Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Глава 13. Криміндльнд реєстрація

Місцеві обліки ведуться у відділах, відділеннях, гру­пах НДЕКЦ, які обслуговують міськрайліноргани, і комп­лектуються об'єктами, які вилучені під час оглядів місця події по справах про злочини, що вчинені на території об­слуговування органу внутрішніх справ або надіслані для постійної перевірки з інших органів. До таких обліків від­носяться: картотеки слідів рук, які вилучені з місць нероз­критих злочинів (слідотеки); дактилоскопічні картотеки на осіб, які взяті міліцією на облік; колекції слідів знаряддя зламування, які вилучені з місць нерозкритих злочинів; картотеки слідів взуття, які вилучені з місць нерозкритих злочинів; картотеки слідів транспортних засобів, які вилу­чені з місць нерозкритих злочинів; суб'єктивних портретів осіб, які підозрюються у вчиненні злочинів.

На місцевому рівні утворюються інформаційно-довід­кові колекції: рельєфних підошов взуття; інструментів, що використовуються при зламуваннях; лакофарбових по­криттів; скла фар автотранспорту; протекторів шин; слідів рукавиць; замків і ключів; підроблених номерів вузлів і аг­регатів автотранспорту та ін.

Поряд з центральною, регіональною і місцевими систе­мами обліків існує також персональний оперативно-довід­ковий і дактилоскопічний обліки, які функціонують на центральному і регіональному рівнях. Центральний облік здійснює Інформаційне бюро МВС України (ІБ МВС), ре­гіональний — інформаційне бюро ГУМВС України в Кри­му, м. Києві та Київській області, а також УМВС в областях.

§ 3. Дактилоскопічний облік

Обвинувачені, затримані та засуджені особи підляга­ють алфавітному і дактилоскопічному обліку. Порядок ве­дення дактилоскопічного обліку регламентовано Інструк­цією про порядок функціонування дактилоскопічних об­ліків експертно-криміналістичних підрозділів органів вну-—-------------------------------------------------------------------- .171

Розділ другий. КРИМІНАЛІСТИЧНА ТЕХНІКА

трішніх справ України, затвердженою наказом МВС Укра­їни від 20.12.99 р.

Дактилоскопічний облік здійснюється за допомогою дак-тилокопічних карт, які містять пальцеві відбитки кожної руки певної особи. Дактилокарти заповнюються у 3-х примірниках, якщо вони підлягають обліку в центральній дактилокартоте-ці, або у 2-х примірниках, якщо вони підлягають обліку тільки в регіональній і місцевій дактилокартотеках.

Дактилокарта на особу заповнюється на бланку вста­новленого зразка, де у відповідних графах фіксуються та­кі відомості: стать; прізвище, ім'я та по батькові; число, місяць, рік народження; місце народження; дактилоско­пічна формула за 10-пальцевою системою; основні та кон­трольні відбитки пальців; підпис особи; дата проведення дактилоскопіювання; орган, де відбулося дактилоскопію-вання; підстава для дактилоскопіювання; відбитки долонь; прикмети; прізвище і підпис працівника, який заповнював дактилокарту (рис. 20).

Права рука

Рис. 20. Фрагмент дактилокарти

172-

Глава 13. Кримінальна реєстрація

Дактилоскопіювання полягає в отриманні пальцевих від­битків живих осіб і трупів. При дактилоскопіюванні живих осіб на гладку пластинку видавлюють невеличку кількість друкарської фарби і розкочують її гумовим валиком. Дакти-лоскопійованому пропонують вимити руки теплою водою з милом, після чого нігтьові фаланги всіх пальців прокочують від краю до краю по пластинці з фарбою, потім у тому ж по­рядку прокочують їх у спеціально зазначених місцях на да-ктилокарті. Після прокочування на дактилокарту наносять контрольний відбиток чотирьох пальців одночасно (крім ве­ликого, що прокочується окремо в спеціально відведеній гра­фі), який допомагає перевірити, чи нанесеш окремі відбитки пальців на відповідні місця дактилокарти, і визначити, якою рукою і яким пальцем залишений відбиток на місці події.

Умовне позначення

Рис. 21. Типи папілярних узорів та їх умовні позначення

173

>оугий. КРИМІНАЛІСТИЧНА ТЕХНІКА

Дактилоскопування трупа має свої особливості. Фар­бу з пластинки за допомогою гумового валика наносять на пальці а потім прокочують кожний палець окремими квад­ратиками паперу, покладеними на сірникову коробку. Ар­куші паперу з відбитками пальців наклеюються на відпо­відне місце дактилокарти. Контрольний відбиток не робиться. Систематизація дактилокарт полегшується за допомо­гою використання спеціальних формул (рис. 21). Дактило­скопічна формула — це формула 10-пальцевої системи реєстрації що записується в правому верхньому куті лицьового боку дактилокарти; має вигляд двох простих дробів- перший іменується основною частиною формули, дру­гий — додатковою. Чисельник основної частини формули являє собою суму умовних цифрових позначень тільки за­виткових візерунків парних пальців рук Із додаванням одиниці, а знаменник — суму позначень завиткових візе­рунків непарних пальців із додаванням одиниці. Парні й непарні пальці визначають, переходячи від великого паль­ця правої руки до мізинця лівої. Для цифрових позначень усі пальці розподіляються на пари. Відповідним парам присвоюються такі цифрові позначення: великий І вказівний пальці правої руки — 16; середній і безіменний правої ру­ки _ 8; мізинець правої і великий лівої руки — 4; вказів ний і середній лівої — 2; безіменний і мізинець лівої — 1. Додаткова частина формули являє собою дріб, де в чи­сельнику є ряд цифрових позначень усіх візерунків паль­ців правої руки, які не сумуються, а в знаменнику — паль­ців лівої. Для виведення додаткової частини формули па­пілярний узор кожного пальця наділяється умовною циф­рою від 1 до 9. Дугові узори, незалежно від виду, познача­ються цифрою 1, петльові радіальні — 2, петльові ульнар-Ні _ 3, 4, 5 і 6, залежно від кількості ліній, розміщених на лінії відрахування; завиткові узори — 7, 8, 9, залежно від відносного положення дельт; відсутні пальці, а також узо­ри пальців з пошкодженнями позначаються 0.

174 ----------------—------------'--------- ~~~

Розділ третій.

КРИМІНАЛІСТИЧНА

ТАКТИКА

< Загальні положення криміналістичної тактики

4 Організація і планування розслідування

4 Слідчий огляд

4 Допит

4 Обшук і виїмка

< Пред'явлення для впізнання

4 Слідчий експеримент та перевірка показань на місці

4 Призначення та проведення судових експертиз