Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

§ 3. Ситуаційна обумовленість тактики обшуку

У теорії криміналістики тактика обшуку розглядаєть­ся стосовно таких основних питань: що чи кого шукати; у кого шукати; де шукати; коли шукати; як шукати.

298 --------------------------------------------------------------------------------------—

Глава 18. Обшук і виїмка

Реалізація тактичних прийомів обшуку потребує роз­гляду їх ситуаційної обумовленості, вивчення повторюва­ності та типовості ситуацій. Знання типових ситуацій до­зволяє не тільки передбачати їх традиційне виникнення у відповідних умовах, а й обирати оптимальну тактику.

У криміналістичній літературі обшук визначається як дія, що відбувається у конфліктній ситуації. Однак прове­дення обшуку може характеризуватися й безконфліктніс­тю ситуації (наприклад, обшук за відсутності обшукувано­го або при добровільній видачі предмета пошуку).

Поділ ситуацій на конфліктні та безконфліктні ґрунту­ється на характеристиці психологічних компонентів слід­чої ситуації — суперництві чи протидії сторін, мета й ін­тереси яких при розслідуванні злочинів не збігаються. По­діл ситуацій обшуку на конфліктні та безконфліктні має Дуже широкий діапазон спрямованості. Обрання ж відпо­відної тактики обшуку, оптимальне використання тактич­них прийомів передбачають диференційований підхід до ситуативності обшуку.

Залежно від присутності чи, навпаки, відсутності обшукуваного можуть бути виділені дві ситуації:

1) здійснення обшуку в ситуації присутності обшуку­ваного;

2) здійснення обшуку в ситуації його відсутності. У ст. 181 КПК вказано, що під час обшуку по можливості повинна бути забезпечена присутність обшукуваного або повноліт­нього члена його родини, однак такої можливості може і не бути, і тоді обшук проводиться за відсутності обшукуваного.

Залежно від ставлення обшукуваного до пропозиції слідчого видати зазначені у постанові предмети чи доку­менти, а також вказати місце, де переховується злочи­нець, можна виділити такі ситуації обшуку:

1) при добровільній видачі; --------------------------_____---------------------------------- 299

Розділ третій.

2) при відмові від добровільної видачі.

Ситуація добровільної видачі ще не означає, що обшук на цьому може бути завершений. Добровільна видача іноді може бути пов'язана: а) з видачею частини компрометую­чого матеріалу, аби перешкодити виявленню головної, більш важливої частини; б) з видачею документів чи пред­метів, щоб запобігти вилученню значної суми грошей або цінностей, виявленню слідів і речових доказів по інших злочинах.

Залежно від ставлення обшукуваного до здійснювано­го обшуку можна виділити:

1) ситуацію активної протидії (коли обшукуваний свої­ми діями намагається заважати проведенню обшуку, не виконує законних вимог слідчого чи працівника міліції, іс­терично реагує на їхні дії, зневажає їх);

2) ситуацію нейтральної поведінки обшукуваного і його відмову від спілкування зі слідчим (коли обшукуваний де­монструє свою байдужість чи зневагу до дій слідчого, явну відмову від діалогу з ним, не бажає розмовляти, відповіда­ти на запитання);

3) ситуацію надання допомоги слідчому під час прове­дення пошукових дій (коли обшукуваний намагається сприя­ти слідчому у його пошуках або імітує активну допомогу).

Ситуації обшуку можуть бути диференційовані також залежмо від передбачуваного способу схову предмета по­шуку. Тут можна простежити три типові ситуації, коли передбачається, що предмет пошуку:

1) зберігається без спеціального маскування (докумен­ти знаходяться у шухляді письмового столу чи сейфі; со­кира, якою було вчинено злочин, лежить у сараї разом з іншим інструментом тощо);

2) видозмінено або знищено (злиткам золота можуть надаватися вид і форма предметів (елементів) домашньої

зоо----------------------------------------------------------------------------------

обстановки; у квартирі, де відбувалося розчленування тру­па, можуть пофарбувати меблі, замінити шпалери);

3) сховано у спеціальних тайниках або інших суб'єкти­вно недоступних місцях (обрання способу приховання не є повністю вільним, воно детерміновано низкою чинників, обставин, у тому числі й обстановкою дому чи квартири).

Специфіка обшуку відбиває й своєрідність запропоно­ваних груп ситуацій, їх взаємозв'язки та динамізм. До­слідження ситуативної варіантності обшуку дозволяє на­креслити певні системи тактичних прийомів, які будуть доцільними в тій чи іншій ситуації обшуку.

Розглянемо можливі варіанти ситуативних змін у про­цесі проведення обшуку та проаналізуємо запропоновані необхідні системи тактичних прийомів у тій чи іншій ситу­ації (рис. 31). Перш за все обшук може здійснюватися у присутності або за відсутності обшукуваного. Якщо обшу­куваний присутній при обшуку, слідчий повинен запропо­нувати йому добровільно видати об'єкти, які розшукують­ся. Після цього можливе виникнення двох різних ситуацій обшуку: при добровільній видачі та при відмові від добро­вільної видачі. Якщо має місце добровільна видача, то об­шук вже на цій стадії може бути завершений. Встановити істинність добровільної видачі або її фальшивість (підміна предмета пошуку, видача тільки його частини) допомагає використання системи тактичних прийомів, спрямованої на діагностику такої видачі.

При відмові від добровільної видачі має місце перехід у два різних за своєю природою блоки ситуацій:

1) блок ситуацій, що відбиває ставлення обшукуваного до здійснюваного обшуку (ситуація активної протидії; си­туація нейтральної поведінки обшукуваного та його відмо­ва від спілкування; ситуація надання допомоги слідчому при здійсненні пошукових дій); _______________________________________________ЗОЇ

Розділ третій. КРИМІНАЛІСТИЧНА ТАКТИКА

Здійснення обшуку у ситуації присутності обв й ну вач єно го

Здійснення обшуку за відсутності обвинуваченого

І

4—

Ситуація обшуку- при добровільній видачі

Ситуація обшуку при відмові від добровільної видачі

•І

1+

Ситуація активної протидії

Ситуація, коли припускається, що предмет пошуку зберігається без спеціального маскування

2Т

5Т

Ситуація нейтральної поведінки обшукуваного та його відмова від спілкування

Ситуація, коли припускається, що предмет пошуку видозмінений або знищений

3Т

6Т

Ситуація надання допомоги слідчому при провадженні пошуків

Ситуація, що п приховує схова суб'єкт

коли припускається, редмет пошуку ться в спеціальних нках або інших ивно недоступних місцях

/ — система тактичних прийомів, спрямована на діагностику добро­вільної видачі предмета пошуку; 2 — система тактичних прийомів, спрямована на усунення активної протидії обшукуваного; 3 — сис­тема тактичних прийомів, спря­мована на подолання відмови обшукуваного від спілкування; 4 — система тактичних прийомів, спря­мована на отримання пошукової

302 —--------_^_

Рис. 31. Взаємозв'язок ситуацій обшуку і систем тактичних прийомів:

інформації від обшукуваного; 5 — сис­тема тактичних прийомів, спрямова­на на пошук об'єктів, що зберігають­ся без спеціального маскування; 6 — система тактичних прийомів, спрямо­вана на пошук видозмінених або зни­щених об'єктів; 7 — система тактич­них прийомів, спрямована на пошук об'єктів, схованих у спеціальних тайни­ках або інших суб'єктивно недоступних місцях