Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
221.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
2.07 Mб
Скачать

74.Технології збору та аналізу інформації про претендентів на вакантні посади.

Процедура добору звичайно складається з аналізу інформації, що міститься в банках даних організації про наявних претендентів на роботу, із процесу інтерв'ювання претендентів і з проведення різноманітних тестів. Тести в залежності від посади, на яку претендує здобувач, можуть включати перевірку на загальний інтелектуальний рівень, на рівень підготовки в тих чи інших питаннях, як правило, загального характеру (уміння читати і писати, розуміти і викладати текст, знати основи математики й інформатики і т.п.). а також на спеціальні здібності і знання.

Найпоширенішими методами є: аналіз даних, тестування, експертиза, моделювання, співбесіда.

Аналіз анкетних даних включає: біографічний метод (аналіз особових документів) і контент-аналіз (аналіз змісту тексту, який досліджується).

Аналіз анкетних даних передбачає, що біографія людини є надійним індикатором її потенціалу. При використанні цього методу проводять аналіз інформації, порівнюють фактичні дані зі своєю моделлю.

Під час вивчення анкетних даних кандидата на вакантні посади потрібно враховувати:

підготовку до проведення бесіди: складання переліку виконуваних робіт (посадових функцій), розроблення вимог до кандидата відповідно до

трудових функцій, вивчення соціально-психологічної обстановки в трудовому колективі, де працюватиме кандидат та перспектив професійного (посадового) просування на робочому місці;

зовнішній вигляд заповнення особового листка і автобіографії, розбірливість почерку і чіткість викладення;

питання, на які не дано відповіді;

перерва в роботі, особливо, якщо вона значна;

протиріччя інформації в анкеті;

як часто претендент міняв місце роботи і чому (конфлікти з керівником, відсутність перспективи, звільнення і т.д.);

чому людина хоче поміняти місце роботи (працювати ближче до місця проживання, одержувати більшу зарплату, підвищення по службі і т.д.);

чому людина звільнилась з попередньої роботи.

Правильне вивчення анкетних даних дозволяє не тільки мати певне уявлення про працівника, але й підготуватись до наступної розмови.

Аналіз анкетних даних є простим, дешевим і досить ефективним методом початкового підбору. В той же час, цей метод є приблизним і орієнтується на факти з минулого кандидата, а не на сьогоднішній стан і здібності до професійного розвитку.

Тому при відборі кандидатів на керівні посади потрібно досить обережно користуватись методом аналізу анкет. Більш точно визначити відповідність претендента на певні посади можна за допомогою тестування.

Спочатку «тести на професійну придатність» застосовувались тільки для престижних професій: космонавтів, військових, льотчиків. Поступово метод тестування почали застосовувати при відборі керівників і висококваліфікованих спеціалістів. Цей метод використовують не тільки корпорації, але й державні організації, університети. Переваги тестування полягають у можливості оцінки сучасного стану кандидата з врахуванням особливостей організації і майбутньої посади. Недоліки: високі виграти, необхідність консультації, обмеженість тестів. Кожна організація сама приймає рішення про застосування цього методу з врахуванням фінансового стану, пріоритетів розвитку.

Метод вибіркових випробувань — демонстрація можливостей працювати з апаратурою, комп'ютером, практика та застосування інтелектуальних тестів, що відповідають точним характеристикам майбутніх посад.

Метод моделювання — різні форми імітації конкретних ситуацій, розіграш ролей.

Експертиза почерку — це різновид тестування, що ґрунтується на теорії, згідно з якою почерк людини досить об'єктивно відображає її особисті якості, втому числі і можливості виконувати певні виробничі функції. Цей метод використовується при початковому відборі і не має вирішального значення.

Стадія первинного підбору, незалежно піл метолу, формує обмежений список кандидатів, які найбільше відповідають потребам організації. Всім іншим повідомляють, що їх кандидатури не будуть розглядатись на лану посаду.

На наступному етапі відділ управління персоналом проводить індивідуальну співбесіду з відібраними кандидатами. Найбільш поширеним методом є співбесіда з кандидатом, правильне її проведення в поєднанні з іншими методами забезпечує ефективне прогнозування використання працівника. Співбесіда — це одержання інформації за допомогою словесної комунікації. Процедура співбесіди починається з організації її проведення. Правил підготовки співбесіди повинні дотримуватись обидві сторони. Співбесіда, як метод підбору, допомагає значною мірою оцінити такі якості претендента як компетентність, самоорганізованість, потенційну користь для підприємства.

Джерела інформації про претендента:

Заява про прийом - створює перше загальне враження

Фотографія - дає уявлення про зовнішність

Біографія - показує процес становлення і розвитку особистості, дозволяє в деякій мірі дізнатися її спрямованість

Особиста анкета - містить важливу систематизовану інформацію про кандидата

Документи про освіту - дають відомості про успіхи в школі (вузі), але не дозволяють судити про професійну кваліфікацію

Трудова книжка - підтверджує місця роботи, зазначені в біографії, висвітлює колишні сфери діяльності, іноді обмежена через термінології, можливо опис кваліфікаційної характеристики

Рекомендації - висвітлюють більшість аспектів професійної придатності і особистісних якостей

Інтерв'ю з кандидатом - дає можливість заповнити існуючі прогалини в інформації, формує особисте уявлення про кандидата

Пробна робота - визначає здатність виконувати певну роботу і володіння певними навичками

Медогляд на профпридатність - дозволяє визначити фізіологічну профпридатність до даного виду діяльності

Тести - дозволяють одержати характеристику деяких особистісних (інтелект, риси характеру) професійних якостей

Графологічне висновок - дає деякі досить спірні відомості про характер людини

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]