Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВР в підрозд. 2005.doc
Скачиваний:
247
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
2.27 Mб
Скачать

4 Група стендів: „Рота – наша честь, гордість і слава”.

1 стенд: „Ми ратною службою сильні” (завдання підрозділу; зобов’язання особового складу; результати за предметами навчання).

2 стенд: „Рівняння на передових”. (основні нагороди військ; передовий досвід; фото кращих військовослужбовців з коротким описом досягнень).

3 стенд: „Бережи та примножуй традиції підрозділу” (історія підрозділу, коли створено; фото командирів підрозділу з початку створення; фото кращих військовослужбовців із початку існування підрозділу, які відзначились при виконанні своїх обов’язків; фото зустрічі військовослужбовців з ветеранами; фото спільного несення служби військовослужбовцями різних призовів; опис та фото основних традицій підрозділу (приклад: три роки – перше місце у частині, два роки – без порушень військової дисципліни тощо)).

4 стенд: „Ми дружбою військовою сильні” (фото з описом спільних дій військовослужбовців молодшого та старшого призовів при виконанні завдань бойової служби; на заняттях; у звільненні; на стройовому огляді; при виконанні господарчих робіт; в час для особистих потреб; на відпочинку тощо; Виписка з листа матері, дружини, звільненого в запас військовослужбовця про підрозділ та взаємовідносини між військовослужбовцями).

5 стенд: „Бережи честь підрозділу і військовослужбовця” (фото військовослужбовців, які відзначились; фотографії з описом, коли військовослужбовці відстоюють честь підрозділу на спортивних змаганнях; змаганнях за предметами бойової підготовки; при проведенні культурно-виховних заходів (клуб веселих і кмітливих, вікторини, естафети тощо); фото – взірець зовнішнього вигляду).

У світлиці оформлюється та ведеться альбом з історії підрозділу, в якому розміщуються фотокартки військовослужбовців, котрі відзначилися при виконанні службово-бойових завдань, загальне фото військовослужбовців за призовами, з описом результатів їх служби в підрозділі.

Тематичний матеріал, який бажано розташувати на турнікетах (в папках):

  • Конституція (основний закон) України (ст.10, ст.17, ст.20, ст.65);

  • видатні державні та політичні діячі України, їх фотокартки та біографії (княгиня Ольга, князь Володимир, князь Я. Мудрий, П. Могила, П. Конашевич-Сагайдачний, І. Виговський, М.Дорошенко, І. Мазепа, М. Костомаров, М. Драгоманов, М. Грушевський, В. Винниченко, С. Петлюра, П. Скоропадський, А. Шептицький, С. Бандера, Є. Коновале, Р. Гуревич);

  • керівники державних та місцевих органів влади;

  • матеріали періодичної преси, які розповідають про діяльність підрозділів та окремих військовослужбовців;

  • основні законодавчі акти щодо діяльності ЗС України, матеріальної та юридичної відповідальності за порушення законів і військових статутів;

  • матеріали основних актів соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей.

Витяги з Законів України:

а) “Про оборону України” (глава І. Загальні положення – ст.1,2,3; глава ІІ. Правові основи діяльності органів державної влади і управління щодо забезпечення оборони України – ст.4,5,6,7,8; глава ІІІ. Збройні Сили України – ст.13);

б) “Про Збройні Сили України”;

в) “Про загальний військовий обов’язок і військову службу” (глава 1 –ст.1,3,4,7; глава 4 – ст.22,24,26);

г) Положення “Про проходження військової служби солдатами, матросами, сержантами і старшинами” (глава І. Загальні положення – ст.2,3,4,5,6; глава ІІІ. Присвоєння військових звань – ст.17,19; глава VІ. Відпустки – ст.53,56,59,60,61; глава VІІІ. Права, обов’язки і відповідальність – ст. 80,82,84,85,87,88,89; глава Х. Особливості проходження служби за контрактом – ст.97,100,103,105,109,111,118);

д) Окремо мати в повному обсязі Закон України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей”; “На допомогу слухачам груп гуманітарної підготовки” (матеріали лекцій, відбірка матеріалів з газет та часописів, що за змістом відповідають тематиці гуманітарної підготовки); “Про нас пишуть” (вирізки з газет, часописів, де йдеться мова про підрозділи та частини Збройних Сил України).

У народознавчій світлиці встановлюються: телевізор, відеомагнітофон, програвач, радіоприймач; розміщуються: аудіо матеріали (Державний Гімн України, українські народні пісні, пісні з військової тематики, естрадні пісні, класичну музику, сучасні музичні твори) та відеотеку (копії фільмів з серії “Невідома Україна”, “Золоте стремено”, відбірка художніх фільмів з патріотичної тематики, настільні ігри (шахи, шашки, доміно, нарди), музичні інструменти (гітара, баян, акордеон, піаніно), підшивки газет та журналів.

У підрозділі на спеціально обладнаному помітному місці розташовуються стінні газети, бойові аркуші та стенди “Бойовий шлях частини”, “Полігон – школа бойової загартованості”, “Куточок правових знань”.

При виготовленні стендів бажано витримувати єдиний художній стиль, не прагнути до заповнення стендами всього простору, тому що в цьому випадку губиться виразність приміщення.

Найкращим варіантом стендів є такий, коли ширина їх не перевищує 140 см. Стенди необхідно розміщувати на висоті 80-90 см від підлоги так, щоб їх не закривали меблі. Простір над стендами (між стендами та стелею) можна використовувати для розміщення окремих елементів декоративного плану: емблем, великих заголовків, гасел тощо.

У випадках, коли площа народознавчої світлиці мала, необхідно сміливіше використовувати поряд із площинними стендами планшетного типу стенди об’ємні, що крутяться, рулонні, касетні, а також турнікети. Конструкції цих стендів можуть бути найрізноманітніші.

З метою активізації роботи світлиці рекомендується розробляти стенди з урахуванням широкого кола їх використання. Це дає можливість періодично проводити в народознавчих світлицях виставки робіт художників і тематичні зустрічі з ними, літературні виставки та презентації нових книг, оформлювати історичні панно і використовувати цей матеріал при проведенні “Годин українознавства” тощо.

При оформленні живого куточка та куточка відпочинку встановлюються акваріуми, клітки з птахами, тераріуми. Бажано мати в народознавчій світлиці самовар та чайний сервіс.

З метою пропаганди історичної, військової та художньої літератури, виховання в особового складу навичок самостійної роботи над книгою в підрозділі обов’язково створюється пересувна бібліотечка.

В її книжковому фонді повинні бути книги про Україну, військова, загальноосвітня та художня література.

Комплектування бібліотечки окремого підрозділу книгами проводиться за рахунок книжкового фонду бібліотеки частини з загальною кількістю не менше 200 примірників. Заміна книг проводиться 1 раз на квартал бібліотекою частини.

У народознавчій світлиці обов’язково ведуться підшивки річних комплектів газет і журналів, які надходять у військову частину за передплатою.

На період тактичних навчань, стрільб водіння бойових машин використовується похідний польовий варіант народознавчої світлиці, який являє собою комплекс наочної агітації розрахований на швидке розташування в районах виконання службово-бойових завдань.

Легкість, простота установки, універсальність призначення досягається використанням тентової палатки, оформленням наочного матеріалу під плівкою; доведенням інформації з використанням заздалегідь підготовленого наочного матеріалу.

Оперативність доведення інформації до особового складу досягається наявністю радіоприймачів, телевізора, матеріалів і приладів для виготовлення фотографій, музичних інструментів, шахів, шашок, доміно, нардів, олівців, фломастерів; підготовленістю бойових аркушів, блискавок; інформаційних листків, методичних розробок та різноманітних пам'яток.

Таким чином, головним завданням у роботі народознавчої світлиці є пропагування бойових традицій, забезпечення вивчення особовим складом історії частини, з’єднання, подвигів – зразків, мужності та відваги солдатів, сержантів, прапорщиків та офіцерів військового формування України, активна участь у формуванні високих бойових і морально-психологічних якостей, необхідних для військової служби.

У своїй діяльності рада народознавчої світлиці використовує різноманітні форми виховної роботи, спираючись на ініціативу активу та військовослужбовців підрозділу.

Отже, народознавча світлиця – це центр патріотичного та військового виховання в підрозділі, організації дозвілля особового складу. Його Результативність роботи залежить від правильності і актуальності обладнання, своєчасній організації ефективної роботи ради народознавчої світлиці.

Розділ 14. АКТИВ І ГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ В ПІДРОЗДІЛІ

Актив – найбільш діяльна, свідома частина якої-небудь організації, групи.

До складу активу обираються та призначаються військовослужбовці підрозділів, які мають лідерські якості, організаторські здібності, широке коло знань з різних галузей науки, культури та мистецтва, користуються авторитетом серед особового складу та висловлюють бажання брати участь у проведенні виховних, громадських та інших заходів.