Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
География Америка, Австр.-Океан. регион.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
4.28 Mб
Скачать

Північна Америка

1.Склад туристського макрорегіону Північної Америки.

    Виділяються 5 різних зон за відвідуваністю туристами :

1 . Східна (північний схід США і південь Канади ) . Тут туристів приваблюють архітектурно -історичні пам'ятки та культура місцевих народів .

2 . Західна . Незаймана природна природа , національні парки США і Канади , гірськолижні курорти .

3 . Центральна . Ця частина найменше цікавить туристів з-за вирощування в цих місцях сільськогосподарських культур і відсутністю будь-яких пам'яток.

4 . Північна (Аляска і північ Канади) . Сувора природа і перспективний розвиток регіону.

5 . Узбережжя Тихого і Атлантичного океанів. М'який клімат , яскраве сонце , тепле море - все це найбільш привабливо для туристів.

Туристи відвідують майже всі країни Північної Америки , але більшу кількість іноземних туристів відвідують США і Канаду . Туристична галузь тут досить розвинена , так як готельна і транспортна індустрія на висоті. Популярними центрами туризму є наступні міста : Нью - Йорк , Лос -Анджелес , Флорида , Вашингтон , Філадельфія , Сан -Франциско , Гавайські острови , штати Каліфорнія і Техас.

До складу макрорегіону Америка входять Північна ( США , Канада , Мексика ) , Центральна , Південна Америка і Карибський мезорегіону .

2.Показати розсходження в рівні економічного розвитку,рівні життя населення цих країн.

У Канаді проживає 34 мільйона людей. Незважаючи на велику площу , приблизно? населення Канади проживає в межах 160 км від кордону з США . Канада - дуже різноманітна країна з етнічної точки зору. Основними напрямками міграції населення всередині Канади вже багато років є відтік молоді із сільських районів і маленьких містечок у великі міста , а також масовий результат кваліфікованої робочої сили (інженери , медсестри , дизайнери та ін) і випускників вузів на роботу в США .

У Мексиці 112500000 чоловік, з них 57,464 мільйона жінок і 54,858 мільйона чоловіків . У 2005 році на кожну жінку припадало 2,4 дитини і цей показник продовжує швидко падати. Сучасний етнічний склад становить представників з трьох груп: європейців , місцевих індіанців і африканців . Білі становлять 5 % , метиси 63 % , індіанці 30% і 2% інші групи ( азіати , мулати і афроамериканці )

     США - 309 469 203 людини. Населення США дуже різнопланове за етнічною та національною ознакою , тому США досить обгрунтовано називають нацією іммігрантів - з 1790 по 1994 рр. . в країну прибуло з Європи , Латинської Америки , Азії та Африки майже 64 млн іммігрантів. Економічно активне населення ( робоча сила) це частина населення , забезпечує пропозицію робочої сили для виробництва товарів і послуг. Чисельність цієї групи населення включає зайнятих і безробітних. За підрахунками Бюро трудової статистики США , на лютий 2008 економічно активно 153374000 людина або 51,12 % ( робочі місця у 145993000 ) ; а по аналогічним даним за переписом 2000 року Бюро перепису США : 126 149 256 чоловік; у відсотках економічно активне населення склало - 75,9 % % населення неробочого віку ( 79436000 або 26,48 % - 2008 ) ; 2000 : 40109391 чоловік або 24,1 %.

3.Привести факти,що показують,що США займають провідні позиції у світовій економіці.

США , безумовно , займають лідируючі позиції у світовій економіці. Це лідерство спирається на розміри господарства країни та рівень його розвитку , на потужний науково -технічний потенціал , зрілість і динамізм розвитку ринкових інститутів і механізмів , ефективність державного регулювання економіки . США належить найбільша частка у світовому ВВП , яка за паритетом купівельної спроможності валют перевищує 21,3 %. За цим показником до США наближається тільки Європейський союз ( 25 країн Європи , близько 20 % світового ВВП). За показником ВВП на душу населення США займають друге місце в світі (після Люксембургу ) - $ 38,5 тис.

     За останні 50 років Америка була безперечним лідером світової економіки . Продуктивність праці в США стрімко росла завдяки використанню нових технологій і передових методів управління і за останні сто років вона є найвищою в світі.

     США - лідер світової економіки. За обсягом ВВП США займають перше місце в світі ( 8710 млрд. доларів , 2004). За ВНП на душу населення знаходяться на першому / другому місці в світі ( 37 800 доларів , 2003). ВВП США становить 22 % ВВП світу . Країна розташована в усіх кліматичних поясах , що сприяє сільському господарству й туризму , має в своєму розпорядженні більш ніж ста видами корисних копалин. У загальному обсязі економіки сфера послуг складає 72,5 %. Така структура економіки унікальна. Велика ніж у США , частка сфери послуг у структурі виробництва ВВП спостерігається тільки у Нідерландів (78%) , Ізраїлі ( 81%). Але все це невеликі країни і їх спеціалізація обумовлена ​​розмірами , особливостями геополітичного становища.

     Обганяючи інші країни в інтенсифікації , продуктивності праці і домігшись зниження собівартості своєї продукції , США проводять політику « проштовхування» своїх товарів на ринки інших країн і захисту власних ринків від більш дешевих товарів з інших країн. США , країна вільної ринкової економіки , проте уряд за допомогою економічних законів регулює її розвиненіша .

     З природних ресурсів найбільшу частку в обсязі продукції видобувної промисловості у вартісному вираженні складають енергоресурси (90%) : нафта , вугілля, природний газ , уран. Близько 75 % видобутку металів припадає на залізну руду і мідь. Разом з тим до 50 % потреб національної економіки в мінеральній сировині забезпечується за рахунок імпорту. Зокрема , США не має запасами таких стратегічних металів як хром , марганець , вольфрам , кобальт. Країна видобуває п'яту частину світового виробництва міді , вугілля і нафти. При цьому США виступають як найбільший покупець нафти на світовому ринку.

     Сільське господарство відрізняється високим ступенем інтенсифікації . У ньому зайнято 22,8 млн. чоловік , що становить 18 % працюючих. Основна структурна одиниця - приватна ферма . Фермою вважається підприємство, що реалізує на рік продукції не менше ніж на 1000 доларів. Невеликі і середні ферми поступово поступаються місцем великим аграрним підприємствам. Всього 2% американських ферм мають доходи понад 0,5 млн. доларів на рік , при цьому вони володіють 13 % всіх оброблюваних площ і випускають 40% всієї продукції. При цьому будь-яка ферма , за рідкісним винятком , слід у виборі культур і площі посівів рекомендаціям Департаменту сільського господарства . Інтенсифікація сільського господарства досягається за рахунок застосування наукових технологій. В американському АПК досягнуто ефективне поєднання науки , сільського господарства , транспорту і переробних галузей промисловості. Основними культурами для сільського господарства є практично всі відомі види рослин (пшениця , кукурудза , фрукти , овочі , бавовна і т. д.) , розвинене і тваринництво, особливо птахівництво. США є найбільшим у світі виробником зерна.

     США лідирують у застосуванні гормонів у вирощуванні худоби і птиці , а також займають перше місце в світі за площами посівів генетично зміненою продукції . Близько 50 % врожаю сої в США . 25 % кукурудзи і 70 % бавовнику - трансгенні різновиди . Сільське господарство Сполучених Штатів постачає на світовий ринок 50 % кукурудзи , 20 % яловичини , свинини , баранини , близько однієї третини пшениці. Всього частка США в постачаннях на світовий ринок сільськогосподарської продукції становить 15%. Використання передових технологій має свої витрати : покупці ( особливо в європейських країнах ) часто обмежують постачання сільськогосподарської продукції з США , обгрунтовуючи це недостатніми дослідженнями наслідків застосування таких технологій.

Американська промисловість розвивається на основі приватної власності , у власності уряду знаходиться тільки поштова служба . Всього в США функціонує близько 21 мільйона різних фірм і компаній , 14 тисяч з них зі штатом службовців більше 500 чоловік. Основні зусилля уряду зосереджені на розробці і дотриманні антимонопольного законодавства. Сутність цієї системи полягає в недопущенні змови великих компаній ( трестів ) і встановлення монопольних цін на товари та послуги .

     У США розвинений весь спектр галузей промисловості , починаючи з традиційних ( гірничодобувна , металургійна , нафтохімічна ) , закінчуючи найсучаснішими ( аерокосмічна , мікроелектроніка , виробництво нових матеріалів і т. д.). Найбільше значення має виробництво засобів телекомунікацій , транспортних засобів , сучасного промислового устаткування , споживчих товарів тривалого користування. Найвищі доходи (зростання прибутку в середині 1990- х років - 70 % ) приносять електронна й електротехнічна промисловість. 20% світового експорту наукомісткої продукції припадає на частку США .

     Індустрія розваг ( кіновиробництво , музика, телебачення , література , виробництво комп'ютерних програм , відео-та аудіоматеріалів ) , впевнено лідирує і зростає найшвидшими темпами. Дохід від продажу фільмів Голлівуду на початку 2000-х рр. . вперше перевищив дохід від діяльності військово -промислового комплексу . Тут швидкими темпами створюються робочі місця. Оскільки прибуток від цієї діяльності пов'язана із захистом авторських прав , американський уряд захищає своїх виробників від незаконного копіювання продукції ( « піратства» ) навіть в інших країнах.

     Вже зараз понад половини доходів великих американських корпорацій створюється за кордоном. У свою чергу , в США діють численні філії і дочірні компанії європейських і японських фірм. Якщо наприкінці 1970-х рр. . зовнішньою торгівлею було пов'язано близько 17 % економіки США , то до кінця 1990- х років американська економіка вже на чверть залежала від експорту. Взаємопроникнення економік багато в чому зумовлює політичні рішення.

     Сфера послуг - основна галузь американської економіки і розвинена практично в усіх напрямках. Це традиційні : туризм , банківська справа і торгівля , освіта і медицина. З другої половини 1990- х рр. . розвиток консалтингових , маркетингових та управлінських послуг , а також нових швидкорослих високих технологій ( хай- тек ) . Сфера послуг забезпечує 80 % всього приросту зайнятості в країні . Одночасно із зростанням числа зайнятих у сфері нематеріального виробництва відбувається вивільнення високооплачуваних робочих місць у промисловості через підвищення продуктивності праці , автоматизації та механізації робочих місць.

     Велике значення для економіки мають транспортні послуги. У США розвинуті всі види транспорту , країна володіє розвиненою транспортною інфраструктурою . У сфері перевезень вантажів домінує залізничний транспорт , а в пасажирських перевезеннях найбільше значення мають автомобільний і повітряний транспорт.

     Порти: Анкорідж , Балтімор , Бостон , Чарлстон , Чикаго , Хемптон Роудс , Гонолулу , Х'юстон , Джексонвілл , Лос -Анджелес , Новий Орлеан , Нью - Йорк , Філадельфія , Порт- Канаверал , Портленд , Сан -Франциско , Саванна , Сіетл , Тампа , Толедо.

     США є найбільшим у світі експортером (13% світового експорту ) і імпортером (18% світового імпорту ) товарів .

4.Виявити своєрідність природи кожної із країн регіону.У яких кліматичних поясах і природних зонах розташовуються Канада,США,Мексика?

Природа США . Суміжні штати на північноамериканському континенті займають його південну частину. Близько половини їх території займають гірські хребти , плоскогір'я і плато. Найвища точка країни - гора Мак -Кінлі (6193 м) на Алясці. У суміжних штатах найвища точка гора Уїтні , в хребті Сьєрра -Невада , Каліфорнія ( 4 418 м). Сама нижча точка знаходиться в Долині Смерті . Головні річки: Міссісіпі з притоками , Колорадо , Колумбія і Ріо -Гранде . Найбільші озера - Великі озера , Велике Солоне озеро і Окічобі .

     За особливостями рельєфу на основній території виділяють вісім провінцій: Аппалачі , Берегові рівнини , Внутрішні височини , Внутрішні рівнини , піднесеність біля озера Верхнього , Скелясті гори , Міжгірські плато і Тихоокеанські Берегові хребти .

     Аппалачі - гірська країна , тут розташовані всі значні гірські вершини Сходу США . У Аппалачах знаходиться найстаріший район видобутку вугілля і залізної руди. Від Аппалачів до Береговим рівнинах перехідним є плато Підмонт . Гори Блу - Рідж , найвища частина Аппалачів , простягаються уздовж західного кордону Підмонта . Річка Роанок ділить гори Блу - Рідж на дві частини - північну і південну . На захід від Блу - Рідж район Хребтов і Долін ( простягаються паралельні долини і низькі хребти ) . Найбільший район Аппалачів - Аппалачське плато. Він складається з двох плато - Аллеганського на півночі і Камберленд на півдні. На північ від Аллеганського плато розташовані гори Адірондак . Долина річки Св. Лаврентія переважно знаходиться в межах Канади і лише на невеликій ділянці на північний захід від гір Адірондак утворює кордон США і Канади. Низовина поступово підвищується до підніжжя гір Адірондак і плато Нової Англії . Нова Англія являє собою чергування горбистих височин , плато і гір з схилами , покритими лісом. Приморська низовина простягається вздовж Атлантичного узбережжя. Особливо виділяється півострів Кейп- Код з піщаними косами .

Берегові рівнини охоплюють велику територію, що відкривається до Атлантичного океану і Мексиканської затоки . Вони розпадаються на дві основні частини: Пріатлантічеськую і Прімексиканськую рівнини. Приатлантична рівнина має нахил від краю Підмонта в бік Атлантичного океану. Кордон між Приатлантичною рівниною і Підмонта відзначена численними порогами і водоспадами - « Лінією водоспадів ».

     Внутрішні рівнини займають територію площею 2940000 км2 в центральній частині США . Розрізняють Низьке Внутрішнє плато , Центральну рівнину і Великі рівнини. На Низькому Внутрішньому плато виділяють кілька районів , особливо відрізняються родючістю райони Блуграсс ( рівнина Лексінгтон ) і улоговина Нашвілл . У що відноситься до внутрішніх рівнин зоні крайових підняттів знаходиться безліч підземних порожнин , включаючи знамениту Мамонтову печеру. Центральна рівнина майже цілком розташована в басейні Міссісіпі - Міссурі.

     У районі Великих озер поширені пологий моренні рівнини з численними дрібними озерами і підковоподібними грядами кінцевих морен . Істотними елементами рельєфу є улоговини великих озер - Онтаріо , Ері , Гурон і Мічиган.

     Великі рівнини - масивне плато , яке є продовженням Центральної рівнини на захід . Тут знаходяться Бедлендс та інші території , непридатні для сільського господарства поряд з родючими землями. Великий вплив на місцевий клімат робить скелястий масив височини Блек -Хілс . Пекос , приплив Ріо -Гранде , - єдина велика річка на всій території Великих рівнин , що не відноситься до басейну Міссісіпі - Міссурі.

     Скелясті гори - найбільш східна частина широкого гірського поясу , що тягнеться на заході Північної Америки. Скелясті гори займають меншу площу , ніж Аппалачі , але відрізняються великими висотами , рельєф тут більш розсічений . Через перевали між відрогами Південних і Середніх Скелястих гір був прокладений шлях з Великих рівнин у басейн Вайомінг і звідти до плато Колорадо.

Природа Мексики. Більшу частину Мексики займає Мексиканське нагір'я , що переходить на півночі в високі рівнини і плато Техасу і Нью -Мексико ; зі сходу , заходу і півдня воно оточене глибоко розчленованими гірськими хребтами . Центральна частина цього нагір'я складається з великих западин - Больсон - з пологими схилами ; розділяють їх блокові хребти часто увінчані вулканами . Поверхня плоскогір'я поступово підвищується на південь і утворює клин приблизно на 19-20 ° пд.ш. у вулканічній зоні , де в широтному напрямку простягається хребет Поперечна Вулканічна Сьєрра . Північна частина плоскогір'я , Північна Меса , утворена слившимися між собою Больсон , западинами з солончаками або солоними озерами в центрі ; найбільші з них - Больсон -де - Мапімі , днище якого знаходиться на висоті 900 м над рівнем моря, і Больсон -де - Майран (1100 м). Над загальним рівнем плато різко піднімаються на висоту до 900 м блокові гори. Більша частина цього пустельного району безстічна ; тільки на півночі протікає найбільша річка Мексики Ріо- Браво -дель -Норте (у США носить назву Ріо -Гранде ) і її єдиний приплив - Кончос . Далі на південь поверхню нагір'я підвищується ; численні міжгірські западини розташовані тут на позначках 1800-2400 м над р.м. і розділені піднятими посушливими плато , над якими на кілька сот метрів піднімаються блокові хребти . На крайньому півдні нагір'я знаходиться так званий Центральний район, який є осередком політичного і економічного життя країни , де розташована столиця і зосереджена велика частина населення. У рельєфі цього району чітко виражені улоговини , днища яких знаходяться на рівні 1500-2600 м; всі вони , за винятком долини Мехіко , де знаходиться столиця , дренуються річками , що належать до басейнів Тихого і Атлантичного океанів.

Природа Канади. Канада - друга за величиною держава в світі, що займає всю північну частину Північно - Американського континенту. Країна простирається від Тихого океану на заході до Атлантичного на сході , від Великих озер на півдні до островів за Північним полярним колом .

     Уздовж Тихоокеанського узбережжя височіють Кордильєри . Велику частину країни займає Канадський щит - кам'яниста , багата ріками та озерами височина , що досягає на півострові Лабрадор висоти 1500 м. На півночі континент розпадається на безліч островів , найбільші з яких: Баффінова Земля ( 495 км2) , о-в Вікторія ( 212000 км2 ) і о-ви Королеви Єлизавети .

     Канадський архіпелаг знаходиться під шаром вічного льоду і снігу. Паралельно Атлантичному узбережжю проходять Аппалачі і аж до о-ви Ньюфаундленд тягнуться гори Нотр -Дам . Між узбережжям і горами лежить широка смуга болотистих драговин і глибоких фіордів. У широкому гирлі річки Св. Лаврентія розкинулася родюча низовина Св. Лаврентія.

     На сході знаходяться Великі озера : Онтаріо , Еріо , Гурон і Верхнє озеро , по якому проходить кордон з США . Ніагарський водоспад , що з'єднує озера Зри і Онтаріо , - одна з головних природних пам'яток Північної Америки. Його також ділять між собою Канада і США . Канадський щит - це найдавніший гірський масив Землі. На заході місцевість набуває характеру низовини.

     Ланцюг озер центральній частині Канади ( оз. Вінніпег , оз. Атабаска , Велике Невільниче озеро , Велике Ведмеже озеро) утворює перехід до плато Великі рівнини. На півночі Канада розділена Скелястими горами , інша гірська ланцюг простяглася вздовж узбережжя Тихого океану.

Найвища точка прибережних Кордильєр - гора Логан ( 1591 м). Тихоокеанське узбережжя , як і Атлантичне , порізане безліччю фіордів.

     Між гірським ланцюгом прибережних Кордильєр і Скелястими горами простягаються величезні простори, утворені плато Фрейзера , Нечако , Стикана , Нісутін , Юкон і Поркьюпайн .

6.Розповісти про особливості системи природоохоронних територій у Канаді й США, про найбільш відомі національні парки північноамериканських країн, туристських програмах,пропонованих у національних парках.

Національний парк «Банф» (англ. Banff National Park, вимова [bæmf]) — найперший національний парк Канади, заснований у 1885 році вКанадських скелястих горах. Парк розташований на 120 км на захід від міста Калгарі в провінції Альберта із площею 6 641 кв. км[1]: покриває практично всю гористу місцевість, із численними її гірськими й наземними льодовиками, густим хвойним лісом і альпійськими ландшафтами. Територія парку простягається від озера Луїза на півдні, до Національного парку «Джаспер». Парк межує з кількома провінційними лісами іНаціональним парком «Йохо» на заході та Національним парком «Кутеней» на півдні і округом Кананаскіс на південному сході. Головний комерційний центр парку — місто Банф, в долині річки Боу.

Національний парк «Джаспер» (англ. Jasper National Park, фр. Parc national de Jasper) — національний парк Канади, заснований в 1907 році, у провінції Альберті. Парк розташований на захід від міста Едмонтон, та покриває площу 10 878 кв. км.

Також парк межує з кількома провінційними лісами та Національним парком «Банф» на півдні. Головний комерційний центр парку — містоДжаспер, в долині річки Атабаска.

Водяться вапіті (англ. elk), північні олені, лосі, чорнохвостий та білохвостий олені (англ. white-tailed deer), скелясті гірські кози (англ. mountain goat), товстороги, грізлі (англ. Grizzly Bear), американські чорні ведмеді, бобри, пищухи (англ. Pikas), американські бабаки (англ. Hoary Marmot),пуми та росомахи.

В парку знаходиться декілька туристичних зон:

  • Гори Едит Кавел (англ. Mount Edith Cavell) 3 363 м над рівнем моря.

  • Гори Пірамид (англ. Pyramid Mountain) 2 766 м над рівнем моря.

  • Озеро Малайнь (англ. Maligne Lake) площею 19,71 кв. км.

  • Озеро Медисинь (англ. Medicine Lake)

  • Долина Тонквин (англ. Tonquin Valley)

  • Лижний парк Мармот Басин (англ. Marmot Basin)

  • Льодовик Атабаска (англ. Athabasca Glacier)

  • Водоспад Атабаска (англ. Athabasca Falls)

Через парк протікає три річки:

  • Атабаска

  • Саскачеван

  • Смокі

Національний парк «Йохо» (англ. Yoho National Park, фр. Parc national de Yoho) — національний парк Канади, заснований в 1886 році уБританській Колумбії. Парк розташований на схід від містечка Ґолден; площа — 1 313 кв. км. На мові індіанського племені крі «йохо» означає «вражає».

Також парк межує з провінційними лісами та Національним парком «Банф» на сході. Головний комерційний центр парку — містечко Філд, наТрансканадському шосе.

Гори парку :

  • Берґес (англ. Mount Burgess) 2 599 м над рівнем моря.

  • Стефан (англ. Mount Stephen) 3 199 м над рівнем моря.

  • Пресидент (англ. The President) 3 123 м над рівнем моря.

  • Вайс-Пресидент (англ. The Vice-President) 3 077 м над рівнем моря.

  • Ґудсир (англ. Mount Goodsir) 3 567 м над рівнем моря.

Водоспади парку :

  • Водоспад Такаккао (англ. Takakkaw Falls)

  • Водоспад Вапта (англ. Wapta Falls)

Націона́льний парк «Ку́тене́й» (англ. Kootenay National Park, фр. Parc national de Kootenay ) — національний парк Канади, заснований в 1920році, у провінції Британська Колумбія. Парк має площу 1 406 кв. км. На мові індіанського племені «кутеней» означає «Люди над горою».

Через парк течуть річки Кутеней i Верміліон.

Також парк межує з Національним парком «Банф» і Провінційним парком «Гори Асінібойн» на сході, та Національним парком «Йохо» на півночі. Головний комерційний центр парку — містечко Радіум Гот-Спрінґс, на шосе 93 і шосе 95. Містечко має відомі Термальні води.

Національний парк Клувані англ. (Kluane National Park and Reserve, фр. Parc national et réserve de parc national de Kluane) — національний парк Канади, заснований у 1976 році в Горах Сайнт-Елайас - провінції Юкон. Парк площею 22 013 км² розташований за 160 км на захід від містаВайтхорс.

У парку знаходить найвища гора Канади - Гора Лоґан, 82% території парку вкриті горами і льодовиками.

У парку багата фауна. Тут водяться Полярні куріпки, беркути, білоголові орлани, ведмеді, вовки, росомахи і 105 рід птахів.

У перекладі з мови Південний Тутчонь, Клу-ва-ні означає «Озеро, де багато риби».

Популярні туристичні ділянкі парку

  • Озеро Сайнт-Елайас англ. St. Elias Lake

  • Мош-Лайк-Роад англ. Mush Lake Road

  • Річка Шорті англ. Shorty Creek

  • Коттонвуд англ. Cottonwood

  • Рок-Глайсіайрангл. Rock Glacier

  • Кінгс-Троанангл. King's Throne

  • Кокані-Оріолангл. Kokanee, Auriol

  • Річка-Дезадіаш-Трайл англ. Dezadeash River Trail

  • Алсек-Трайл англ. Alsek Trail

  • Річка-Шіпангл. Sheep Creek Trail

  • Вуліон-Плато-Трайлангл. Bullion Plateau Trail

  • Слімс Вест або Солдіерс Сомміт англ. Slims West or Soldiers Summit

Рибальство в парку процвітає - тут водиться Пструг райдужний, Щука звичайна, Нерка і харіус.

У 1979 парки Клувані, Врангель, Сайнт Елайас Бай, Татшеншіні, i Алсек річка стали частиною Світової спадщини ЮНЕСКО.

Національний парк Деналі (англ. Denali National Park and Preserve, 63 ° 20'00 "пн. Ш. 150 ° 32'00" з. Д. (G) (O)) - біосферний заповідник (в американському розумінні - парк) у США загальною площею близько 25 тисяч км ²; розташований в самому центрі Аляски (баро Деналі).

На території парку знаходиться найвища вершина Америки - Мак-Кінлі (6193 м). Гора Мак-Кінлі входить в систему Аляскинського хребта, який продовжує рости, наслідком чого є щорічні землетрусу (здебільшого досить слабкі).

В даний час парк відвідують більше одного мільйона туристів на рік.

У парку спостерігається поєднання субарктического морського і континентального клімату. Середня температура січня - мінус 25 ° C, липня - плюс 16 ° C.

Національний парк «Єллоустон» або Єллоустонський національний парк (англ. Yellowstone National Park) — перший у світі національний парк (заснований 1 березня 1872), міжнародний біосферний заповідник, об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО. Знаходиться в США, на території штатів Вайомінг, Монтана та Айдахо. Парк відомий численними гейзерами та іншими геотермічними об'єктами, багатою живою природою, мальовничими ландшафтами. Площа парку — 898,3 тис. га.

Згідно з археологічними даними люди почали жити на території, яку займає парк, 11 000 років тому. Сучасні дослідники вперше з'явилися в регіоні в 1805 році (учасники експедиції Льюїса і Кларка), але до 1860-х років тут не проводилося жодної господарської або наукової діяльності. У перші роки після заснування парку він перебував під управлінням армії США, а в 1917 році його було передано в управління створеної за два роки до цього Служби національних парків.

На величезній території парку знаходяться озера, річки, каньйони і печери. Озеро Єллоустоун, одне з найбільших високогірних озер в Північній Америці, розташоване в центрі Єллоустонській кальдери, найбільшого супервулкана на континенті. Кальдера вважається дрімаючим супервулканом. Вулкан вивергався з величезною силою кілька разів за останні два мільйони років. Велика частина території парку вкрита застиглою лавою. В парку знаходиться одне з п'яти існуючих у світі гейзерних полів.

У парку росте близько двох тисяч видів рослин, зустрічаються кілька сотень видів ссавців, птахів, плазунів і риб, в тому числі ті, що знаходяться під загрозою знищення. Велика частина території покрита лісом, менша — степом. Кожен рік трапляються лісові пожежі; близько третини всіх лісів вигоріло в результаті катастрофічних пожеж 1988 року. У парку прокладено кілька сотень кілометрів асфальтованих доріг, по яких здійснюється доступ відвідувачів. Є численні можливості для активного відпочинку.

Націона́льний па́рк «Йосе́міті» (англ. Yosemite National Park) — національний парк, розташований в округах Маріпоса (англ. Mariposa County) іТуолемі (англ. Tuolumne County) в штаті Каліфорнія, США. Парк займає площу 3081 км² і знаходиться на західних схилах гірського хребтаСьєрра-Невада[1]. Парк відвідують приблизно 3 млн чоловік в рік, більшість з них зупиняються тільки в долині Йосеміті[2]. У 1984 році парк отримав статус Всесвітньої спадщини під егідою ЮНЕСКО, і з тих пір користується міжнародним визнанням за вражаючі гранітні скелі,водоспади, ріки з чистою водою, гаї секвоядендронів і багату біологічну різноманітність (близько 89% парку вважається зоною дикої природи)[2]. Хоча це не перший парк, що отримав статус національного, з самого заснування будувався з ідеєю саме національного парку, завдяки роботі таких людей, як один з перших захисників ідеї заповідників Джон М'юр, і фактично був першим у світі заповідником.

Парк одночасно однією з найбільших і найменш фрагментованих територій розповсюдження дикої природи в районі гірського хребта Сьєрра-Невада, і в нім спостерігається велика різноманітність місцевих видів фауни і флори. Розташований на висоті від 600 до 4 000 м над рівнем моря, парк включає п'ять основних зон рослинності: зона хащі, чагарників і дубів, нижнього гірського лісу, верхнього гірського лісу,субальпійського і альпійського поясів. З 7000 видів рослин, що ростуть у Каліфорнії, приблизно 50% зустрічаються в горах Сьєрра-Невада, і 20% на території самого парку. Тут унаслідок рідкісної геологічної формації і унікальних характеристик ґрунтів — зручне місце для зростання більш ніж 160 рідкісних видів рослин, з яких багато — це ендемічні види.

Геологічна будова території національного парку «Йосеміті» характеризується наявністю гранітних і залишками ще давніших кам'яних порід. Близько 10 млн років тому гори Сьєрра-Невади піднялися і нахилилися таким чином, що західний схил став пологішим, а східний, обернений у бік материка, обривистішим. Підйом збільшив крутизну водних потоків і русла річок, в результаті утворивши глибокі і вузькі каньйони. Близько 1 млн років тому сніг і лід, що накопичувалися на вершинах, утворили в районах сучасних субальпійського і альпійського поясів льодовики, таким чином опустивши долини річок вниз по схилу. У перший льодовиковий період товщина льоду в льодовиках становила до 1 200 м. Подальше сповзання льодовикових мас утворило U-подібну долину, яка в наш час і привертає масу туристів, що полюють за красивими пейзажами.

Вели́кий Каньйо́н або Великий каньйон Колорадо (англ. Grand Canyon) — каньйон, розташований на північному заході американського штатуАризона на плато Колорадо, в середній течії річки Колорадо.

Довжина каньйону 446 км, глибина — до 1600 м, ширина на рівні поверхні плато 8 — 25 км, поблизу дна — менше 1 км (на окремих ділянках — до 120 м). У межах каньйону річка Колорадо тече зі швидкістю до 25 км/год. Поверхня плато, яке прорізає каньйон, розташована на висоті від 1525 до 2745 м над рівнем моря.

Для Великого Каньйону характерні своєрідні форми рельєфу — «башти», «бастіони», грандіозні оголення гірських порід. Каньйон утворений у товщівапняків, пісковиків і сланців. Великий Каньйон відносно недавнього походження — трохи більше мільйона років тому. Цей надзвичайно глибокий каньйон зі стрімкими стінами проритий річкою Колорадо. Робота ріки супроводжувалася підйомом плато Колорадо, що підсилювало дію ріки. Хоча каньйон і недавнього походження, скелі, що складають стіни, значно старіші. Геологічні дані свідчать про те, що тривалий час плато перебувало на дні моря.

Рослинність у каньйоні складається, переважно, з пустельних рослин, таких як агави та іспанський байонет. Тут водяться пуми, олені, орли. У каньйоні дуже спекотно влітку, а взимку іноді бувають заморозки.

Частина каньйону та його околиць входить до складу національного парку Ґранд-Каньйон.

Щороку Великий Каньйон забирає життя кількох необережних туристів, які відправляються в «останню 12-секундну подорож».

7.Ознайомитися з переліком Всесвітньої природної й культурної спадщини Північної Америки.Підготувати інформацію у вигляді ілюстрованої доповіді або презентації про окремі визначні памятки із цього списку.Показати значимість цих обєктів для туризму.