Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Глава 25. Розслід

Іування зг

го, позицію підозрюваного після пред'явлення йому поста­нови про притягнення як обвинуваченого та при допиті.

Типові ситуації наступного етапу розслідування пов'я­зані з тим, що обвинувачений:

1) визнає зустріч з потерпілою та факт статевих зно­син з нею, але заперечує їх насильницький характер;

2) визнає знайомство з потерпілою, наявність між ни­ми інтимних стосунків та заявляє, що статевий акт з нею був добровільним;

3) заперечує зустріч з потерпілою, посилаючись на алібі.

У першій ситуації завдання слідчого полягає в тому, щоб на підставі зібраних на початковому етапі розсліду­вання фактичних даних побудувати версії, перевірка яких дозволить встановити:

а) з якою метою та з чиєї ініціативи зустрілись потер­піла та обвинувачений на місці події, чи утаювали вони цю зустріч від інших;

б) чи мали місце насильство з боку обвинуваченого та опір потерпілої;

в) чи настроювало їх знайомство та стосунки до стате­вого акту.

Для перевірки версій необхідно докладно проаналізу­вати обставини зустрічі та стосунки потерпілої з обвину­ваченим. З цією метою слідчий повинен шляхом допиту об­винуваченого, потерпілої та свідків, на яких вони посила­ються, встановити: чи давно вони знайомі та за яких об­ставин відбулося їхнє знайомство; чи виявлялась при ко­лишніх зустрічах у кого-небудь з них схильність до збли­ження; як поводила себе потерпіла в колі знайомих з обви­нуваченим та іншими чоловіками; чи була вона раніше або в даний час близька з ким-небудь з них. Важливо також з'ясувати, з якою метою та з чиєї ініціативи відбулася зу------------------------------------------------------------------------ 433

281-280

Розділ четвертий. МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ_______

стріч на місці події, хто знав про цю зустріч та бачив їх пе­ред нею.

Перевірка версій і пояснень потерпілої та обвинуваче­ного потребує ретельного аналізу слідів насильства на одязі та тілі як потерпілої, так і обвинуваченого, перевірки їх свідчень про виникнення цих слідів, відповідності їх ви­сновкам судово-медичної та криміналістичної експертиз.

Важливо також проаналізувати, перевірити показання свідків, які чули крики потерпілої або бачили її з обвину­ваченим на місці події. При розходженні показань потер­пілої та свідків необхідно, якщо дозволяють умови, прове­сти слідчий експеримент.

Перевірка версій та показань потерпілої і обвинуваче­ного, крім детального з'ясування характеру їх колишніх стосунків, повинна бути спрямована на всебічне вивчення обстановки події, що розслідується. Іноді при цьому з'ясо­вується, що потерпіла, йдучи на зустріч з обвинуваченим в умовлене місце, припускала можливість статевих зносин з ним. При цьому слід також з'ясувати, чи супроводжува­лась ця зустріч сваркою або іншими діями, внаслідок яких могли виникнути виявлені ушкодження на одязі та тілі по­терпілої і обвинуваченого, чим він може пояснити заяву потерпілої про зґвалтування.

Відносно другої ситуації (обвинувачений вказує на знайомство з потерпілою, визнає наявність інтимних сто­сунків між ними та добровільні статеві зносини) по кожно­му з фрагментів його пояснення необхідно висунути об­ґрунтовані версії та критично їх перевірити виїмкою і оглядом листів до потерпілої, з'ясуванням та вивченням інших доказів, на які він посилається (щоденники, фото­картки, подарунки тощо), а також допитом осіб, які добре знають обох та стосунки між ними протягом всього періоду знайомства. Встановлення факту інтимного зв'язку з обви-434 -----------------------------------------------------------------------

Глава .25. Розслідування зґвалтувань

нуваченим, який раніше приховувала потерпіла, може стати важливим підтвердженням правдивості його пока­зань про добровільний характер статевого акту та підста­вою для побудови версій про можливу обмову потерпілої, а також її мотив.

Стосовно третьої ситуації (обвинувачений запере­чує факт зустрічі з потерпілою, посилаючись на алібі) не­обхідно ретельно, критично перевірити посилання на алібі, підтвердити або спростувати версію обвинуваченого про його перебування на місці події та факт статевих зносин з потерпілою із застосуванням насильства. У цих випадках перевірка посилань на алібі має схожість з перевіркою алібі при розслідуванні інших злочинів. Шляхом зістав­лення показань обвинуваченого та потерпілої з результа­тами огляду місця події та інших слідчих дій повинна бути перевірена версія про перебування обвинуваченого на міс­ці події. При цьому важливе значення може мати прове­дення очної ставки між ним та потерпілою, а також пере­вірка їх показань на місці події.

Важливим завданням наступного етапу розслідування зґвалтування є виявлення причин та умов, які сприяли вчиненню даного злочину.