Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Глава 5. Історія кри_міндлІсгик

Зібрання криміналістів України у Харкові (зліва направо, верхній ряд):

В. В.Тищенко, завідувач кафедри криміналістики Одеської національної

юридичної академії, канд. юрид. наук, доц.; М. Л. Цимбал, директор

ХНДІСЕ, канд. юрид. наук; В. С. Кузьмічов, завідувач кафедри

криміналістики Національної академії внутрішніх справ України,

д-р юрид. наук, проф.; В. О. Коновалова, д-р юрид. наук, професор

кафедри криміналістики Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого; В. Ю. Шепітько, завідувач кафедри криміналістики

Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого, д-р юрид. наук, професор; В. А. Журавель, д-р. юрид. наук, професор

кафедри криміналістики Національної юридичної академії України

імені Ярослава Мудрого; (нижній ряд) Г. А. Матусовський, д-р юрид. наук,

професор кафедри криміналістики Національної юридичної академії України

імені Ярослава Мудрого; М. В. Салтевський, д-р юрид. наук, професор

кафедри криміналістики Національної юридичної академії України

імені Ярослава Мудрого; В. Г. Лукашевич, перший проректор Запорізького інституту МВС України, д-р юрид. наук, професор

__ 53

криміналістики

Тільки за останні 10 років в Україні захищена низка до­кторських дисертацій: «Основи теорії професійного спілку­вання слідчого» (В. Г. Лукашевич, 1993); «Криміналістичні знання: природа, структура, оптимізація використання» (Н.І. Клименко, 1993); «Організаційні, процесуальні та кри­міналістичні проблеми захисту адвокатом прав підозрювано­го, обвинуваченого, підсудного» (Т. В. Варфоломєєва, 1994); «Теоретичні проблеми систематизації тактичних прийомів в криміналістиці» (В. Ю. Шепітько, 1996); «Слідча діяль­ність: сутність, принципи, криміналістичні прийоми і засоби здійснення» (В. С. Кузьмічов, 1996); «Основи криміналістич­ної мікрології» (О. А. Кириченко, 1996); «Теоретичні та прак­тичні основи розкриття і розслідування осередків злочинів» (Ю. П. Аленін, 1997); «Теорія та методологія криміналістич­ного прогнозування» (В. А. Журавель, 2000).

§ 3. Експертні та криміналістичні установи в Україні

У 1923 р. Раднарком УРСР прийняв постанову про за­снування в Харкові, Києві та Одесі обласних кабінетів на­уково-судової експертизи і затвердив положення про них (хоча Київський інститут і Одеська лабораторія були орга­нізовані ще в 1914 р.). Ці установи були створені з метою провадження різного роду науково-технічних досліджень за судовими справами. Київський кабінет очолював С. М. По-тапов, а потім В. І. Фаворський. Першим директором обла­сного кабінету в Харкові був талановитий судовий медик і криміналіст М. С. Бокаріус (1923—1931), а після смерті цей заклад очолив його син М. М. Бокаріус. Для виконання поставлених завдань у складі кабінетів було передбачено створення чотирьох секцій: 1) хімічних і фізико-хімічних досліджень; 2) судово-фотографічних досліджень; 3) судо­во-медичних макро- і мікроскопічних досліджень; 4) іден­тифікації особи.

У 1925 р. кабінети були перейменовані в інститути науко­во-судової експертизи. На той час в інститутах діяли шість

в УкраТ

секцій: 1) хімічних і фізико-хімічних досліджень; 2) біологіч­них досліджень; 3) фотографічних досліджень; 4) ідентифіка­ції особи; 5) судово-медичних досліджень; 6) кримінальне— психологічних досліджень і психопатологічних досліджень.

У 1926—1927 рр. опубліковано три книги журналу «Архів кримінології та судової медицини», відповідальним редактором якого був директор Харківського інституту М. С. Бокаріус. У 1931 р. видавався журнал «Питання кри­міналістики та науково-судової експертизи», а в 1936 р. було видано спільний збірник Українського інституту су­дової політики і Харківського інституту судової експерти­зи «Питання кримінального процесу та техніка розсліду­вання злочинів». У 1937 р. було надруковано збірник трьох українських інститутів науково-судової експертизи (Київ­ського, Харківського і Одеського) «Криміналістика і науко­во-судова експертиза». Починаючи з 1964 р. в Україні ви­ходить міжвідомчий збірник наукових і науково-методич­них праць «Криміналістика і судова експертиза».

У роки Великої Вітчизняної війни експертну діяль­ність проводили в основному науково-технічні відділи (НТВ) органів міліції. Київський, Харківський та Одеський нау­ково-дослідні інститути судових експертиз відновили свою експертну і наукову діяльність у 1943—1944 рр.

З 1946 р. директором Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз був призначений В. П. Кол-маков, який успішно керував інститутом протягом 20 років.

На сьогодні в Україні створені і функціонують науко­во-дослідні інститути судових експертиз Міністерства юс­тиції України: в Києві, Харкові, Одесі, Львові, Донецьку, а також філії в Сімферополі, Севастополі, Дніпропетровсь­ку, Полтаві, Черкасах, Тернополі, Луганську, Миколаєві, Чернігові, Вінниці. Інститутами здійснюється науково-дос­лідницька та науково-методична робота. Колективи інсти­тутів запропонували низку нових експертних методик та

55

методів дослідження. Експертами захищені кандидатські та докторські дисертації.

Зараз НДІСЕ Міністерства юстиції України мають такі власні лабораторії: судово-почеркознавчих і комп'ютер­них досліджень, судово-трасологічних, судово-балістич­них, вибухотехнічних, судово-біологічних, судово-автоте-хнічних, судових будівельних та пожежних, судово-това­рознавчих, судово-фізичних і хімічних досліджень.

В Україні функціонує система експертних криміналіс­тичних підрозділів органів внутрішніх справ. Перший ка­бінет науково-судової експертизи почав працювати у 1919 р. при Центральному управлінні карного розшуку Росії. У 1921 р. кабінет був реорганізований у науково-технічний підвідділ при карному розшуку НКВС, а у 1922 р. — в науково-тех­нічний відділ. З 1936 р. аналогічні науково-технічні підроз­діли були створені в міліції на всій території СРСР, а впро­довж свого існування змінювали назви на експертно-кри­міналістичні управління і експертно-криміналістичні відділи.

Окрім експертних установ Міністерства юстиції України, судово-експертні та криміналістичні дослідження в Україні на теперішній час провадять експертно-криміналістична служба МВС України (Державний науково-дослідний екс­пертно-криміналістичний центр МВС України (ДНДЕКЦ) та науково-дослідні експертно-криміналістичні центри (НДЕКЦ) при ГУМВС, УМВС, УМВСТ. Експерти центрів проводять різні види експертиз і досліджень, приймають участь у про­веденні слідчих дій як спеціалісти. В експертно-криміналіс­тичних підрозділах проводяться: 1) криміналістичні екс­пертизи (дактилоскопічні, трасологічні, холодної зброї, по­черкознавчі та ін.); 2) спеціальні експертизи (наркотичних за­собів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, хар­чових продуктів, волокон та волокнистих матеріалів, наф­топродуктів і паливно-мастильних матеріалів, скла і кера­міки, вибухових речовин, обставин і механізму пожеж тощо). 56 __ _ • • -- - - -

Розділ другий.

КРИМІНАЛІСТИЧНА

ТЕХНІКА

4 Загальні положення криміналістичної техніки

4 Судова фотографія та відеозапис

< Трасологія

4 Судова балістика

4 Техніко-криміналістичне дослідження документів

4 Криміналістичне дослідження письма

4 Ідентифікація людини за зовнішніми ознаками

4 Кримінальна реєстрація

Розділ другий. КРИМІНАЛІСТИЧНА ТЕХНІКА