Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВР в підрозд. 2005.doc
Скачиваний:
247
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
2.27 Mб
Скачать

5.1. Організація морально-психологічного забезпечення тактичної підготовки підрозділу

Основою польової виучки військ, бойового загартовування, підготовки військовослужбовців і військових підрозділів до вмілих і злагоджених дій у сучасному бою є тактична підготовка, яка являє собою навчання особового складу підрозділів до ведення бойових (спеціальних) дій.

Зміст заходів морально-психологічного забезпечення тактичної підготовки, насамперед залежить від її змісту.

Тактична підготовка включає: вивчення теорії бою, організації, озброєння, бойових можливостей, прийомів і способів дій у бою власних військ і військ імовірного противника; удосконалення навичок і вмінь командирів в організації забезпечення бойових дій; опрацювання питань бойової готовності та виконання бойових завдань; навчання особового складу індивідуальному та груповому застосуванню зброї, бойової техніки в бойовій обстановці; залагодження підрозділів тощо.

Саме під час тактичної підготовки, на ротних, батальйонних, полкових і дивізійних тактичних навчаннях виконуються завдання зі всебічної бойової підготовки воїнів, підрозділів та військових частин. Під час цієї підготовки в умовах, наближених до бойових, воїни на практиці пізнають основні властивості та суттєві особливості сучасного бою, усвідомлюють його вимоги до власних морально-бойових, психічних і фізичних якостей, опановують основи ефективного застосування бойової зброї та техніки в різноманітних навчально-бойових ситуаціях.

В процесі тактичної підготовки особового складу проводяться тактичні, тактико-спеціальні заняття і тактичні навчання. Однією із цілей цих занять повинно бути визначено формування основних морально-бойових якостей військовослужбовців, наприклад, витривалості, сміливості, ініціативності, рішучості, спритності, стресостійкості, здатності переносити труднощі похідно-бойового життя тощо.

Найбільш складним видом тактичної підготовки є тактичні навчання, на яких закріплюються та вдосконалюються, крім зазначених індивідуальних якостей особового складу, соціально-психологічні якості військових підрозділів, необхідних для сучасного бою. Командир його заступники (в тому числі і з гуманітарних питань) набувають досвіду організації та проведення морально-психологічного забезпечення в складній і напруженій обстановці сучасного бою.

Особливість тактичної підготовки полягає в тому, що під час її проведення вимагається від військовослужбовця і військового підрозділу застосовувати в комплексі всі військово-професійні знання, навички та вміння, виявляти високі морально-психічні якості, яких було набуто в процесі вивчення інших предметів бойової підготовки, загальновійськових дисциплін, гуманітарної підготовки.

Успішне виконання завдань тактичної підготовки (в тому числі і морально-психологічного забезпечення) досягаються тоді, коли на її заняттях (навчаннях) створюється обстановка, максимально наближена до бойової, коли ситуація, в якій діють воїни, викликає у них високу фізичну й психічну напруженість, потребує активного мислення, високого бойового вишколу, ініціативи, сміливості й мужності. З цією метою в навчально-бойове навчання слід вносити стрес-фактори сучасної збройної боротьби. Це – елементи раптовості, небезпеки та ризику, обмеження часу, необхідного для виконання бойових завдань, ускладнення самих навчально-бойових завдань, елементи інформаційно-психологічного впливу імовірного противника. Для цього вміло можна застосовувати в навчаннях імітаційні засоби макетів, створювати різноманітні перешкоди, звукові, світлові та інші ефекти.

Значно розвивають психологічну готовність воїна до реального бою навчання, які проводяться на різко пересіченій місцевості, з бойовими стрільбами, киданням бойових ручних гранат, наступом через зони загороджень і руйнувань, обкаткою особового складу танками, польотами літаків і вертольотів, імітацією бомбових і ракетних ударів по об'єктах, розташованих поблизу своїх військ, висадкою тактичних повітряних десантів.

З цією метою рекомендуються створити спеціальні смуги психологічної підготовки, які обладнуються на основі смуги перешкод зі створенням елементів бойової обстановки (у населеному пункті, у смузі оборони противника, на марші). На змодельовану обстановку накладаються звукові, світлові та інші стрес-фактори сучасного бою, для чого застосовуються горючі суміші, димові шашки, вибухові пакети, сигнальні (освітлювальні) ракети, звукозапис стрілянини. Для більш успішного проведення занять в окремих військових частинах навчальні смуги, дільниці, поля об'єднуються в навчальне містечко психологічної підготовки, до складу якого входять смуга початкового навчання способам боротьби з танками, смуга одиночного комплексного навчання, навчальне поле з психологічної підготовки в складі підрозділу, смуга психологічної підготовки військових спеціалістів (розвідників, саперів, зв'язківців, танкістів та ін.).

Організація морально-психологічного забезпечення тактичної підготовки як і діяльності підрозділу в цілому, покладається на заступника командира підрозділу з гуманітарних питань. Проаналізуємо зміст його діяльності в процесі підготовки і проведення тактичних навчань як комплексного виду тактичної підготовки, її завершального етапу.

Зміст роботи заступника командира з гуманітарних питань щодо МПЗ завдань, які вирішуються під час тактичних навчань, визначається, виходячи з психологічного змісту сучасної збройної боротьби та конкретних завдань навчань, морально-психологічного стану особового складу, а також з урахуванням інших стрес-факторів навчально-бойової обстановки, які суттєво впливають на морально-психічний і фізичний стан військовослужбовців.

У підготовчий період основна увага командирів та їх заступників зосереджується на роз'ясненні особовому складу отриманої навчально-бойової задачі, формуванні у воїнів психічної готовності до виконання завдань навчань у складній обстановці. Особлива увага звертається на молодих воїнів, тобто на тих, хто раніше не був учасником навчань, а також на тих, котрі мають нервово-психічну нестійкість. З ними проводяться додаткові заняття, бесіди, організовується шефство досвідчених солдат і сержантів над молодими воїнами. Особовому складу роз'яснюється положення міжнародного гуманітарного права в умовах воєнного часу, вимоги щодо дотримання заходів безпеки, правил взаємовідношень з місцевим населенням у районі навчань. Воїни попереджаються про недопущення руйнування доріг, мостів, пошкодження сільськогосподарських угідь тощо. Готується до роботи в польових умовах база гуманітарної підготовки та інформування.

Основні заходи морально-психологічного забезпечення тактичного навчання відображаються в його плані (таблиця 5.1), який розробляється заступником командира підрозділу з гуманітарних питань і затверджується його командиром.

ЗАТВЕРДЖУЮ

Командир 1 роти

військове звання, підпис, прізвище, ініціали

“___”___________200__ р.


ПЛАН

МПЗ на період підготовки та проведення тактичного навчання з 1 ротою на тему: “Наступ механізованого підрозділу з ходу на противника, який обороняється. Розвиток наступу та бій в глибині оборони противника”

п/п

Заходи морально-психологічного

забезпечення

Дата

проведення

Виконавці

Відмітка про виконання

І. Підготовчий період

1

2

3

4

5

1.

Загальні збори особового складу підрозділу з порядком денним: “На тактичному навчанні – діємо як в бою”. Доповідає командир роти.

05.03

Ком. роти, заст. ком. з ГП

2

Співбесіда з офіцерами підрозділу з проблем:

- заходи МПЗ в підрозділі під час навчання;

- позитивні та негативні чинники організації та проведення попередніх навчань;

- особливості морально-психологічної та бойової підготовки військових підрозділів суміжних держав

07.03

04.03

09.03

Заст. ком. з ГП

3

Співбесіди з сержантами з проблем:

- вимоги до польового вишколу військовослуж-бовців та завдання сержантів;

- практика організації змагань у відділенні

03.03

08.03

Ком. роти, заст. ком. з ГП

4

Нарада з активом підрозділу з питань:

- форми і методи роботи активу під час навчань щодо роз’яснення покладених завдань та мобілізації воїнів на їх виконання;

- особливості роботи активу підрозділу під час підготовки до навчань

02.03

Ком. роти, заст. ком. з ГП

5

Випуск стінгазет, фотогазет, бойових листів під гаслами: “В полі кується бойова майстерність”, “Якість навчання закладається під час підготовки до нього”

до 25.03

Редколегія стінгазети, редактори бойових аркушів

6

Випуск інформаційних бюлетенів з питань:

- техніка та озброєння мотопіхотних підрозділів суміжних країн, її можливості;

- особливості експлуатації БМП-2 в умовах весняного бездоріжжя;

- особиста гігієна військовослужбовців в бойових умовах

до 10.03

до 15.03

до 20.03

Ком. роти,

заст. коман. підрозділу з озброєння.

Фельдшер

7

У відділеннях (бойових розрахунках та екіпажах) вивчити обов’язки військовослужбовців під час бою

до 20.03

Командир відділення (бойового розрахунку, екіпажу)

8

Бесіди з особовим складом:

- підтримання бойових традицій військової частини – наш внесок у підготовку до відзначення її 60-річчя;

- сурове дотримання заходів безпеки – запорука попередження подій під час навчання;

- збереження зброї та військового майна під час навчання;

20.03

17.03

21.03

Офіцер по інф.-пропаг. роботі

Ком. роти.

Старшина підрозділу

9

Підготовка комплекту похідної наочної агітації для роботи під час навчання

до 25.03

Заст. командира з ГП, актив підрозділу

10

Надання допомоги активу підрозділу щодо підготовки матеріалів для бесід під час навчань

до 25.03

Заст. командира з ГП

11

Відвідування музею об’єднання (з’єднання, військової частини), організація зустрічі особового складу з ветеранами Великої Вітчизняної війни, воїнами-афганцями, ліквідаторами аварії на ЧАЕС, ветеранами військової частини

9.03

Офіцер по інф.-проп. роботі

12

Вечір зустрічі бойового співтовариства з військовослужбовцями танкістами та артилеристами, які будуть брати участь у запланованому навчанні

12.03

Заст. ком. ГП

13

Забезпечення участі механіків-водіїв у технічній конференції, яка проводиться у військовій частині на тему: “Суворе дотримання прав водіння машин в польових умовах – запорука попередження аварій і катастроф”

14.03

Ком. роти

14

Аналіз ступеня засвоєння офіцерами, які закінчили ВВНЗ у минулому році, своїх посад, їх підготовленості до навчання, проведення індивідуальних бесід з цих питань

12-20.03

Ком. роти, заст. командира з ГП

15

Підбір та призначення на кожну машину (бойовий розрахунок, екіпаж) на період навчання, найбільш підготовлених військовослужбовців (актив підрозділу)

1-20.03

Ком. роти, заст. ком. з ГП

16

Інструктаж фельдшера, санінструкторів, старшин підрозділів стосовно ретельної підготовки всього необхідного для забезпечення харчування, організації відпочинку, обігріву, надання першої медичної допомоги воїнам, збереження та належного використання боєприпасів

до 18.03

Ком. роти, заст. ГП

17

Забезпечення редакторів бланками бойових аркушів, листів-блискавок, приладдями для письма та малювання, їх інструктаж стосовно роботи в польових умовах

до 21.03

Заст. ком. з ГП

18

Виготовлення та забезпечення підрозділів пам’ятками щодо дій військових спеціалістів під час навчань, збереження життя та здоров’я

до 20.03

Заст. ком з ГП

19

Вивчення з особовим складом пам’яток щодо дій на навчаннях

до 20.03

Командири взводів

20

Підготовка “листів-подяк”, карток поздоровлення з Днем народження, вимпелів, карток подяк кращим військовим спеціалістам для вручення їх під час навчань.

до 25.03

Заст. ком. з ГП

21

Перегляд відеофільмів (навчальних кінофільмів) з проблематики запланованих навчань, досвіду попередніх навчань, хронікально-документальних фільмів щодо війн (збройних конфліктів) останніх десятиліть

1,7,14,21.03

За планом штабу частини

22

Інструктаж командирів підрозділів щодо організації постійного бойового інформування під час навчань, організації психологічної підготовки, попередження психічного травмування підпорядкованого особового складу, організації змагань серед особового складу.

21-23.03

Заст. ком. з ГП

23

Вечір зустрічі воїнів підрозділів з військовослужбовцями, які відзначилися на минулих навчаннях

21.03

Заст. ком. з ГП

ІІ. Заходи МПЗ під час навчання

а) під час виконання заходів сигналу ЗБІР

1

Шляхом проведення стислих за часом індивідуальних бесід, закликів і особистого прикладу забезпечити швидкий і організований збір особового складу

26.03

Актив підрозділу

2

Випуск листівок-блискавок, які присвячені воїнам, що відзначилися під час зборів

26.03

Редактори бойових аркушів

3

Особисто та через актив підрозділів роз’яснювати особовому складу покладену задачу, накази та забезпечувати їх безумовне виконання

Під час навчань

Заст. ком. з ГП

4

Короткочасний інструктаж водіїв щодо їх обов’язків під час маршу

26.03

Командир взводів

б) під час маршу

5

Під час руху та на привалах організовувати інформування особового складу екіпажів (бойових розрахунків, відділень):

- бойове інформування (які заходи, з якими наслідками відбулися, які заходи плануються, тактична обстановка);

- обов’язки особового складу під час маршу;

– значення дисципліни маршу.

26.03

Заст. ком. з ГП, актив підрозділу

6

Підбір та інструктаж активу, який знаходиться у складі підрозділів, що призначені для розвідки та похідної охорони

26.03

Заст. ком. з ГП

7

У випадку зустрічі з “противником” особовим прикладом мобілізувати воїнів на швидкі і рішучі дії щодо його розгрому та продовження руху вперед, забезпечення прибуття у визначений район у встановлений термін

26.03

Заст. ком. з ГП, актив підрозділу

8

На привалах організувати коротке підведення підсумків та постановку командирам підрозділів та активу завдань з питань організації МПЗ

26.03

Заст. ком. з ГП

в) в районі зосередження

9

Наради офіцерів та прапорщиків, а також сержантів підрозділів стосовно підсумків маршу та завдань щодо обладнання району зосередження і підготовки до наступу

Під час навчання, після маршу

Ком. роти, заст. ком. з ГП

10

Підведення підсумків роботи активів підрозділів під час маршу та їх завдання по підготовці до наступу

Під час навчання

Ком. роти, заст. ком. з ГП

11

Зібрання особового складу взводів з порядком денним: “Підсумки маршу і задачі кожного військовослужбовця щодо завчасної підготовки до наступу”

Під час навчання

Ком. роти, заст. ком. з ГП

12

Випуск бойових аркушів, які присвячені підсумкам маршу та подальшим задачам

Під час навчання

Редактори бойових аркушів

13

Заохочення військовослужбовців, які відзначилися під час маршу

Під час навчання

Ком. роти

14

Відобразити в комплекті наочної агітації для роботи в польових умовах підсумків маршу та воїнів, які відзначилися

Під час навчання

Актив підрозділу

15

Підведення підсумків маршу з водіями та постановка їм задач щодо підготовки водіїв до наступу

Під час навчання

Командир роти

16

Інструктаж активу, який включений до складу підрозділів, призначений для несення служби в охороні

Під час навчання

Заст. ком. з ГП

17

Організація постачання газет і доведення до воїнів останніх новин

Під час навчання

Заст. ком. з ГП

18

Бесіди з особовим складом на тему: “Добре інженерне обладнання району – кращий засіб захисту від ЗМУ”

Під час навчання

Актив підрозділів

19

Інструктаж старшини роти щодо питань організації харчування та матеріально-побутового забезпечення особового складу

Під час навчань

Ком. роти

20

Інструктаж активу підрозділів щодо МПЗ наступу

Під час навчань

Заст. ком. з ГП

г) під час атаки і бою в глибині оборони противника

21

Роз’яснення особовому складу підрозділу наказу про наступ, конкретних бойових завдань та значення їх виконання

Під час навчань

Командир роти, актив підрозділів

22

Випуск листівок-блискавок в ході бою

Під час навчань

Редактори бойових аркушів

23

Вручення листів подяк, карток подяк воїнам, які відзначилися під час бою

Під час навчань

Заст. ком. з ГП

24

Організація бесід з особовим складом в перервах між бойовими діями за темами:

- “Бойове товариство – підґрунтя успіху в бою”

- “Безумовне дотримання заходів безпеки – умова забезпечення життя і здоров’я”

- “Найбільш ефективні способи захисту від зброї масового ураження”

Під час навчань

Актив підрозділів

25

Короткочасне підведення підсумків з активом підрозділів за етапами бою та постановка нових завдань на відбиття контратак, переслідування противника та інше.

Під час навчань

Заст. ком. з ГП

26

Організація роботи кореспондентів електронних та друкованих ЗМІ

Під час навчань

Заст. ком. З ГП

27

Запис інтерв’ю кращих військовослужбовців для наступного використання в радіогазетах військової частини

Під час навчання

За планом штабу військової частини

ІІІ. Підведення підсумків

1

Під час розбору навчання надати кожному воїну персональну оцінку, визначити кращих військових фахівців, підрозділи, взводи, відділення (екіпажі, бойові розрахунки), заохотити тих, які відзначилися

2-3 доба після навчань

Ком. роти, заст. ком. з ГП

2

Узагальнити досвід роботи під час навчання кращих:

- командира підрозділу;

- редактора бойового листка

2-5 добу після навчання

Ком. роти, заст. ком. з ГП

3

За підсумками навчання випустити спеціальний номер стінгазети (фотогазети), доповнити стенд “Бойова підготовка підрозділу” у світлиці підрозділу матеріалом, що стосується минулого навчання

2-4 добу після навчання

Редколегія стінгазети, актив підрозділу

4

Узагальнений матеріал за підсумками навчання підготувати для висвітлення у електронних та друкованих військових засобах масової інформації

5-6 добу після навчання

Офіцер по інф.-проп. роботі

5

Підготовка та випуск циклу радіогазет, які присвяченні підсумкам навчання

1-6 добу після навчання

Заст. командира з ГП

Заступник командира підрозділу з гуманітарних питань

Військове звання ____________ (підпис)__________ініціали, прізвище

Отже, згідно запланованих заходів, в процесі навчань МПЗ спрямовується на оперативне доведення і роз'яснення особовому складу навчально-бойової обстановки й нових завдань, його мобілізацію на активні та рішучі дії, подальший розвиток у воїнів психічної стійкості, недопущення під час навчань послаблень і спрощень, а також на збереження і правильну експлуатацію бойової техніки та зброї, забезпечення організованості, дисципліни, пильності, дотримання заходів безпеки, своєчасне задоволення матеріально-побутових і культурних потреб, підтримання духу колективізму та взаємної допомоги.

Для заступника командира підрозділу з гуманітарних питань на навчаннях дуже важливим завданням є підтримання в особового складу бадьорості, використання будь-якої можливості для організації відпочинку, забезпечення зігрівання воїнів у холодний період року, просушування їх одягу та взуття в дощ, турбота про доставку на бойові позиції гарячої їжі. Для подолання фізичної втоми, зняття морально-психічної напруги, поновлення бойового духу й працездатності важливо вміло використовувати всі наявні можливості – від індивідуальних і групових бесід до прослуховування по радіо розважальних програм, показу кінофільмів, організації тренінгів психічного розвантаження.

Робота з особовим складом не повинна припинятися на завершальному етапі та після закінчення навчання. У цей час виховна робота спрямовується на приведення в належний стан зброї та бойової техніки. Як показує досвід, цей період завжди пов'язаний із зниженням емоційної напруги особового складу, зниженням уваги, накопиченням фізичної втоми, що в умовах відсутності необхідного контролю і психологічного впливу на воїнів може привести до порушення військової дисципліни, вимог безпеки, послаблення пильності, спричинення аварії бойової та іншої техніки, травмування військовослужбовців. Тому, головне завдання офіцерів структур виховної роботи полягає в тому, щоб у результаті вмілого використання всіх методів, форм і засобів впливу на свідомість, підсвідомість, емоційно-почуттєву, мотиваційну й вольову сфери та поведінку воїнів не допустити зниження їх МПС і на цій основі забезпечити підтримання високої активності у вирішенні поставлених завдань.

Під час підведення підсумків навчань, як правило, аналізується ефективність проведених заходів МПЗ відповідно до основних етапів навчань, визначається його конкретність, цілеспрямованість, дійовість і ступінь впливу на воїнів, оцінюється діяльність організаторів цієї роботи, узагальнюється позитивний досвід і опрацьовуються рекомендації щодо його впровадження в практику військового навчання і виховання. Особлива увага має приділятися виявленню недоліків у змісті та організації МПЗ, а також визначенню шляхів їх усунення.