Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Глава 25. Розслідування зґвалтувань

місце зустрічі, шлях та спосіб прямування до місця події, зміст розмови до події і після неї, дії злочинця тощо. До об­ставин, які потребують з'ясування, належить поведінка потерпілої особи. Під час розслідування необхідно встано­вити об'єктивні критерії її поведінки, оскільки суд врахо­вує це при призначенні міри покарання. Підлягають вста­новленню також обставини, що пом'якшують або обтяжу­ють відповідальність винних, які повинні враховуватися у справах про зґвалтування.

§ 2. Початковий етап розслідування

Відповідно до ч. 2 ст. 27 КПК справи про зґвалтування, передбачені ч. 1 ст. 152 КК, порушуються не інакше як за скаргою потерпілої особи. Як виняток справа може бути порушена прокурором й за відсутності скарги потерпілої. Справа, порушена прокурором, направляється для прова­дження дізнання чи досудового слідства, а після закінчен­ня розслідування розглядається судом в загальному по­рядку. Така справа в разі примирення потерпілої особи з обвинуваченим закриттю не підлягає (ч. З ст. 27 КПК). За наявності обтяжуючих обставин (ч. 2—4 ст. 152 КК) кри­мінальна справа порушується незалежно від скарги по­терпілої особи.

В усній чи письмовій заяві про зґвалтування повинні міститися такі основні елементи:

1) попередження заявниці про кримінальну відповідаль­ність за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину (ст. 383 КК);

2) викладення обставин події;

3) чітко виражене прохання притягти насильника до кримінальної відповідальності;

4) роз'яснення санкцій ч. 1 ст. 152 КК і положень ст. 27 КПК про те, що після порушення кримінальна справа не ----------------------------------------------------------------------- 425

Розділ четвертий. МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ________

може бути закрита за примиренням потерпілої з особою, яка вчинила зґвалтування.

Хоча приводом до порушення кримінальних справ про зґвалтування, як правило, є заява потерпілої, однак одного цього приводу недостатньо. Необхідні певні об'єктивні да­ні, які свідчать про факт зґвалтування і вказують на озна­ки злочину. Такі відомості можуть міститися насамперед в заяві потерпілої, але необхідно одержати дані й з інших джерел, які підтверджують подію злочину. Питання щодо достатності підстав для порушення кримінальної справи вирішується окремо у кожному конкретному випадку.

За наявності приводу та достатніх підстав справа по­винна бути порушена. Однак іноді потрібна попередня пе­ревірка, передбачена ст. 97 КПК. Метою перевірки є вста­новлення факту зґвалтування та отримання додаткових даних, що свідчать про подію злочину. Перевірка не по­винна підміняти розслідування і, як правило, проводиться шляхом відібрання пояснень від потерпілої та осіб, яким відомо про даний факт. При цьому з'ясовуються обставини самої події та докладні дані про зовнішність злочинця, як­що особа, яка вчинила злочин, потерпілій не відома.

Доцільно оголосити потерпілій про те, яке покарання може бути визначено судом щодо особи, яка здійснила зґвалтування, роз'яснити зміст відповідних статей КК. Не­обхідно також роз'яснити, що справи про зґвалтування без кваліфікуючих обставин порушуються виключно за за­явою потерпілої, але не можуть бути припинені після по­дання такої заяви.

До вирішення питання про порушення кримінальної справи у порядку перевірки може бути здійснено огляд місця події, відібрано пояснення від особи, на яку потер­піла вказала як на насильника. При перевірці з'ясовують, чи дійсно зґвалтування мало місце. Перевірку не слід не-426 __—------------------------------------------------------