію, канали зв’язку з нею. Інфо-ція про таку подію та про заходи для усунення наслідків має в найкоротші строки та в найповнішому обсязі досягти журналістів, тому що вони забезпеч-ть безпосередній зв’язок із громадськістю.

Відповідальний за пресу повинен:

передавати мат-ли, на підставі яких журналісти можуть напис-и статті, очерки та репортажі;

відповідати на запити преси та надавати комплексні інформаційні послуги;

стежити за повідомленнями в пресі та оцінювати результати, уживати (за необхідності) заходів для спростування помилок, неточностей або наклепницьких тверджень в опублікованих матеріалах..

Найбільш пошир. спосіб передачі інфо-ції пресі — інфо-вне повідомлення, або прес-реліз, прес-конференція. Фін-во потужні п-тва можуть використ-ти так звані телеконференції, хоча це річ дуже коштовна.

71. Особливості проведення прес-конференцій та прийомів.

Щоб прес-конференція була ефективною, провадити її потрібно тільки тоді, є потреба продемонструвати якісь зразки чи ін. предмети, або коли йдеться про складну проблему, котра потребує коментарів і роз’яснень. Доцільна коли є суспільно значима та важлива новина, яка є актуальною для громадськості. Прес-конференція дає чудову нагоду для неофіційної передачі якоїсь інфо-ії, яку офіційно поширювати небажано.

Зазвичай під час прес-конференції її учасники відповідають на запитання журналістів, прямо або побічно пов'язані з темою прес-конференції. Приблизно за тиждень до очікуваної прес-конференції необхідно оповістити ті ЗМІ, чия присутність необхідно на прес-конференції, в залежності від її теми. Як правило, це робиться шляхом розсилки прес-релізів - електронною поштою або факсом. Після розсилки прес-релізів необхідно переконатися в отриманні, зателефонувавши по телефону. Для того, щоб зацікавити якомога більшу кількість важливих людей, необхідно поставити на чолі обговорення тему, загальну і актуальну для всіх запрошених (так, щоб у назві не фігурувало назва компанії чи організації). Запросити слід представників різних суспільних верств. Оптимальний час проведення прес-конференції - з 11.00 до 16.00. Час проведення прес-конференції зазвичай від 30 хвилин до 3 годин в залежності від теми та кількості журналістів.

Для прес-конференції треба передбачити один-два столи для реєстрації та видачі мат-ів прес-конференції. Якщо очікується прибуття великої к-ті журналістів, необхідно призначити кількох представників прес-центру для зустрічі запрошених.

Рекомендується посадити тих, хто виступатиме, на якомусь підвищенні. Виступи мають бути короткими. Після закінчення заведено влаштовувати для журналістів легкий фуршет.

Прийом представляє собою ексклюзивний захід, що зазвичай приурочений до якоїсь важливої події. Він повинен мати головну ідею.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]