Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Глава 35. Розслідування

екологі

Екологічній експертизі можуть підлягати екологічні ситуації, що склалися в окремих населених пунктах та ре­гіонах, а також діючі об'єкти та комплекси, що мають зна­чний негативний вплив на стан навколишнього природного середовища та здоров'я людей.

Суб'єктами екологічної експертизи є: центральні орга­ни охорони навколишнього природного середовища та яде­рної безпеки, їх органи на місцях, їх спеціалізовані уста­нови, організації та еколого-експертні підрозділи чи ко­місії; органи або установи охорони здоров'я, інші державні органи, місцеві Ради та органи місцевої державної адмініс­трації у відповідності із законодавством; громадські орга­нізації екологічної спрямованості або створені ними спе­ціалізовані формування; інші установи, організації та під­приємства, у тому числі іноземні юридичні чи фізичні осо­би, які залучаються до проведення екологічної експерти­зи; окремі громадяни в порядку, передбаченому Законом України «Про екологічну експертизу» та іншими законо­давчими актами.

При розслідуванні порушень правил екологічної без­пеки висновки екологічної експертизи, проведеної під час відомчої перевірки до порушення кримінальної справи, служать одним з джерел відомостей про порушення вста­новлених правил проектування, спорудження і експлуата­ції тих чи інших об'єктів з точки зору екологічних вимог. Вони можуть скласти або доповнити підстави для пору­шення кримінальної справи.

Слід розрізняти екологічну експертизу, що проводить­ся у відповідності з положеннями Закону України «Про екологічну експертизу», і судово-екологічну експертизу, яка призначається під час слідства, у разі, коли для вирі­шення питань, що виникли перед слідчим, недостатньо ви­сновку екологічної експертизи. На практиці мають місце '----------------------------------------------------------------------- 669

431-280

Розділ четвертий. МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ_______

випадки, коли судові експертизи не призначаються на тій підставі, що до справи залучені висновки відповідних ор­ганів, які здійснюють контрольно-інспекційні функції, в тому числі матеріали екологічної експертизи. Такі виснов­ки іноді надаються спеціалістами науково-дослідних і про­ектних інститутів того відомства, що й підприємство, яким були забруднені вода або повітря.

Відомчі висновки, як і висновки державної екологічної експертизи, можуть розглядатись на підставі ст. 83 КПК як документи, що є джерелами, котрі містять відомості про факти, викладені або засвідчені відповідними спеціа­лістами. При призначенні судової експертизи по цих спра­вах необхідно мати на увазі, що активний розвиток загаль­ної екології як системи знань про закономірності взаємодії живих організмів із середовищем існування сприяв виник­ненню в її межах самостійних галузей, які вивчають окре­мі сторони спілкування людини з природою: екології лю­дини (системи знань про вплив природних і антропогенних факторів на здоров'я людини, адаптації (і дезадаптації) її організму в умовах навколишнього середовища); інженер­ної екології (системи знань про екологічні вимоги до сучас­ного виробництва, досягнень науки і техніки); соціальної екології (системи знань про взаємодію суспільства і приро­ди). На відміну від галузей загальної екології, побудованих на природно-науковій базі, соціальна екологія ґрунтується на синтезі природознавства і соціології.

Предмет судово-екологічної експертизи визначаєть­ся особливостями спеціальних знань вказаних галузей екологічної науки. Об'єктами даної експертизи у широко­му розумінні є навколишнє природне середовище (біо­сфера), її стан внаслідок впливу людини, її господарчої діяльності. 670 -----------------------------------------------------------------------