Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPK_ShPOR_final.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
383.06 Кб
Скачать

97. Цілі рекламування на місці продажу товарів.

Цілі рекламування товарів на місці продажу випливають з мети реклами на місці продажу товарів:

• звертатися до максимально можливої аудиторії покупців, щоб забезпечити продаж якнай>ої кількості товарів і послуг та прискорити продаж;

• полегшувати покупцеві вибір товару, допомагати йому виб­рати товар швидко, якнайліпше задовольнити його запити;

• інформувати покупця і дати йому можливість порівняти то­вари, особливо складні з технічного погляду, які потребують до­даткового інформаційного забезпечення та показу елементарних прийомів користування такими товарами. Відтак реклама на міс­ці продажу має замінити відповідні дії продавця;

• сприяти зростанню продажу через нові відділи в спеціалізо­ваних торгових закладах;

• дати переконливу аргументацію на користь вибору того чи того товару;

• якнайпривабливіше запропонувати новий товар покупцеві, щоб він забажав купити його, тобто постійно спонукувати когось до купівлі;

• нагадати про загальну рекламну кампанію виробника та тор­гового закладу і стати сполучною ланкою між торговою маркою та покупцем;

• стимулювати покупців та посередників; » бути інструментом атестації товару, тобто дохідливо й зро­зуміло аргументувати всі його переваги.

розіслати повідомлення каналам телетайпного зв’язку або електрон. поштою.

98. Інтегровані маркетингові комунікації в місцях продажу: цілі, засоби, носії.

Всі рекламні засоби класифікують на внутрішні і зовнішні, тобто залежно від місця, де за допомогою цих засобів відбувається контакт з потенційними покупцями. Усі засоби зовнішньої реклами, за винятком образотворчої, спрямовано на передавання рекламних звернень потенційним покупцям безпосередньо в їх домівках. Ціллю засобів внутрішньої реклами є привертання уваги людей, які вже зайшли у торговий заклад, зміцнення бажання придбати товар, про який вже розповіли засоби зовнішньої реклами, або який покупець щойно побачив в магазині. РнМП може бути інформативною, рекламуючою і стимулюючою.

Види реклами

Рекламні носії

внутрішні

зовнішні

Друкована багатотиражна

листівки, вкладиші, памятки, етикетки, рекламні тексти на упаковці

реклам звернення і статті в пресі, календарі, каталоги, реклам листи, листівки

Плакатно-графічна (образотворча)

вивіски, внутр плакати, афіші, стелажні покажчики та настінні прейскуранти

рекламні оголошення, вуличні плакати та транспаранти, панно, щити, плакати, афіші на транспорті

Світлова

Світлові вивіски, електронні табло та покажчики

Світлові плакати, панно, електронні щити, "рядок, що біжить", лайт бокси

Кінореклама

Кінороліки в кінотеатрах

Кіноекрани у зовнішніх вітринах торгових залів

Відеореклама

ТВ у внутрішніх вітринах торгових залів, реклама на моніторах в торгових залах

Екрани та телевізори поза межами торгових залів

Радіореклама

радіотрансляційна мережа тргового закладу

на місцевому (державному) каналах радіомережі

Усна та інші види реклами

консультації працівників торг закладу, спеціалістів, виставки, демонстрації товарів у дії, покази мод в торг залі, вітрини та ін торг обладнання

інформація в середовищі покупців, виставки та ярмарки, інтернет, реклама на сувенірах.

99 POS-матеріали на місці продажу.

Форма МК - оформлення місць продажів. Місце продажів по-англійському - Point of Sales (POS). Відповідно кошти оформлення місць продажів POS materials у Росії на професійному жаргоні йменуються кошти POS або POS матеріали.

ЗАВДАННЯ КОШТІВ POS - підвищити продаж якого-небудь конкретного товару (групи товарів) у даній торговельній крапці. При цьому вплив носить обмежений у часі й просторі характер, тобто мотивують споживача зробити покупку "тут і зараз". Цим POS відрізняється від телевізійної реклами, що не припускає негайної реакції покупця.

Місце продажів розділяють на п'ять функціональних зон, у кожній з яких застос. свої POS матеріали: Зовнішнє оформлення, Вхідна група, Торговельний зал, Місце викладення, Прикассовая зона.

Між елементами POS і рекламною компанією повинна існувати якийсь візуальний зв'язок, необхідний для включення механізму асоціацій із закладеними рекламними образами. Ефективність впливу залежить від багатьох факторів, але, у першу чергу, від того наскільки повно й адекватно конкретної ситуації використаний інструментарій POS.

Зовнішнє оформлення Перша функція зовнішнього оформлення - ЛОКАЛІЗАЦІЯ. Потрібно зробити всі, щоб потенційний покупець, по-перше, знайшов або помітив місце продажів. Для цього перед місцем продажів і в ключових пунктах передбачуваного маршруту руху покупця розміщаються покажчики й конструкції, що інформують.

Вхідна група POS матеріали, розташовувані у вхідній групі - це, як правило, ТАБЛИЧКИ відкрите/закрито, СТИКЕРЫ з режимом роботи, написами від себе/на себе або просто рекламні стикеры. Вхідна група дуже важлива для впливу на покупця. По-перше, POS матеріали, розміщені тут, бачать, за рідкісним винятком, усе. По-друге, це та крапка, у якій покупець одержує останнє нагадування, безпосередньо перед тим, як він виявиться в магазині.

Торговельний зал. Основна мета розміщення елементів POS у торговельному залі - направити покупця до місця викладення товару. Для цього використовуються різні покажчики: напольная графіка, воблеры, стикеры, вимпели. Світлові короби, гірлянди, мобайлы (рекламні зображення великого формату, як правило, з картону) і джумби (об'ємні конструкції, своєю формою повторяющие товар, тільки з>ений у кілька разів) підвішуються безпосередньо над місцем викладення, відразу привертаючи увагу.

Крім цього в торговельному залі варто розмістити POS матеріали для "нагадування" про товар: годинники з логотипом, плакати, світлові панно, інформаційні модулі з логотипом (наприклад, покажчики поверхів і торговельних зон).

Місце викладення На POS матеріали в місці викладення лягає основна відповідальність за здійснення купівельного вибору. По-перше, покупець вибирає купувати чи ні товар. По-друге, поруч, як правило, перебувають товари-конкуренти й перед покупцем встає друге питання, який з них зволіти.

Прикассовая зона POS матеріали в прикассовой зоні служать для експонування й залучення уваги до таких товарів. Функції POS: Різні види POS мають різне функціональне призначення. Серед цих функцій є як загальні для всіх, так і унікальні для кожного виду: Локалізація - вказівка на торговельну крапку, у якій можна знайти певний товар. Інформування - підтвердження присутності товару в даній торговельній крапці. Комунікативна функція - повідомлення інформації про товар на рівні тесту й на рівні образів. Орієнтування - допомога покупцеві в пошуку товару серед інших у місці продажів. Зонирование - розбивка торговельного простору на відділи. Мотивування - спонукання споживачів до здійснення покупки. Подібний вплив роблять всі види POS, але в різному ступені. Експонування товару - залучення до товару додаткової уваги за рахунок виділення місця його викладення. Нагадування про існування товару, закріплення асоціацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]