Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Глава 35. Розслідування екологічних злочинів

епідеміологічної служби (СЕС), які зареєстрували у повіт­рі за допомогою спеціальної апаратури підвищену концен­трацію шкідливих речовин над певною територією;

б) особи, які опинилися в районі забруднення, праців­ники, які брали участь в очищенні водоймищ і ділянок міс­цевості, водії транспортних засобів, які вивозили відходи.

До другої групи свідків можна віднести осіб, які спо­стерігали факт викиду шкідливих відходів виробництва і можуть вказати джерело забруднення. Значний інтерес становлять свідчення осіб, пов'язаних з виробничим про­цесом та роботою очисних споруд. До цієї групи належать свідки, які можуть повідомити дані про причини виходу з ладу очисних споруд чи їх неправильне використання, порушення правил вивезення і знешкодження відходів. Під час розслідування можуть бути допитані в якості свід­ків особи, які брали участь у відомчому розслідуванні як поняті, спеціалісти, технічні помічники в першочергових слідчих діях.

У процесі розслідування екологічних злочинів для ви­рішення найбільш важливих завдань виникає необхідність проведення тактичних операцій, до яких по вказаній кате­горії справ належать такі: «Встановлення порушень еко­логічних стандартів», «Встановлення джерела забруднен­ня», «Визначення об'єкта та наслідків забруднення», «Виз­начення документів, що відображують дотримання еколо­гічних стандартів (правил)» та ін.

§ 3. Наступний етап розслідування

Початковий етап розслідування часто дає можливість встановити наявність наслідків злочинних порушень пра­вил екологічної безпеки, зафіксувати сліди злочину. Однак для повного, всебічного і об'єктивного розслідування необ­хідно встановити важливі обставини шляхом провадження ---------------------------------------------------------------------- 665

Розділ четвертий. МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ

різних слідчих дій, тактичних операцій. На наступному етапі розслідування з'являються підстави для вирішення питання про винність осіб, відповідальних за порушення екологічних правил, у зв'язку з чим проводиться допит об­винувачених (підозрюваних). З метою перевірки одержа­них даних поряд з іншими слідчими діями проводяться пе­ревірка показань на місці, слідчий експеримент, признача­ються судові експертизи.

Підготовка до допиту обвинувачених вимагає ознайо­млення слідчого з даними, що стосуються додержання екологічних правил та стандартів (наприклад, технічною документацією на роботу очисних споруд, положеннями, інструкціями, наказами про права і обов'язки осіб, які від­повідають за дотримання правил охорони довкілля, усу­нення шкідливих наслідків). Особливу увагу слід приділи­ти вивченню технічної документації, в якій зареєстровано аналізи води, що скидається (повітря, що викидається), уразі необхідності — проектної документації. Необхідно систематизувати матеріали справи: протоколи оглядів, ма­теріали відомчого розслідування тощо.

Підготовка до допиту передбачає також вивчення осо­би обвинуваченого, його ставлення до виконання службо­вих обов'язків, рівень професійної підготовки (загальної, за профілем роботи і спеціальної), пов'язаної з обслугову­ванням очисних споруд. Слід мати на увазі, що суб'єктами екологічних злочинів можуть бути посадові особи (наприк­лад, директор, головний інженер, головний технолог, ке­рівник цеху або дільниці), а також інші особи, які безпосе­редньо відповідають за встановлення та експлуатацію очисних споруд або виконують різноманітні роботи, пов'я­зані з транспортуванням відходів виробництва та їх ути­лізацією. При підготовці до допиту необхідно систематизу­вати докази щодо кожного обвинуваченого, а також ви-666 -----------------------------------------------------------------------