Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація виробництва.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
602.62 Кб
Скачать
  1. Класифікація потокових ліній та їх експлуатаційні особливості.

Осн.структ.ланкою є потокова лінія – технолог.та орг.виокремлена група роб.місць, яка виготовляє 1 або кілька подібних типо-розмірів виробів. За номенклатурою виробів потокови лінії поділяють на 1 та багатопредметні. Однопредметна – лінія, на якій обробл.або склад.виріб одного типорозміру протягом тривалого часу Багатопредметною є потокова лінія, на якій одночасно або послідовно виготовл.кілька типорозмірів виробів, схожих за конструкцією й технолог.В, сферою застосув.є серійне В. За ступенем безперервності потокові лінії бувають: безперервними (предмети праці переміщ.по операціях безперервно, без міжопераційного очкування) та перериваною (лінія, що не може забезпечити безперервної обробки предметів через несинхронність операцій) За способом підтримув. ритму відрізняють лінії з регламентов ритмом (предмети праці передаються з операції на операцію через точно фіксований час та застосов.на безперервних лініях) та з вільним ритмом (предмети праці з операц.на операц. передаються з відхиленням від розрахунк. ритму). За способом переміщення виокремлюють конвеєри з безперервним (має постійну швидкість і під час роботи не зупиняється) та пульсуючим рухом (під час роботи стооїть нерухомо.) Він приводиться в дію періодично через проміжок часу, що = такту лінії r= Tp/ N, де Tp –план.фонд часу роботи лінії за розр.період, хв,N –обсяг В про-ії за той самий період ).

  1. Основні розрахункові параметри потокових ліній.

Основні параметри: такт, ритм, к-ть роб.місць, довжина роб.зон, швидкість руху конвеєра.

Ритм л.- якщо предмети праці передаються транспорт.партіями, то вони сходять з лінії за інтервал часу R = r*nm ,, к-ть роб.місць: Мрі=ts/r, коеф.завантаження роб.місць = Мрі і, швидкість руху конвейру: l/r,l- відстань між центрами 2 суміжних виробів на конвеєрі. Швидкість конвеєра, що рухається безперервно, обмежується раціональним режимом праці. На пульсуючому конвеєрі, який включається періодично, вона встановлюється максимальною з урахуванням правил безпеки праці.

На робочому конвеєрі з безперервним рухом за виконання операц.робітник пересувається в межах відведеної йому роб.зони. Після закінч.операц. робітник повертається до початку зони і виконує операц.над наступним виразом. Довжина робочої зони: αi=l*ts/r за обробки або складання невеликих виробів і малої швидкості руху конвеєра робітник може перебувати на одному місці. Просторове розміщ.потокових ліній може бути різним залежно від к-ті роб.місць, типу транспортних засобів, площі дільниці. Найпростішим є прямолінійне розміщ. роб. місць за ходом технолог. процесу. Також існує дворядне, кільцеве, зигзагоподібне розміщення. Суміжні потокові лінії треба розміщ.так, щоб було зручно транспортувати предмети праці між ними. За орг.потокової обробки і складання виробів допоміжні лінії, що забезпечують складальний конвеєр, розміщують перепендикулярно до нього.