Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Глава 22. Загдльнмтдгюженя

Вид системи взаємодії, що вивчається криміналісти­кою, відбиває лише частину системи: «слідчий — оператив-но-розшукові органи». До реальної системи взаємодії, що здійснюється в практичній діяльності, входять органи про­куратури, органи внутрішніх справ, Служби безпеки, де­які державні органи України (Національний банк, Мініс­терство фінансів, Міністерство економіки, Державна митна служба, Фонд державного майна, Антимонопольний комітет, Державний комітет у справах охорони державного кордону, Державна податкова адміністрація, Державна контрольно-ревізійна служба та ін.), а також експерти, фахівці та кон­сультанти відповідних галузей знань, аудитори, представни­ки підприємств, установ та організацій, об'єднань громадян, громадські формування по охороні громадського порядку. Особливе місце в даній системі посідають спеціальні підроз­діли органів внутрішніх справ та Служби безпеки України по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією.

Найбільш загальним видом взаємодії є координація діяльності правоохоронних органів. Цей вид взаємодії має широкий характер та спрямований на узгодження у ви­рішенні загальних питань боротьби зі злочинністю, в тому числі розробки стратегії, тактики та практичних рекомен­дацій по боротьбі зі злочинністю, а також її профілактики. Форми взаємодії в цьому випадку специфічні і мають в ос­новному організаційний характер. До них належать між­відомчі оперативні наради, обмін інформацією, розробка спільних доповідей про стан злочинності, основні напрями та результати боротьби з нею.

Взаємодія слідчого та оперативних підрозділів у про­цесі розкриття та розслідування злочинів є найбільш по­ширеним та важливим видом взаємодії, необхідною умо­вою успіху в розкритті злочинів. Форми взаємодії слідчого, органу дізнання та оперативно-розшукових органів по­діляються на: 1) нормативно-правові, що випливають з по-- . - 387

254-280

четвертий. МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ________

ложень КПК, законів України, які регулюють діяльність органів внутрішніх справ, Служби безпеки України, про­куратури та 2) організаційно-тактичні.

Перша форма взаємодії стосується питань:

а) передачі слідчому матеріалів про виявлені шляхом оперативно-розшукових заходів ознаки злочину для ви­рішення питання про порушення кримінальної справи;

б) проведення слідчим процесуальних дій одночасно зі здійсненням органом дізнання узгоджених оперативних заходів;

в) проведення оперативно-розшукових заходів по спра­ві, в якій не встановлена особа, яка вчинила злочин, після передачі цієї справи слідчому;

г) виконання доручень слідчого щодо проведення роз-шукових дій;

ґ) здійснення заходів щодо встановлення особи, яка підлягає притягненню як обвинувачений після припинен­ня досудового слідства;

д) отримання інформації та документів про операції, рахунки, внески, внутрішні та зовнішні економічні угоди фізичних і юридичних осіб.

Друга форма взаємодії стосується питань:

а) спільної розробки версій і узгодженого планування слідчих дій та оперативно-розшукових заходів;

б) організації слідчо-оперативних груп (СОГ), до скла­ду яких входять слідчі та оперативні працівники. Дана форма взаємодії отримала поширення як одна з ефектив­ніших, особливо, коли йдеться про розслідування склад­них тяжких злочинів, вчинених організованою злочинною групою, багатоепізодної злочинної діяльності.

Поряд з такими нормативно-правовими формами вза­ємодії, як виконання органом дізнання доручень слідчого 388-----------------------------------------------------------------------

______Глава 22. Загальні положення методики [розслідуванню

щодо проведення слідчих дій, сприяння слідчому при про­веденні окремих слідчих дій, передача відповідним спе­ціальним підрозділам оперативної інформації, документів та інших матеріалів, пов'язаних з організованою злочин­ністю, слід виділити організаційно-тактичні форми вза­ємодії, а саме: спільний виїзд слідчого та працівників орга­нів дізнання на місце події, проведення слідчими та пра­цівниками органів дізнання тактичних операцій, спільні виїзди слідчих та працівників органів дізнання в інші міс­та, райони для виконання комплексу слідчих дій, операти­вно-розшукових та інших заходів. Розслідування злочи­нів, вчинених організованими злочинними угрупованнями, може викликати необхідність виїздів до зарубіжних дер­жав.

Взаємодія прокурора із слідчим має місце, коли:

а) прокурор дає доручення та вказівки слідчому щодо конкретних справ;

б) слідчий передає кримінальні справи за підслідністю та приймає до свого провадження кримінальні справи;

в) прокурор сам бере участь у розслідуванні та прово­дить слідчі дії;

г) прокурор бере участь у проведенні окремих слідчих дій.

Необхідність наукового забезпечення розслідування визначає види взаємодії слідчого з експертом, фахівцем у відповідних галузях знань. Така взаємодія здійснюється в процесі:

а) виконання доручень правоохоронних органів при проведенні ревізій, перевірок та інших дій щодо контролю за дотриманням законодавства України;

б) підготовки та проведення огляду місця події;

в) проведення інших слідчих дій (слідчого експеримен­ту, перевірки показань на місці, обшуку тощо); __________________________________________—---- 389

Розділ четвертий. МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ

г) підготовки та збирання матеріалів для експертного дослідження;

ґ) складних експертних досліджень, коли попередні ре­зультати потребують уточнення питань, поставлених слід­чим, або виникає необхідність у додаткових матеріалах.

При розслідуванні злочинів, що вчиняються у сфері економіки, великого значення набуває взаємодія слідчого з установами Національного банку, Антимонопольного ко­мітету, Фонду державного майна, Державної податкової адміністрації, Державної контрольно-ревізійної служби та інших державних органів України, що мають право конт­ролю за дотриманням організаціями та громадянами зако­нодавства. Даний вид взаємодії може здійснюватися в та­ких формах:

а) передача отриманої при здійсненні контрольних функ­ції та аналізі інформації, відомостей, що можуть містити ознаки злочинної діяльності;

б) отримання відомостей з автоматизованих інформа­ційних та довідкових систем і банків даних, що створюю­ться Антимонопольним комітетом, Фондом державного майна, Державною митною службою, Державним коміте­том статистики, іншими міністерствами, відомствами, бан­ківськими, фінансовими органами та організаціями, в тому числі інформації про реальні прояви злочинної діяльності;

в) спільна розробка пропозицій, спрямованих на з'ясу­вання та усунення умов, що сприяли вчиненню злочинів даного виду.

У справах про економічні злочини слідчі податкової міліції взаємодіють з іншими державними органами щодо перевірки своєчасності подання документів, пов'язаних з підприємницькою або зовнішньоекономічною діяльністю. Органи Державної митної служби сприяють проведенню оперативно-розшукових заходів (у зоні митного контро-390-----------------------------------------------------------------------

______Глава 22. Загальні_^

лю), проводять перевірку законності дій організацій та громадян, пов'язаних з переміщенням предметів через ми­тний кордон України.

При розслідуванні різних видів злочинів залежно від специфіки сфери їх вчинення, предмета посягання, зло­чинних способів, що застосовуються, винних осіб слідчий чи орган дізнання взаємодіють з різними державними ор­ганами. При розслідуванні злочинів проти життя та здоро­в'я громадян, діянь, пов'язаних із незаконним обігом нар­котичних засобів, психотропних речовин тощо, виникає необхідність у взаємодії з медичними закладами, викорис­танні допомоги фахівців — фармацевтів, хіміків, ботаніків, банку даних з цих питань.

Взаємодія слідчого з працівниками оперативно-роз­шукових органів та інших служб органів внутрішніх справ необхідна при підготовці та проведенні різних слідчих дій та реалізації отриманих результатів. Відповідно до ч. З ст. 114 КПК слідчий по розслідуваних ним справах має право давати органам дізнання доручення і вказівки щодо провадження розшукових та слідчих дій і вимагати від ор­ганів дізнання допомоги при провадженні окремих слідчих дій. Такі доручення і вказівки слідчого є для органів діз­нання обов'язковими.

Відповідно до Закону України «Про оперативно-роз-шукову діяльність» підрозділи, які здійснюють оператив-но-розшукову діяльність, повинні виконувати письмові до­ручення слідчого про проведення оперативно-розшукових заходів, здійснювати взаємодію між собою та іншими пра­воохоронними органами з метою швидкого і повного роз­криття злочинів та встановлення винних.

Згідно з ч. 4 ст. 191 КПК органи внутрішніх справ зобо­в'язані надавати слідчому допомогу в проведенні огляду.

-----------------------------------------------------^^__------------------ 391

Розділ четвертий. МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ________

Це перш за все стосується проведення найскладнішого йо­го виду — огляду місця події.

Орган міліції зобов'язаний повідомити слідчого про знайдені ним ознаки злочину та вжити заходів щодо охо­рони місця події, а також попередження злочинних дій, надання допомоги потерпілим, усунення наслідків злочи­ну, переслідування злочинців, по «гарячих слідах».

Взаємодія проявляється у підготовці та проведенні огляду, а саме: визначенні меж місця події та спрямування огляду, поділенні його на вузли, встановленні свідків, орга­нізації роботи кінолога та ін. По закінченні огляду взаємо­дія спрямовується на проведення невідкладних слідчих дій та оперативно-розшукових заходів за результатами спільної роботи на місці події. Важливу роль в огляді відіграють фахівці відповідних галузей — криміналісти, судові медики, автотехніки та ін.

392

. Розслідування вбивств