Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Глава 18. Обшук і виїмка

г) що характеризують особу злочинця; ґ) що містять у собі зразки почерку;

д) що містять у собі іншу інформацію, яка цікавить ор­гани розслідування.

Об'єкти пошуку можуть бути класифіковані за різни­ми підставами:

1) залежно від характеру попередньої інформації про об'єкт пошуку:

а) індивідуально визначені об'єкти;

б) об'єкти, відомості про які можуть вказувати лише на їх родову (групову) належність;

в) випадково виявлені об'єкти;

2) залежно від форми вказівки в законі:

а) прямо передбачені й названі в КПК як об'єкти;

б) віднесені до «інших предметів і документів», що ма­ють значення для встановлення істини по справі;

в) які є вилученими із законного обороту;

г) які вилучаються з метою забезпечення цивільного позову або можливої конфіскації майна;

3) залежно від природи того, що шукають:

а) предмети, що можуть служити речовими (або пись­мовими) доказами;

б) предмети і документи, заборонені до обороту;

в) предмети і документи, що можуть бути доказами у іншій кримінальній справі;

г) речі та цінності, що здобуті злочинним шляхом;

ґ) цінності або майно обвинуваченого чи підозрюваного з метою забезпечення цивільного позову або можливої конфіскації;

д) особи, які переховуються від слідства і суду;

е) особи, яких переховують в тих чи інших місцях; ----------------------------------------------------------------------- 293

Розділ третій. КРИМІНАЛІСТИЧНА ТАКТИКА

є) трупи або частини розчленованого трупа (трупів);

ж) тварини.

Об'єкт обшуку — це те, відносно чого (чи кого) здійс­нюється обстеження.

Найбільш поширеними об'єктами обшуку є:

1) жилі приміщення (квартира, будинок, дача, номер готелю тощо);

2) службові, торговельні, виробничі та інші нежилі приміщення (кабінети посадових осіб і державних службов­ців, офіси, склади, виробничі дільниці, підсобні приміщення магазинів тощо);

з) ділянки місцевості (садиба, сад, город та ін.);

4) автотранспортні засоби (автомобілі, причепи, мото­цикли та ін.);

5) жива людина (її тіло, одяг, взуття та інші носильні речі).

Таким чином, об'єктом обшуку може бути практично будь-яке місце, що знаходиться у кого-небудь в розпоря­дженні (власності), або особа, якщо є достатні підстави вважати, що у цьому місці чи у даної особи можуть бути знаряддя злочину, предмети та цінності, які мають зна­чення для справи.

У криміналістичній теорії прийнято розрізняти декіль­ка видів обшуку залежно від тих чи інших підстав їх ди­ференціації. Так, за характером об'єктів обшуку розріз­няють обшук: приміщень, місцевості, транспортних засо­бів, особи. За характером об'єктів пошуку виділяють об­шуки, спрямовані на виявлення людей, трупів (чи їх час­тин), знарядь та засобів вчинення злочину, предметів зло­чинного посягання, слідів, документів та інших об'єктів. Обшуки можна розрізняти за їх повторюваністю (первин­ний і повторний) та за їх одночасністю (груповий і одино-294 -----•----------------------------------------------------------------

чний). Названі види обшуку мають певну специфіку. Розг­лянемо особливості проведення окремих видів обшуку.

Обшук у приміщенні передбачає примусове обсте­ження всіх приміщень, які є у володінні фізичних чи юри­дичних осіб, якщо там можуть знаходитися об'єкти пошу­ку. Обшук приміщень полягає у вивченні та аналізі кон­структивних вузлів будинку (споруди), жилих і підсобних приміщень, предметів домашньої обстановки. Обшук реко­мендується розпочинати з найбільш «важких» ділянок приміщення, проводити пошук спочатку у нежилих, а по­тім: у жилих приміщеннях, здійснювати обшук у напрямку від входу до приміщення.

Під час обшуку приміщень необхідним є обстеження окремих вузлів будівлі або споруди, до яких належать під­вальна частина будівлі, горище, сходи, міжповерхові пере­криття, стіни і перегородки, санітарно-технічні вузли і ко­мунікації. При обстеженні конструктивних вузлів будівлі слід звертати увагу на елементи, що не передбачені проек­том, відсутність окремих деталей, неоднорідність пофар­бування, відмінність у штукатурці, пошкодження павути­ння. Предмети пошуку можуть бути за карнизами, балка­ми, замурованими у стінах тощо.

У процесі обшуку в жилих приміщеннях необхідно ре­тельно обстежувати предмети обстановки. Перевіряючи меблі, слід спочатку дослідити предмети чи документи, які знаходяться в (на) них, а потім самі предмети обстановки. Треба оглянути усі пази, щілини, виміряти і порівняти усі внутрішні та зовнішні габарити.

Пошукові дії в службових приміщеннях слід розпочи­нати з робочого місця обшукуваного. Насамперед огляда­ють робочий стіл, сейфи і шафи. У службових приміщен­нях тайників, як правило, не роблять, але предмети мас---------------------------------------------------------------------- 295

Розділ третій. КРИ^АЛІСТИЧНА ТАКТИКА

кують, ховають за книжки, папки, папір, що створює певні труднощі у доступі до предмета пошуку.

Обшук ділянки місцевості полягає у примусовому об­стеженні присадибних та інших ділянок, які є у володінні обшукуваної особи.

Обшукам на відкритій місцевості притаманна тру­домісткість пошуків. Обстеження необхідно здійснювати планомірно і у певній послідовності, попередньо розділив­ши ділянку території на сектори чи квадрати. Здебільшого тайники обладнують у землі, кущах, купах сміття, ямах. Ознаками тайника на місцевості можуть бути пошкоджен­ня ґрунту, неоднаковість його кольору, мітки на деревах та ін.

Обшук особи полягає у примусовому обстеженні лю­дини, її одягу, взуття та інших речей. Обшук особи та виїмка у неї предметів і документів провадяться в поряд­ку, передбаченому статтями 177 і 178 КПК. Обшук особи, як правило, проводиться за постановою слідчого. Проте іс­нують випадки, коли обшук можна здійснювати без вине­сення постанови:

1) при фізичному захопленні підозрюваного уповнова­женими на те особами, якщо є достатні підстави вважати, що затриманий має при собі зброю або інші предмети, які становлять загрозу для оточуючих, чи намагається звіль­нитися від доказів, які викривають його чи інших осіб у вчиненні злочину;

2) при затриманні підозрюваного;

3) при взятті підозрюваного, обвинуваченого під варту;

4) за наявності достатніх підстав вважати, що особа, яка знаходиться в приміщенні, де проводиться обшук чи примусова виїмка, приховує при собі предмети або доку­менти, які мають значення для встановленя істини по справі (ст. 177 КПК).

296