Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPK_ShPOR_final.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
383.06 Кб
Скачать

7.Маркетингова політика комунікацій: задвання та функції.

МПК— це наука, яка розгля­дає систему заг. настанов, критеріїв та орієнтирів сфери взаємовідносин між підприємствами та організаціями — з одного боку, та їхніми клієнтами, з іншого, з метою досягнення маркетингових цілей.

Це не лише теоретична складова, а й також сукупність заходів і дій на досягнення результату-інформування, переконання, нагадування про себе та свої товари.

Отже, до основних функцій політики маркетингових комунікацій належать:

1.надання інформації про товари та стимулювання продажу цих товарів споживачам і посередникам. 2. створення іміджу виробникові товару або цьому товару.

3. стимулювання покупців та посередників до дій.

Завдання МПК підприємства або організації можна охарактеризувати так:

  • створення образу престижності виробника та його товарів,

  • створення умов для інформування потенційних покупців про новий товар, низькі (або, за необхідності, високі) ціни, особливості застос. товару

  • інформування про певні переваги пропонованих виробником товарів над товарами його конкурентів (щоправда, цей прийом балансує на межі дозволеного законом, а тому до нього треба вдаватися тільки у виняткових випадках і діяти дуже обережно)

  • проведення рекламного дослідження ринку та визначення стану купівельної спроможності можливих покупців цього товару,

  • пропонування від імені виробника нових продуктів, послуг або ідей,

  • утримання популярності товарів, які довго (або відносно довго) існують на цільовому ринку і вже почали втрачати свої позиції,

  • надання покупцям або посередникам інформації про умови стимул-ня, пропонованого виробником,

  • обґрунтування низьких, високих або стабільних цін виробника, ● розроблення таких заходів маркетингових комунікацій, які б переконали споживачів купувати товари тільки цього виробника або перейти до купівлі товарів, що мають > високу якість і відповідно вищу ціну, ніж ті, що купувалися досі, ● забезп. зворотного зв'язку із покупцеві для визначення тавлення до виробника та його товару.

8. Характеристика учасників маркетингових комунікацій. (мк)

Учасниками МК є відправник та одержувач.

Відправник — це ініціатор маркетингових комунікацій, тобто сторона, яка надсилає звернення іншій стороні. Це може бути виробник товару, посередник, споживач, державна установа, місцева влада . Особливістю ролі відправника є те, що він опла­чує всі витрати на комунікацію;

Одержувач – це сторона, котра отримує звернення виробника товару (посередника) та інформацію, яку воно містить. Одержувачі значно різняться за особистісними, культурними, освітніми, сімейними, соціальними та етнічними ознаками, що зумовлюють їхню реакцію на отримане комунікативне повідомлення.

Одержувачами можуть бути покупці, споживачі або посередники та радники. Покупців чи споживачів у маркетингових комунікаціях спеціалісти розподіляють у такий спосіб: покупці товарів даного виробника, покупці товарів конкурентів, потенційні покупці (вони могли б купити, але поки цього не роблять із різних причин) та абсолютні неспоживачі (вони не мають можливості купити товари виробника або їм заважають якісь складні обставини). Розробляючи план МК, виробник має оцінити, скільки коштуватиме залучення нових покупців, утримання наяв­них, стимулювання торгової мережі. До радників також необхідно довести інформацію виробника та вжити певних заходів стимулю­вання, щоб заінтересувати їх у подальшому пропонуванні (або на­віть нав'язуванні) товарів виробника чи посередника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]