Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВР в підрозд. 2005.doc
Скачиваний:
247
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
2.27 Mб
Скачать

14.2. Навчання та виховання активу

З метою надбання знань, розвитку певних навичок членів активу у військових частинах заступником командира з гуманітарних питань плануються і проводяться одноденні навчально-методичні заняття з обраним та призначеним активом підрозділів за категоріями:

а) з спорторгами, головами рад народознавчих світлиць, редакторами стінного друку – один раз на період навчання;

б) з головами рад військових колективів проводяться семінарські заняття (січень, липень).

в) з агітаторами та культоргами, помічниками керівників груп гуманітарної підготовки у підрозділі проводяться інструкторсько-методичні заняття – щомісячно в підрозділах;

г) з членами рад і постом громадського контролю – інструктажі щодо питань планування та практики роботи, вивчення передового досвіду;

д) для вдосконалення професійного і методичного рівня, організації обміну досвідом та визначення результативності роботи активу в частинах проводиться день активу – щомісячно.

При цьому основна увага звертається на:

  • доведення вимог керівних документів;

  • навчання формам і методам роботи;

  • узагальнення та поширення передового досвіду;

  • вивчення запитів та побажань з метою покращення методики проведення виховних заходів у підрозділі.

День активу – це організаційна форма навчання та виховання активу підрозділів частини. Основні завдання – навчити актив методиці проведення інформаційно-пропагандистського забезпечення; дати практичні рекомендації в організації роботи в підрозділах; узагальнити та розповсюдити передовий досвід; сформувати в кожного активіста відчуття персональної відповідальності за стан справ у підрозділі.

При підготовці дня активу планується проведення таких заходів:

  • інструкторсько-методичне заняття з методики застосування форм та методів роботи активу;

  • обмін передовим досвідом;

  • практичні та показові заняття;

  • лекції, бесіди з участю представників керівної ланки.

Методика проведення дня активу. День активу проводиться протягом навчального дня. Розпочинається, як правило, з доповіді командира частини або заступника з гуманітарних питань про стан роботи активу за місяць. Після завершення всіх запланованих заходів підводяться підсумки проведеного дня активу, та ставляться завдання на наступний місяць і даються практичні поради. День активу закінчується, як правило, оголошенням наказу про заохочення кращих активістів. Інколи, після його завершення, організовується відвідування музеїв, театрів, філармоній, пам’ятних місць, фотографування.

При проведенні інструктивно-методичних занять з активом підрозділу, а також інструктажі агітаторів, культторгів, помічників керівників груп гуманітарної підготовки, членів рад народознавчих світлиць військових колективів з питань планування, методики організації і проведення виховних та спортивних заходів, вивчення та поширення передового досвіду заступник командира підрозділу повинен звернути увагу на:

  • визначення основних орієнтирів у роботі активу на певний період;

  • вивчення запитів особового складу та доведення перспективних і запланованих на поточний місяць заходів з гуманітарних питань;

  • роз’яснення вимог керівних документів;

  • надання методичної допомоги;

  • підготовку та доведення різноманітних пам'яток для різних категорій активу щодо їх практичних дій в тих чи інших умовах в службово-бойової діяльності.

У процесі організації навчання та проведення виховної роботи з активом командири та їх заступники повинні всіляко зміцнювати його авторитет серед воїнів: радитися з активістами, прислуховуючись до їх думки, підтримуючи розумну ініціативу, що надає впевненості активу глибоко усвідомлювати свою причетність та особисту відповідальність за виконання загальних завдань, що стоять перед підрозділом, ефективно і цілеспрямовано впливати на співслужбовців.

Під час проведення методичних та інструктивних занять, нарад доцільно створювати доброзичливу атмосферу, яка спонукає до вільного обміну думками, дозволяє кожному відкрито і прямо висловлювати свою точку зору, а для переконання використовувати конкретну аргументацію своїх висловлювань та доказів.