Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
221.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
2.07 Mб
Скачать

80.Ситуаційне інтерв’ю.

Ситуаційне інтерв’ю іноді вважають “революцією” в рекрутменті. Принцип його проведення – це моделювання професійної ситуації безпосередньо на інтерв’ю. Класичний приклад тут – тест “Продайте ручку” для торгових представників.

Спочатку важливо сказати, що рекрутери дуже різняться в оцінках ефективності ситуаційного інтерв’ю. Зустрічаються фахівці, які вважають, що це – верх рекрутингової технології, але є й інші, які вважають ситуативне інтерв’ю абсолютно неефективним. Нижче я приведу основні існуючі аргументи “За” і “Проти”. Отже,

PRO

Ситуаційне інтерв’ю дозволяє зрозуміти, як кандидат буде вести себе в “природною” атмосфері, тобто виконуючи свою безпосередню роботу.

Ситуаційне інтерв’ю дозволяє зменшити ступінь невизначеності при виборі кандидата і полегшує порівняння, так як фактично “видно”, який кандидат краще впорається з роботою.

Інтерв’юер має можливість гнучко модифікувати ситуацію під час інтерв’ю, що дозволяє отримати швидкі відповіді на питання, що цікавлять.

По реакцій кандидата на різні складні ситуації (наприклад, керівникові може бути запропонована ситуація, коли потрібно звільнити співробітника) перевіряються також особистісні установки – в даному випадку можна говорити, що існують цілі методики перевірки таких установок.

Контра:

Будь-яка ситуація на інтерв’ю все одно буде відрізнятися від тієї, в якій кандидат буде працювати. Інтерв’ю – це завжди підвищений стрес, обмежені рамки, а тому – нереалістичність.

Обмеженість застосування методу – щодо зрозуміло, як проводити ситуативне інтерв’ю для фахівців з продажу і для керівників, але як може виглядати ситуативне інтерв’ю для бухгалтера? Як бухгалтерський тест? Але тестування – це не інтерв’ю, це особлива форма відбору кандидатів.

Обмежена кількість модельованих ситуацій. Тобто, в основному ми завжди говоримо про класичні речі: “продаж ручки”, або “продаж мобільного телефону”, або “звільнення”, або “прийом на роботу” і т.п. Для кандидата не складе труднощів підготується до такого невеликого набору варіантів. Реальні ситуації на роботі ж зазвичай набагато складніше і менш зрозумілі. У результаті кандидати, готуючись до інтерв’ю, просто готуються до простого набору ситуацій, проте ж їх реальні компетенції виявляються приховані.

Спроба багатьох інтерв’юерів запропонувати дійсно складну ситуацію призводить до того, що кандидат починає описувати свої передбачувані дії у цій ситуації, замість того щоб власне діяти, як у перелічених вище простих ситуаціях. Тобто, кандидат зазвичай висловлюється в дусі: “Ну, я піду туди, зроблю там те-то, потім поговорю з цим, потім подзвоню того …” У результаті принцип ситуаційного інтерв’ю – побачити людину в природній ситуації – втрачається.

Як то кажуть, ось основні аргументи – далі кожен вирішує для себе.

Практика застосування

Ще кілька слів треба сказати про найбільш поширеній практиці застосування методу ситуаційного інтерв’ю. Зазвичай ми маємо справу з використанням елементів ситуаційного інтерв’ю в рамках проведення звичайного бігорафіческого інтерв’ю (про біографічне інтерв’ю я писав тут). Форма використання зазвичай така, що коли кандидат у своєму оповіданні наприклад говорить про звільнення підлеглого – тут же можна запропонувати такому кандидату змоделювати цю ситуацію на інтерв’ю. Зверну увагу, що тут також використовується і елемент бихевиористического інтерв’ю.

Таким чином, ситуативне інтерв’ю швидше застосовне в рамках комплексного інтерв’ювання, ніж як самостійний метод.

Також необхідно особливо відзначити використання принципу ситуаційного інтерв’ю в методиці проведення Ассессмент-центру. Так завдяки наявності груп і більшій кількості людей, в рамках Ассессмент-центру можна змоделювати більшу кількість ситуацій. Але це вже тема для окремої розмови.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]