Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
92_--2001.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
3.03 Mб
Скачать

Глава 25. Розслідування зґвалтувань

Криміналістична характеристика складається з таких елементів:

а) спосіб вчинення та приховання злочину;

б) найбільш характерні сліди, пов'язані з насильством;

в) особа злочинця;

г) особа потерпілої (чи потерпілого); ґ) місце і час вчинення злочину;

д) обстановка злочину.

Спосіб вчинення зґвалтування визначений у диспо­зиції ст. 152 КК (з застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорад­ного стану потерпілої особи), а найбільш поширеним спо-собом приховання цього злочину є маскування насильни­ка, замовчування про себе чи повідомлення неправдивих відомостей, вбивство потерпілої особи, а іноді, навпаки, прагнення надати потерпілій особі першу допомогу.

Найбільш характерними слідами зґвалтування є ро­зірваний одяг потерпілої, сліди боротьби на тілі як потер­пілої, так і підозрюваного (подряпини, укуси, гематоми на шиї, обличчі, стегнах). Як правило, на одязі потерпілої осо­би та підозрюваного залишаються сліди виділень людсько­го організму, а на місці вчинення злочину — окремі еле­менти одягу (ґудзики, банти, нижня білизна, а інколи — документи (перепустки, залізничні квитки).

Особа злочинця по цих справах різниться за віком, освітою, соціальним станом. Серед злочинців значна кіль­кість неповнолітніх. Поведінка ґвалтівника є неоднознач­ною: іноді він агресивний, спричиняє тілесні ушкодження, цинічні образи, знущається, принижує честь і гідність осо­би тощо. Зустрічаються також випадки, коли злочинець після вчинення зґвалтування допомагає привести в поря­док одяг потерпілої, зовнішній вигляд, проводжає її, вжи­ває заходів щодо встановлення місця проживання, навчан-________________________________________----------- 421

Розділ четвертий. МЕТОДИКА РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ________

ня або роботи, складу родини, намагається призначити зу­стріч тощо.

Місцем вчинення зґвалтувань найчастіше бувають підсобні приміщення, покинуті будинки, підвали багатопо­верхових будинків, а іноді й квартири, куди потерпіла по­трапила внаслідок обману з боку насильника, готелі, пус­тирі та інші місця, де немає сторонніх.

Стосовно джерел відомостей про обстановку злочину та особу злочинця, то заяви можуть поступити не тільки від потерпілої, а й від батьків, друзів, людей, які надали потерпілій особі першу допомогу, медичних працівників тощо. Однак відомості з цих джерел часто бувають непов­ними, містять суб'єктивні оцінки події, їх завжди необхід­но перевіряти і критично оцінювати. Рідше джерелом відо­мостей вчинення зґвалтування бувають факти, встановле­ні оперативно-розшуковими органами або безпосередньо під час допиту осіб, затриманих чи вже притягнутих до кримінальної відповідальності. Це трапляється, коли зло­чинна група вчиняла злочини протягом деякого часу, а по­терпілі з тих чи інших причин не заявили або заявили, але заява перебувала без розгляду чи справа була припинена у зв'язку з тим, що злочинці не були встановлені.

Велике значення для розслідування має своєчасність одержання свідчень про вчинений злочин. Чим раніше во­ни надійдуть, тим більше можливостей виявити сліди зло­чину і злочинця.

Всі елементи криміналістичної характеристики зґвал­тувань взаємопов'язані. Поєднання цих елементів у конкре­тних ситуаціях неоднакове, а тому і значення їх для роз­слідування є неоднозначним у кожному окремому випадку.

При розслідуванні справ про зґвалтування необхідно встановити таке:

а) наявність самої події злочину;

422