Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPK_ShPOR_final.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
383.06 Кб
Скачать

41. Контроль ефективного рекламного звернення.

Зарубіжні спеціалісти з маркетингу пропонують оці­нювати рекл. звернення з погляду їхньої необхідності, зна­чущості та вірогідності. Рекламне звернення передовсім має повідомити покупцю щось таке, що тому необхідно знати про то­вар. Крім того, воно має поінформувати його про щось виняткове або особливе, чого не мають інші марки даної товарної групи. І нарешті, рекламне звернення має користуватись тільки точними даними, які легко перевірити.

Контроль ефективності полягає у вимірюванні ефективності показу та його оперативному коригуванні(зміст рекламного звернення, графік показу).Метою контролювання рекламної діял-ті є аналіз відповідності її цілей і завдань загальним цілям та завданням маркетингу підприємства, визначення розбіжностей між запланованими та фактичними витратами на проведення рекламних заходів, аналіз конкретних результатів рекламної діял-ті та розроблення за­ходів для її поліпшення в оперативному періоді та на майбутнє. Контролюванням маркетингу, і в тім числі рекламної діял-ті на підприємстві, повинна займатись спеціально призначена людина з освітою маркетолога (рекламіста) або навіть цілий від­діл чи група контролю (там, де є можливість їх створити). Вони можуть діяти самостійно або в складі маркетингових (рекламних) служб. Контроль відіграє подвійну роль: фіксує хід реалізації за­планованих рекламних акцій і стежить за відхиленнями від кош­торису в ході рекламної діял-ті (особливо рекламної кампанії, яка є дуже коштовним заходом). У процесі контролю застосову­ються належні прийоми аналізу та прогнозування, банки фактич­них даних та моделі розрахунків.

42. Попередній контроль(протестування) та контроль після проведення рекламної компанії.

У цілому дослідження ефективності реклами підрозділяються на кілька етапів:+Попередній прогноз ефективності впливу створеного рекламного оголошення (претест) +Контроль ефективності рекламного повідомлення (пост-тест), призначений для дослідження того, чи досягла реклама поставленої мети і які висновки можна зробити.

Коли мова йде про повномасштабної рекламної кампанії, то необхідно попереднє тестування спочатку самої концепції планованої кампанії, а потім - окремих її елементів (відеороликів, поліграфічної продукції). Має сенс також і тестування ходу кампанії безпосередньо на етапі її проведення, що дозволяє забезпечити оперативну корекцію, не перериваючи ходу кампанії.

Вивчення сприйняття рекламної інформації здійснюється на основі експериментальних методів сучасної психології, що дозволяють виявляти свідомі і підсвідомі елементи сприйняття текстової та графічної інформації. Проводяться наступні дослідження:

+Процесу сприйняття інформації+Активізації

+Здібності інформації викликати довіру +Зрозумілості текстів

В якості інструментарію на даному етапі використовуються методи спостереження, інтерв'ю, психофізіологічні методи, метод асоціативного експерименту,контент-аналізу та ін Дуже часто для ефективного вивчення сприйняття використовуються механічні засоби: спеціальні камери, тахістоскоп для виявлення спонтанних вражень від рекламного матеріалу. У результаті дослідження визначаються індекси залучення мимовільної уваги, привабливості і запам'ятовуваності рекламного оголошення.

На етапі постестування реклами існує велика різноманітність методик і критеріїв. Критерієм ефективності реклами на практиці є запам'ятовування реклами продукту або марки. Для його визначення використовують методи, засновані на впізнанні та згадуванні. У наукових дослідженнях основним методом є вимірювання вражень і уявлень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]