Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВР в підрозд. 2005.doc
Скачиваний:
247
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Ранжування відповідей респондентів

Відповіді

Бали

“так”

3

“думаю, що так”

2

“не можу визначитись”

1

“ні”

0

Далі підраховується загальна сума балів кожного випробуваного за формулою 8.3.

(8.3)

Потім визначається середньоарифметична сума балів за формулою 8.4.

(8.4)

де: Qср – середньоарифметична сума балів;

Q1, Q2, Qn-1, Qn – кількість балів, набраних кожним респондентом

n – загальна кількість випробуваних.

Полярність відповідей визначається за такою шкалою:

Qср =75÷46 – позитивна;

Qср =45÷16 – значно позитивна;

Qср =15÷(-14) – невизначена;

Qср =(-15)÷(-44) – значно негативна;

Qср =(-45)÷(-75) –негативна.

Відповідно до такої полярності визначається коефіцієнт морально-психологічної рівноваги (R) за формулою 8.5.

(8.5)

Причому морально-психологічний стан особового складу буде:

  1. Здоровим при 1R 0,61

  2. Задовільним при 0,6R 0,21

  3. Критичним при 0,2R (-0,19)

  4. Деструктивним при (-0,2)R (-0,6)

  5. Нездоровим при (-0,61)R (-1).

М.Й. Варій пропонує наступнуй аналіз рівнів МПС:

Здоровий МПС забезпечує цілковиту й повну готовність особового складу до виконання завдань у мирний час і особливих умовах. Він характеризується високою впевненістю в успіх справи, у зброї, товаришах, командирах, в самому собі; високими інтелектуальними якостями військовослужбовців (мобільність, винахідливість, ініціативність, оперативність мислення); змобілізованістю всіх психічних функцій, що забезпечують повне застосування знань, досвіду, майстерності; швидкістю перебігу психічних процесів; найбільш високою стійкістю, яку не можуть побороти будь-які ситуаційні психологічні впливи; високою бойовою активністю тощо. Таким чином, морально-психологічна готовність знаходиться на максимально можливому рівні.

Задовільний МПС. Такий особовий склад характеризується здатністю виконувати поставлені командуванням завдання на основі усвідомлення і вірного розуміння політики держави та її керівництва, відданості народові; середнім рівнем морально-психологічної готовності, стійкості і надійності. Але, у певної частини особового складу можуть бути сумніви на рівні підсвідомості, які більше чітко і виразно можуть проявитися у небезпечних ситуаціях, особливо пов’язаних із загрозою для життя. У мирний час у таких військових підрозділах грубі порушення військової дисципліни поодинокі, їм дається відповідна негативна оцінка як з боку командування, так і з боку особового складу, зв’язки та відносини особового складу опосередковуються завданнями, цілями і цінностями військової діяльності, її засобами, умовами, способами виконання і т. ін. В особливих умовах такий особовий склад зберігає морально-психологічну стійкість, зібраність, організованість, що виражається у бойовій активності, емоційному підйомі, інтелектуальних, фізичних і психологічних зусиллях, які опосередковуються соціальною, моральною сутністю військовослужбовців і залежить від їх моральної зрілості, ціннісних орієнтацій і громадської свідомості. Задовільний МПС забезпечує в цілому готовність особового складу до виконання завдань військової діяльності у мирний час і особливий період.

Критичний МПС особового складу відображає його низьку соціальну зрілість і ефективність військової діяльності, а також рівень сформованості морально-психологічних якостей.

Критичний МПС забезпечує дуже низьку готовність особового складу до виконання різних завдань військової діяльності в мирний час та особливий період, він має тенденцію до зміни в кращу сторону. Такий стан, як правило не задовольняє командування.

Деструктивний МПС особового складу характеризує його як соціально неоднорідний, малоефективний у військовій діяльності. Його соціальна зрілість дуже низька, а морально-психологічні параметри мають нестійку, негативну полярність, що призводить до парних, групових та міжгрупових конфліктів, які виникають в наслідок розбіжностей поглядів, ідей, переконань. Фактично такий особовий склад не готовий до бойових дій.

Нездоровий МПС характеризує соціально незрілий особовий склад, який зовсім неефективний у військовій діяльності, є асоціальною людською спільнотою з глибокими протиріччями, що призводять до тривалих парних, групових та загальних конфліктів з високим і помірним емоційним напруженням, з афективною нестриманістю і потрясіннями. Нездоровий МПС не забезпечує готовність особового складу до виконання завдань військової діяльності у мирний час та особливий період.