Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВР в підрозд. 2005.doc
Скачиваний:
247
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
2.27 Mб
Скачать

13.1. Організація роботи народознавчої світлиці підрозділу

У народознавчій світлиці здійснюються різноманітні заходи з метою забезпечення навчально-виховного процесу та бойової підготовки особового складу, вирішення завдань щодо підвищення загальноосвітнього та культурного рівня військовослужбовців, задоволення їхніх духовних потреб та інтересів, розвитку самодіяльної творчості.

У ній, як правило, проводяться збори особового складу, навчальні заняття, організується дозвілля особового складу, реалізуються різноманітні виховні заходи за планами передвихідного, вихідного, передсвяткового та святкового днів.

У народознавчій світлиці створюються сприятливі умови для повноцінного відпочинку, психологічного розвантаження і спілкування військовослужбовців у вільний від служби час.

Основними формами роботи народознавчої світлиці підрозділу виступають різноманітні бесіди, тематичні вечори, виставки літератури, народної творчості, зустрічі з цікавими людьми, які готуються та проводяться членами ради народознавчої світлиці за допомогою керівного складу підрозділу.

Також, за запрошенням ради народознавчої світлиці в її роботі беруть участь: працівники військової бібліотеки чи музею частини, діячі культури та мистецтва, інші фахівці.

При проведенні заходів основна увага звертається на засвоєння військовослужбовцями морально-етичних норм поведінки за вимогами керівних документів і законодавчих актів, вивчення та розуміння положень статутів Збройних Сил України, досконале виконання навчальної програми бойової і гуманітарної підготовки, розвитку естетичних, ідейно-патріотичних та інтелектуальних якостей.

Організовує та проводить цю роботу рада народознавчої світлиці, яка обирається на загальних зборах особового складу відкритим голосуванням у складі 5-7 чоловік терміном на 1 рік. В раду входять найбільш підготовлені солдати і сержанти, а також прапорщики та офіцери підрозділу.

Як правило, до ради світлиці обираються військовослужбовці, що мають певні здібності до оформлення наочності, можуть вільно й цікаво викладати матеріал, який розглядається під час проведення різноманітних виховних заходів.

Рада народознавчої світлиці в своїй роботі:

  • вивчає запити та побажання військовослужбовців;

  • вносить пропозиції щодо покращення діяльності народознавчої світлиці;

  • бере участь в розробці перспективних і місячних планів роботи, організації та проведенні культурно-виховних та освітніх заходів;

  • залучає до роботи військовослужбовців, створює ініціативні групи з підготовки та проведення запланованих заходів;

  • сприяє проведенню ремонту, благоустрою приміщень, створенню в них умов для якісного проведення виховних заходів і відпочинку військовослужбовців;

Головним завданням ради народознавчої світлиці є активне сприяння командуванню підрозділу в патріотичному, військовому, правовому та естетичному вихованні особового складу, у мобілізації військовослужбовців на успішне виконання завдань служби, бойової та гуманітарної підготовки, зміцнення військової дисципліни.

Діяльність ради спрямовує командир підрозділу та його заступник з гуманітарних питань, які підтримують ініціативу ради, допомагають їй в організації й проведенні виховних заходів.

Змістом роботи ради народознавчої світлиці в сучасних умовах є виховання у військовослужбовців високої відповідальності перед українським народом за постійну готовність до захисту Української держави, пропаганда військово-історичних традицій українського війська, вимог військової присяги, статутів, дотримання законності, чесного, сумлінного виконання військового обов’язку, завдань служби, зміцнення військової дисципліни.

Рада народознавчої світлиці надає допомогу в організації та проведенні наступних заходів виховної роботи:

  • шевченківські читання та шевченківські дні;

  • години українознавства;

  • тематичні вечори;

  • вечори запитань та відповідей;

  • усні часописи;

  • зустрічі з ветеранами частини;

  • літературні вечори;

  • вікторини;

  • обговорення прочитаних книг, переглянутих кінофільмів, спектаклів;

  • виставки робіт образотворчого мистецтва військовослужбовців;

  • заняття гуртків самодіяльної творчості особового складу;

  • веде підшивки газет та журналів.

Рада народознавчої світлиці щомісячно планує свою роботу, враховуючи завдання, які вирішує підрозділ, побажання й пропозиції військовослужбовців, їх інтереси та культурні запити.

Організаційною основою роботи ради народознавчої світлиці є план, що затверджується заступником командира підрозділу з гуманітарних питань та вивішується на видному місці в приміщенні народознавчої світлиці.

У плані повинні знаходити місце заходи щодо розвитку самодіяльної творчості, організації відпочинку особового складу, пропаганда кращих творів української та світової літератури й мистецтва тощо.

У народознавчій світлиці організовується чергування із членів ради чи активу підрозділу. Графік чергування складається на тиждень, підписується головою ради та вивішується поряд з планом роботи.

За сприянням командира підрозділу та його заступника з гуманітарних питань рада народознавчої світлиці залучає особовий склад до участі в організації та проведенні виховних заходів.

Про свою роботу рада періодично, але не менше 2 разів на рік, звітує на загальних зборах особового складу підрозділу, як правило, в січні-лютому та липні-серпні кожного року.

На своєму першому засіданні Рада обирає голову та його заступника, кожному члену ради доручається керівництво однією з ділянок роботи, таких як надання допомоги командуванню в проведенні виховних заходів, організація роботи різноманітних секцій та гуртків, оформлення наочної агітації, утримання різноманітних кутків, догляд за квітами, підшивка газет та журналів періодичного друку, догляд за використанням технічних засобів виховного впливу тощо.