Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

§ 3. Наступний етап розслідування

Розслідування пожеж, встановлення винних у них конкретних осіб завжди пов'язані з певними труднощами. Це пояснюється, з одного боку, різноманітністю об'єктів і чинників, що сприяють виникненню пожеж, а з іншого — тим, що швидке поширення вогню, яке супроводжується високою температурою, а іноді вибухами та іншими яви­щами, не тільки істотно змінює обстановку на місці поже­жі, а й знищує предмети і сліди, що вказують на її причи­ни. З'ясування обставин виникнення пожежі та її причин вимагає від слідчого різнобічних знань та професійної майстерності, тісної взаємодії з фахівцями, організованос­ті та спостережливості, вміння швидко орієнтуватися не тільки в обстановці на місці події, а й у ситуаціях, що ви­никають у процесі її розслідування.

Типові слідчі ситуаиїі на наступному етапі розсліду­вання:

1. Пожежа виникла внаслідок підпалу чи порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки пев­ною особою.

------------------------------------------------------------------------------ 647

Розділ четвертий. МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛ О Ч Й НІВ

Залежно від повноти зібраних на початковому етапі розслідування фактичних даних про обставини виникнен­ня пожежі, її наслідків та наявності конкретної особи (підозрюваного) їй пред'являється постанова про притяг­нення як обвинуваченого у вчиненні даного злочину та проводиться допит. З метою перевірки отриманих пока­зань висуваються обґрунтовані слідством версії і наміча­ється детальний план їх дослідження. До основних слідчих дій належать виїмка і огляд документів, на які посилаєть­ся обвинувачений, перевірка його показань на місці або алібі, якщо воно було заявлене, допит свідків, проведення очних ставок та ін.

2. З'ясовані обстановка і механізм розвитку пожежі після її виявлення, викликані нею шкідливі наслідки, але не встановлені обставини виникнення пожежі, її вогнище, безпосередня причина, а також причетні до неї особи.

У такій ситуації основне завдання подальшого роз­слідування — детальний аналіз зібраних фактичних да­них про обставини події, помилок і недоліків, допущених при проведенні початкових слідчих дій, визначення на­прямів і методів з'ясування причин виникнення пожежі, можливих порушень вимог пожежної безпеки та виявлен­ня осіб, які могли своїми діями чи необережністю у пово­дженні з вогнем викликати пожежу.

Враховуючи індивідуальні особливості пожежі, що роз­слідується, зібрані на початковому етапі фактичні дані про неї, слідчий повинен побудувати всі версії, що об'єктивно випливають із встановлених обставин події про можливе вогнище та безпосередню причину пожежі, поведінку уча­сників і службових осіб, відповідальних за дотримання ви­мог пожежної безпеки на даному об'єкті, та інші обстави­ни, які раніше не були детально досліджені. 648 -----------------------------------------------------------------------

Глава 34. Розслідування підпалів...

Розробляється детальний план перевірки кожної з по­будованих версій, який з урахуванням завдань, обумовле­них конкретною ситуацією, в подальшому уточнюється і доповнюється.

Типові версії про причини пожеж:

1) недотримання вимог пожежної безпеки;

2) підпал (мотиви його можуть бути конкретизовані — через помсту, з метою приховання іншого злочину тощо);

3) самозаймання речовин чи матеріалів внаслідок не­правильного їх зберігання;

4) стихійні явища (удар блискавки та ін.). Підстави для побудови першої версії — встановлені на

початковому етапі розслідування дані, що вказують на: а) по­рушення вимог розміщення обладнання і опалювальної (освітлювальної) системи чи експлуатації електроопалю-вальних та інших небезпечних у пожежному відношенні приладів; б) порушення вимог зберігання вогненебезпеч­них речовин чи матеріалів; в) випадки порушення вимог пожежної безпеки, що мали місце раніше.

Підстави для побудови другої версії', а) декілька вог­нищ пожежі; б) умови, що сприяли поширенню вогню;

в) паливні й легкозаймисті речовини в неналежних місцях;

г) умови, що перешкоджають швидкій ліквідації вогню; ґ) виникнення вогню в місцях зберігання матеріальних цін­ностей, документів; д) знайдення трупа зі слідами насиль­ницької смерті.

Підстави для побудови третьої версії', а) неналежне зберігання самозаймистих речовин; б) проведення ремонт­них, електро-, газозварювальних робіт у безпосередній близькості від паливних матеріалів і речовин; в) порушен­ня технологічного і температурного режимів при перероб­ленні чи зберіганні вибухонебезпечних і легкозаймистих

речовин та ін.

------------------------------------------------------------649

Розділ четвертий. МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ_______

Підстави для побудови четвертої версії: явища, по­в'язані з діями сил природи (гроза, буря, що викликала ко­ротке замикання дротів).

У розглянутій ситуації значну складність являє побу­дова версій щодо осіб, які причетні до виникнення пожежі. У зв'язку з цим повинні бути виявлені всі особи, які пере­бували до пожежі на даному об'єкті, з'ясовані місце і час їх перебування, всі види робіт, які вони виконували, тощо. Показання кожної з цих осіб повинні бути не лише зафік­совані, а й перевірені.