Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

§ 6. Актуалізація забутого в пам'яті допитуваного

Важливим завданням слідчого при допиті свідків або обвинувачених є надання допомоги у пригадуванні подій минулого. Поновлення (актуалізація) сприйнятого мате­ріалу може характеризуватися різним ступенем трудно­щів — від «автоматичного» впізнання предметів до важко­го пригадування їх. 272

Глава 17. Допит

Можливість актуалізації забутого у пам'яті допитува­ного базується на збудженні відповідних нервових зв'язків або асоціацій (за схожістю, суміжністю або контрастом), а тому тактичні прийоми, які сприяють актуалізації, повин­ні ґрунтуватися саме на цьому.

Допитуваний може зробити заяву типу «я вже нічого не пам'ятаю», «був п'яний і не пам'ятаю, що відбувалося» тощо. При «побічній відмові» від показань допитуваний звичайно вказує на повне випадіння з його пам'яті подій, що становлять інтерес, і не докладає зусиль для пригаду­вання «забутого». Встановити, чи має місце «побічна відмо­ва» від показань або допитуваний дійсно забув обставини, які цікавлять органи розслідування, слідчому допомагає аналіз таких даних, як час, що пройшов з моменту сприй­няття окремих фактів, характер події, наступна діяльність допитуваного, його стан у момент сприйняття, індивіду­альні особливості пам'яті.

Система тактичних прийомів, спрямована на актуа­лізацію забутих матеріалів в пам'яті свідків (потерпілих) або обвинувачених (підозрюваних), може включати:

1) постановку нагадуючих запитань;

2) показ доказів;

3) демонстрацію іншої матеріалізованої інформації;

4) допит на місці події;

5) оголошення показань інших осіб.

Запропонована система є найбільш типовою. У процесі її використання ефективним може стати кожен із зазначе­них прийомів або їх комплекс залежно від психологічних особливостей допитуваного і своєрідності забутого мате­ріалу. Можливість реалізації окремих тактичних прийомів системи обумовлена ситуацією розслідування, яка склада­ється до проведення допиту. -----------------------------——-----------------------------------273

181-280

ій. КРИМІНАЛІСТИЧНА ТАКТИКА

Глава 17. Допит

Важливим прийомом, спрямованим на актуалізацію забутих обставин, є постановка допитуваному нагадуючих запитань, мета яких полягає у нагадуванні обставин, що сприяє збудженню асоціативних зв'язків. Дані для нагаду­ючих запитань слідчий одержує з матеріалів кримінальної справи, показань інших осіб, оперативно-розшукових відо­мостей.

Позитивний ефект у пригадуванні забутого має поста­новка запитань у хронологічній або логічній послідовності про попередні, супровідні та наступні за подією злочину обставини.

Так, в одному з будинків була вчинена квартирна крадіжка. Припускалося, що злочинці могли проникнути до квартири або шляхом підбирання ключів, або використовуючи ключі від даної квартири, які були загублені господаркою рік тому. За підозрою у вчиненні злочину були затримані Г., А., М., які заперечували свою причетність до крадіжки. Під час роз­слідування була допитана молодша сестра одного з підозрю­ваних В. При її допиті слідчий спробував з'ясувати чи не знаходив хто-небудь з їхньої сім'ї ключі. У своїх показаннях В. повідомила, що одного разу вона знайшла два ключ й, які потім віддала своєму братові. Однак час, коли вона знайшла ключі, і день, коли віддала їх братові, не пам'ятала. Слідчий вирішив поставити їй такі дві групи нагадуючих запитань: а) запитання, які б сприяли пригадуванню часу знаходження ключів: В якому місці були знайдені ключі? Чому В. була у цьо­му місці? Куди вона прямувала і з ким?; б) запитання, які б сприяли пригадуванню дня, коли ключі були передані брато­ві: Де вона їх віддала і за яких обставин? Чим займалася у той час? Постановка цих запитань дозволила В. пригадати обставини, які мали важливе значення для подальшого роз­слідування.

Система тактичних прийомів, спрямована на актуа­лізацію забутого, включає й такий прийом, як показ свідку або обвинуваченому речових або письмових доказів. Тут процес пригадування ґрунтується не тільки на розумових

274______________—_____-______—__-_______________

асоціаціях, а й на безпосередніх зорових відчуттях. У про­цесі показу тих чи інших доказів допитуваний впізнає предмет, сприйнятий раніше, і пригадує обставини, пов'я­зані з ним.

Тактичним прийомом, який сприяє актуалізації забу­того, є демонстрація допитуваному іншої матеріалізованої інформації з метою оживити у його пам'яті обставини ба­ченої ним події. Так, для актуалізації забутого можуть бу­ти успішно використані різні фотознімки, схеми, малюнки, макети, а також такі системи, як «фоторобот», рисований портрет, альбом з типовими малюнками елементів зовніш­ності людини, альбоми зразків різних фасонів одягу, ко­льорові репродукції вантажних і легкових автомобілів то­що. Якщо допитуваний забув будь-яке прізвище, можна запропонувати йому ту чи іншу довідкову книгу (наприк­лад, телефонну), з тим щоб він знайшов це або схоже прізвище (асоціації за схожістю). Отже, суть цього тактич­ного прийому полягає в демонстрації (показі) допитувано­му аналога раніше сприйнятого предмета або окремих його ознак.

Актуалізації забутого може допомогти й такий тактич­ний прийом, як допит на місці події. Психологічною підста­вою його є повторне сприйняття допитуваним обстановки, в якій відбувався злочин. Таке сприйняття збуджує асо­ціативні зв'язки і стимулює більш повне відтворення об­ставин, які цікавлять слідчого. Слідча практика свідчить про ефективність використання допиту на місці події.

Так, Л. була зґвалтована групою юнаків за таких обставин. Біля кінотеатру до неї підійшли хлопці, які попросили її ви­кликати з сусіднього будинку їх знайому. Л. погодилася їм до­помогти.

--------------------------------------------------------------------------------- 275

184-280

Розділ третій. КРИМІНАЛІСТИЧНА ТАКТИКА

Коли вони підійшли до вказаного будинку, хлопці схопили Л. за руки і завели спочатку до під'їзду, а потім на горище бу­динку, де й зґвалтували її. На допиті Л. повідомила, що вона не пам'ятає, де розташований цей будинок, в якій бік від кінотеатру вони пішли, до якого під'їзду заходили. Слідчий вирішив провести допит на місці події. Прибувши до кіно­театру, Л. згадала, якою дорогою вони йшли, впізнала буди­нок та під'їзд, до якого вони заходили, і навіть пригадала, як у розмові ґвалтівники одного зі своєї компанії називали «Рудий». Показання потерпілої сприяли визначенню місця події, встановленню злочинців і розкриттю злочину.

До системи тактичних прийомів, яка сприяє актуаліза­ції забутого, належить оголошення показань інших осіб. У процесі оголошення показань необхідно пред'являти не протокол у цілому, а зачитувати фрагменти, що стосують­ся тільки обставин, за яких певний факт мав місце. Так, якщо слідчого цікавить якась розмова конкретної особи, то свідку оголошується витяг з показань не про розмову, а про місце зустрічі та час, коли ця розмова відбулася.