Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPK_ShPOR_final.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
383.06 Кб
Скачать

13. Структура витрат на маркетингові комунікації. (мк)

Структура витрат МК показує співвідношення витрат на заходи різних елементів МПК: реклама, ПР, стимулювання збуту, особистий продаж тощо. Ця структура може бути різною в залежності від того, яку кулькість елементів використовує фірма у своїй діяльності.

МК коштують недешево, їхню ефективність необхідно розрахувати дуже ретельно, перш ніж починати планувати ту чи ту акцію. Тому потрібно продумувати, в які засоби МПК потрібно вкладати кошти в залежності від особливостей товару, становища фірми на ринку, життєвого циклу товару. Частина кожного елементу витрат визначается як питома вага їх у загальній кількості витрат на комунікації.

Фахівці вважають, що для продовольчих товарів з ви­сокою швидкістю руху на стадії виходу на ринок необхідно мати таку структуру витрат на маркетингові комунікації: рекламування — 30 %, персональний продаж— 30%, стимулювання продажу — 30%, паблік рилейшнз— 10%. Для інших продовольчих товарів, які перебу­вають у фазі розвитку, витрати можуть мати таку структуру: рекламу­вання та паблік рилейшнз — до 70%, стимулювання продажу -20%, персональний продаж— 10%. Але можуть бути й зовсім інші пропорції, що залежить від конкретних умов конкретного ринку.

14. Основні функції та хар-ки масових комунікацій в суспільстві та бізнесі.

Масова комунікація– це вид комунікаційного зв’язку, що полягає у одночасному здійсненні впливу на велику кількість отримувачів інформації.

Основними функціями їх є:

●надання інформації про товари та стимул-ня продажу цих товарів споживачам і посередникам,

● створення іміджу виробникові товару або цьому товару, стимул. покупців та посередників до дії.

Американські теоретики комунікації запропонували сім основних характеристик масових комунікацій суспільства споживання, які широко використовуються для створення рекламних звернень і в роботі з громадськістю.

Ці характеристики визначають суть комунікацій різного типу:

  • спрямованих на великі аудиторії;

  • які потребують складної формальної організаційної структури;

  • мають відкритий публічний характер;

  • мають дуже неоднорідні соц.-культурні аудиторії; * здатні встановл. одночасний контакт зі значною кількіс­тю людей, віддалених як 1 від одного, так і від комунікатора;

  • із точним урахуванням соц. статусу адресата;

  • із функцією масовізації, тобто єднання аудиторії навколо спільних цінностей, політичних поглядів, моделей споживання .

15. Мпк та позиціювання товарів.

МПК– це наука, яка розглядає систему заг. настанов, критеріїв та орієнтирів сфери взаємовідносин між підприємствами та організаціями, з одного боку, та їхніми клієнтами, з другого, з метою досягн. маркет-их цілей. Система МК є інструментом виробника в його взаємозв’язках зі споживачем.

Позиціонування дає можливість забезп. конкурентоспро­можності товару на ринку.

Позиціювання товару – це комплекс марк-их заходів, завдяки яким споживачі ідентифік.цей товар порівняно з товарами конкурентів

Позиц-ня товару здійсн. за допомогою певної мето­дики, яка дає змогу визнач., чим саме даний товар відрізн. від усіх подібних та як заробити на цьому капітал. При цьому вдаються до таких прийомів:

-виокремл. певного атрибуту то­вару або інтересів споживача, способу використ. або застос. товару,

-визнач.співвіднош. «ціна—якість»;

-використ. як еталона товару конкурента,

- асоціювання товару з користувачем (відомими особами, «зірками») або з певним сим­волом культури. У наш час в Укр. найпошир. принцип позиціювання товарів — низькі ціни за гарантованої якості. Зрозумівши, що саме варто сказати, треба продумати те, як це сказати, тобто визначити: форму комунікації (друкована, аудіо, видавнича, відео), конкретного носія (каталоги, рекламні листівки, анкети, відеокліпи, презентаційні книги, рекламні оголошення на радіо), характер впливу (раціональн., суто емоційний) та інтенсивності (низька, середня, висока), форму макета (текст; текст + художнє або музичне оформлення; художнє чи музичне оформлення + текст; музичне або художнє оформ­лення без тексту ). Наступне питання - які засоби комунікації використ., щоб ці комунікації були ефективними. Засоби - це преса, ТВ, пошта, радіо, транспорт, спеціальні конструкції на вули­цях, а також суперактивні заходи (Інтернет ). Усі вони мають свої особливості, різняться за сферою застос. та вар­тістю. Тому виробники, намаг. досягти своїх цілей, мають добре вивчити переваги та вади різних засобів комунікацій. Головне питання: співвіднош. між вартістю МК та їхньою ефективністю..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]