Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВР в підрозд. 2005.doc
Скачиваний:
247
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
2.27 Mб
Скачать

14.1. Підбір активу, його навчання та виховання

Загальне керівництво активом підрозділу покладається на командира. Підготовку та проведення активом заходів організує заступник командира з гуманітарних питань.

Алгоритм діяльності заступника командира з гуманітарних питань щодо активу включає:

  • підбір, призначення (обрання) та розстановка “штатного” активу;

  • навчання та виховання членів активу;

  • надання допомоги в плануванні роботи активу;

  • координація роботи різних ланок активу;

  • аналіз ефективності роботи активу;

  • узагальнення та розповсюдження передового досвіду роботи активу;

  • визначення та усунення існуючих недоліків в роботі активу.

До активу підрозділу відносяться:

    • редколегія стінного друку;

    • рада народознавчої світлиці;

    • рада сержантів; культорг; агітатори;

    • спорторги; редактори бойових аркушів (блискавок);

    • помічники керівників груп гуманітарної підготовки.

Актив за складом поділяється на виборний та призначений.

Виборний актив – обирається на загальних зборах особового складу підрозділу (роти) чи частини, шляхом прямого висування, таємного чи відкритого голосування.

До складу активу, що призначається входять:

Агітатори – особи, які за допомогою засобів виховної роботи розповсюджують знання, ідеї, погляди, збуджуючи певні прагнення та спонукаючи особовий склад до дії.

Агітатори призначаються у всіх взводах і рівнозначних їм підрозділах, а також в окремих обслугах, екіпажах, бойових постах, чергових змінах та вартах. Безумовно, це повинні бути військовослужбовці, які користуються певним авторитетом, володіють навичками до проведення бесід, мають добрий словниковий запас та суттєво відрізняються певними особистими якостями. Агітатори призначається командиром підрозділу чи начальником варти з урахуванням пропозицій заступника командира роти з гуманітарних питань.

Культорги – особи, які допомагають організовувати заплановані заходи культурно-виховної й просвітницької роботи та залучають до їх проведення особовий склад підрозділу. Призначається командиром підрозділу з урахуванням пропозицій заступника командира роти з гуманітарних питань.

Спорторги – особи, яка допомагає в організації і проведенні спортивних змагань, розваг та естафет і особисто відзначаються фізичними якостями чи здібностями в окремих видах спорту. Призначається командиром підрозділу з урахуванням пропозицій заступника командира роти з гуманітарних питань.

Редактори бойового аркуша (блискавки) – особи, які відповідають за своєчасне його оформлення та випуск. До складу активу цієї ланки залучається військовослужбовці, які мають гарний почерк, здібності до редагування, добру уяву, абстрактне мислення. Призначається заступником командира роти з гуманітарних питань.

Помічники керівників груп гуманітарної підготовки – особи, які відповідають за якість матеріально-технічного забезпечення планових та додаткових занять, а також самостійну підготовку слухачів групи гуманітарної підготовки. Призначається з числа найбільш підготовлених слухачів групи гуманітарної підготовки і працює під керівництвом керівника групи, та затверджується наказом по частині.

До складу виборного активу входять:

Редколегія стінного друку – обирається на загальних зборах особового складу підрозділу відкритим голосуванням у кількості 3-5 військовослужбовців, які мають відповідні здібності та навички, терміном на 1 рік.

Рада народознавчої світлиці – обирається на загальних зборах особового складу підрозділу відкритим голосуванням у складі 5-7 чоловік з найбільш підготовлених військовослужбовців, що мають певний досвід в оформленні наочної агітації, створенні та утриманні живого кутка та квітів, організації проведення культурно-освітніх заходів.

Рада сержантів – обирається на зборах сержантів підрозділу, строком на 1 рік.

Всі ці органи колегіальні, але кожен член громадського органу, в який він обраний, має свою ділянку, напрямок або сектор роботи.

Діяльність активу підрозділу обов’язково повинна бути тісно пов’язана з повсякденними завданнями життєдіяльності військовослужбовців, що потребує від нього вміння будувати свою роботу з урахуванням обставин і завдань, використовуючи при цьому різноманітні форми та засоби виховної роботи.