Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
221.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
2.07 Mб
Скачать

214.Розроблення корпоративних стандартів та правил поведінки.

Компанія може вибрати будь-який шлях регламентації своєї діяльності від відсутності будь-яких писаних правил до жорсткого регулювання існуючих принципів роботи і процесів в корпоративних стандартах.

позначимо корпоративні стандарти як сукупність внутрішніх нормативних документів, що формалізують принципи регулювання діяльності і бізнес-процеси компанії. Головна мета створення корпоративних стандартів - ефективне управління та координація бізнесу, який стає в результаті більш прозорим і передбачуваним.

В даний час в компаніях найчастіше зустрічаються два варіанти використання корпоративних стандартів у повсякденній діяльності. Один з варіантів відповідає ситуації, коли в компанії є в наявності документи, регламентуючі ті чи інші сторони діяльності організації, але вони не використовуються або використовуються тільки частково. Другий варіант характеризує ситуацію, коли зовсім відсутні будь-які стандарти як за внутрішнім процесам компанії, так і по взаємодії з клієнтами, в результаті чого кожен співробітник працює у відповідності зі своїм життєвим досвідом і притаманними цьому підходами плюсами і мінусами.

При цьому для компаній, в яких відсутня система корпоративних стандартів, найчастіше характерні наступні проблеми:

1 складність планування діяльності компанії;

2 отутствіе єдиних форм звітності;

3 складність визначення причин збоїв у процесах, негативних результатів діяльності тощо;

4 складність з визначенням відповідальних за проведення окремих операцій;

5 незадоволеність персоналу оцінкою їх роботи.

Якщо компанії притаманні зазначені вище проблеми, а також якщо керівник не може залишити компанію навіть на тиждень, оскільки без нього бізнес здається починає розвалюватися, і співробітники з питання поточної діяльності біжать до керівника, це є сигналом про необхідність розробляти і впроваджувати систему корпоративних стандартів.

Процес розробки та впровадження корпоративних стандартів розвивається у міру підвищення рівня зрілості організації, від простих форм документів до більш детальним і складним.

Коротко охарактеризуємо етапи впровадження системи корпоративних стандартів, а потім зупинимося на структурі цієї системи.

Загалом, можна виділити наступні етапи впровадження системи корпоративних стандартів:

1. Визначення сфер діяльності компанії, що підлягають стандартизації. На даному етапі важливо визначити, чи планує компанія стандартизувати всі сфери діяльності компанії або тільки їх частину (процеси, технології, продукти і послуги, функції управління і т.д.)

2. Розробка корпоративних стандартів. Для розробки стандартів найчастіше створюється робоча група, яка складається з працівників компанії, представника керівництва, а також може включати представників консультаційної компанії. Робоча група визначає вимоги до розроблюваних стандартів, готує концепцію стандарту і розробляє його версії.

3. Узгодження розробленого стандарту. Проходження даного етапу дозволяє уникнути частини помилок, оскільки проект стандарту аналізується як потенційними виконавцями, так і іншими співробітниками, на яких поширюватиметься дія стандарту.

4. Впровадження узгодженого стандарту. Необхідно відзначити, що будь-який стандарт повинен вступати в дію на підставі наказу керівника компанії, а виконавці повинні пройти відповідне навчання або інструктаж. Крім того, співробітники, на яких поширюється дія стандарту, повинні бути проінформовані про його впровадженні, а також сам текст стандарту повинен бути доступний для виконавців і зацікавлених осіб, на яких поширюється його дія.

5. Дослідна експлуатація. Важливо врахувати, що перший місяць-півтора впровадження вимагає підвищеної уваги, особливо з боку керівників, членів робочої групи, які розробляли стандарт і фахівців консультаційної компанії (при їх наявності), оскільки часто потрібні виконавцям додаткові консультації, а також можуть виникнути питання, які потребують доопрацювання корпоративного стандарту.

6. Аудит впровадження-полягає в аналізі результатів виконання регламентованих процесів, співбесіди з виконавцями і особами, на яких поширюється дія стандарту, аналізі ефективності впровадження стандарту. В результаті аудиту може бути прийнято рішення про коригування стандарту або його повторному впровадженні.

Підводячи підсумок, відзначимо, що впровадження корпоративних стандартів забезпечує:

1 єдине розуміння усіма учасниками завдань і змісту процесів;

2 створення ефективної вертикалі управління;

3 уніфікацію інформаційних потоків та документообігу, створює платформу для автоматизації основних процесів управління;

4 нормативне закріплення схеми розподілу повноважень та зон відповідальності учасників компанії, органів управління та персоналу компанії;

5 методичну основу для навчання персоналу;

6 найчастіше скорочення часу на рутинні операції;

7 підвищення безпеки бізнесу;

8 забезпечення єдності якості продукції чи послуг.

Найчастіше корпоративними стандартами є : конфіденційність, професіоналізм, проф.. етика та суб’єктивність, незалежність та неупередженість та стандарти якості.

Кодекс поведінки визначає етику відносин у команді, відносин з клієнтами і ставлення до своєї справи. Суворе дотримання Кодексу поведінки дає організаційну та ідейну єдність, яка необхідна для розвитку.

Кодекс поведінки - це система принципів, яка є основою ведення бізнесу в компанії. Найчастіше це такі цінності:

- порядність і принциповість у відносинах з клієнтами та колегами.

- відповідальність за кожну виконану задачу.

- професійна організація роботи.

Прикладом розділв кодексу можуть бути наступні: ДОТРИМАННЯ ЗАКОНУ, ЗАБОРОНА ДИСКРИМІНАЦІЇ ТА

ЗАЛЯКУВАННЯ, КОМПЕНСАЦІЯ ТА ПЕРЕВАГИ, РОБОЧИЙ ЧАС, ЗАБОРОНА ДИТЯЧОЇ ПРАЦІ, ЗАБОРОНА ПРИМУСОВОЇ ПРАЦІ, ЗДОРОВ’Я ТА БЕЗПЕКА НА РОБОТІ, НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ. СВОБОДА ОБ’ЄДНАНЬ І УКЛАДВННЯ

КОЛЕКТИВНОГО ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ

Або

Відносини з іншими співробітниками.

Відносини з Компанією.

Відносини з Радою директорів.

Відносини з незалежними компаніями.

Відносини зі споживачами.

Відносини з урядом і законом.

Відносини зі суспільством.

Відносини з навколишнім середовищем .

Відносини з акціонерами .

Зобов’язання з дотримання законів .

Кодекс поведінки містить рекомендації про щоденну ділову взаємодію

та відображає прийняті норми правильної поведінки й корпоративні цінності.

Кодекс чітко пояснює кожномус, що спосіб, яким ми досягаємо результатів комерційно-

промислової діяльності, не менш важливий ніж факт такого досягнення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]