Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Глава 18. Обшук і виїмка

2) блок ситуацій, що відбиває передбачуваний спосіб збереження предмета пошуку (ситуація, коли передбача­ється, що предмет пошуку зберігається без спеціального маскування; ситуація, коли передбачається, що предмет пошуку видозмінено або знищено; ситуація, коли передба­чається, що предмет пошуку сховано у спеціальних тайни­ках або інших суб'єктивно недоступних місцях).

Стосовно кожного блоку ситуацій пропонуються й два види систем тактичних прийомів:

1) пов'язані з взаємодією з обшукуваним (система так­тичних прийомів, спрямована на усунення активної проти­дії обшукуваного; система тактичних прийомів, спрямова­на на подолання відмови обшукуваного від спілкування; система тактичних прийомів, спрямована на отримання пошукової інформації від обшукуваного);

2) пов'язані з взаємодією з матеріальними об'єктами (система тактичних прийомів, спрямована на пошук об'єк­тів, що зберігаються без спеціального маскування; система тактичних прийомів, спрямована на пошук видозмінених або знищених об'єктів; система тактичних прийомів, спря­мована на пошук об'єктів, схованих у спеціальних тайни­ках або інших суб'єктивно недоступних місцях).

§ 4. Системи тактичних прийомів обшуку

Системи тактичних прийомів обшуку (тактичні ком­бінації) — це своєрідні алгоритми (типові програми) для слідчого в процесі їх використання. Застосування таких систем полегшує прийняття правильних рішень у різних ситуаціях. Між системами тактичних прийомів і ситуація­ми їх реалізації існують нерозривні зв'язки, які мають нау­ково обґрунтований характер.

Системи тактичних прийомів обшуку виконують різ­номанітні функції (діагностичні, пізнавальні, психологіч-

Розділ третій. КРИМІНАЛІСТИЧНА ТАКТИКА

ного впливу), дозволяють визначити необхідність пошуків, вплинути на обшукувану особу, одержати від неї певну ін­формацію, обрати напрямок пошуків та виявити об'єкти пошуку. Системи прийомів передбачають їх певний зміст і структуру, доцільність елементів, логічну послідовність способів дії. Розглянемо окремі системи тактичних прийомів. Система тактичних прийомів, спрямована па подо­лання відмови обшукуваного від спілкування, включає:

1) роз'яснення мети і необхідності обшуку;

2) постановку нейтральних запитань;

3) залучення обшукуваного до діяльності слідчого;

4) словесну розвідку.

Тактичний прийом системи, який стосується роз'яс­нення мети і необхідності обшуку, передбачає розкриття причин візиту слідчого, важливості виявлення об'єктів по­шуку, зв'язку обшукуваної особи з розшукуваним пред­метом. Цей прийом впливає на обшукуваного, спонукає йо­го до аргументації відсутності у нього певних речей.

Подоланню відмови від спілкування сприяє постановка нейтральних запитань, які не пов'язані з предметом обшу­ку. Відповіді на такі запитання ні до чого не зобов'язують респондента і разом з тим сприяють його залученню до спілкування. У психології такий прийом іноді називають методом «зачіпки», який дає змогу увійти в контакт із співрозмовником. Важливим тут є те, що співрозмовника необхідно «спіймати на гачок» зацікавленості, використо­вуючи для цього незначну подію, порівняння, особисте враження, анекдотичний випадок чи незвичне запитання.

Ефективним способом усунення конфліктних стосун­ків є залучення обшукуваного до діяльності слідчого. Та­кий прийом включає пропозиції слідчого надати йому тех­нічну допомогу (відкрити шухляду або шафу, перенести 304 -----------------------------------------------------------------------